Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminalisté objasňují krádež cenných předmětu v jednom zámku. Loupež se nezdařila, neboť zloděj (Jan Skopeček) je i s lupem nalezen mrtvý pod oknem, jímž do zámku vnikl. Nejde však o nešťastnou náhodu, ale o vraždu... Loupež a vraždu zorganizovala příslušnice šlechtického rodu (Květa Fialová), jemuž byl zámek po roce 1945 zestátněn, aby získala cenný obraz... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na šlechtu došlo v Zemanovi překvapivě pozdě, ale přece neušla oku ideologa. Zeman tu inkognito odhaluje síť zlodějů, kteří vykrádají státní zámky, a přijde na to, že překvapivě vzdělaná a kultivovaná referentka v podání Květy Fialové je ve skutečnosti šlechtična, která zlotřile krade majetek, který jí předtím byl spravedlivě znárodněn. Všechna šlechta byli samozřejmě němečtí nacisté. Na tomhle dílu, který je mimo jiné i rádoby komický a nudný, mě překvapuje náhlý obrat v Zemanově charakteru, kdy se do té doby nesmělý ťunťa dvoří Fialové jako lev salonů. Aspoň se mi tu konečně Brabec opravdu líbil. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dvou strhujících dílech pokračuje seriál neslaným a nemastným příběhem, kde se bývalá rakouská či německá šlechtična a nacistka podílí na krádežích starožitností z mobiliáře zámků socialistického Československa. Začátek dílu mě celkem bavil, ale scény, kde Zeman i Stejskal předstírají zájem o dvě zločinné ženy, epizodu celkem potopily. Pamatuji se na dokument ČT k této epizodě - na inkriminovaném případu krádeží cenných historických předmětů se nepodíleli příslušníci bývalé šlechty ani nacisté. Archiválie z natáčení seriálu (viz kniha Daniela Růžičky) to jednoznačně potvrzují, takže výsostně propagandistický díl, který měl jednoznačně očernit šlechtu. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tančíte nádherně, Kateřino z Laubringenu." Gentleman Souček ze Strojimportu tentokrát zahrál na šlechtickou notu tak dokonale, že by jeho inkognito mohl odhalit snad jen klaun z varieté. Jenže ho neodhalil a ještě mě přitom pobavil humpoláckým chováním a fantastickou němčinou. Takže kam se hrabou všichni ti feudálové, zloději a překupníci na brilantního antropologa Honzu Zemana? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oči prozradí ledasco…Nejde sice o zrovna dvakrát záživný případ, ale je pravdou, že jsem se u něj ani moc nenudil. Zeman se konečně zbavil Bláhy a tak se vrhl do vyšetřování, které zdobilo počáteční díly tohoto seriálu. Je ovšem pravdou, že po slušné Kvadratuře ženy to byl zase krok zpátky, ale díky pohledné Květě Fialové a Sylvii Turbové se bylo na co dívat, alespoň co se ženské krásy týče. Rovněž zaujalo vystoupení rafinované artistické zlodějské rodinky – to bezesporu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát se v díle objevuje šlechtična Kateřina z Laubringenu, alias Anička Horáková. Pracuje jako náborářka v podniku na výrobu uměleckých miniatur a organizuje prohlídky českých hradů a zámků. Prohlídek se účastní i cizinci a mají skvěle vybudovanou síť pašování uměleckých děl směrem na západ. Šlechticům, kteří spolupracovali s nacisty, byl po roce 1945 zestátněn veškerý majetek a oni se všemožně snažili jej ukrást a dostat do svých nových bydlišť na západě. Při jedné takovéto pašerácké akci je zabit zloděj a zabaven jeho lup. Tak se dostane kapitán Zeman k tomuto zajímavému případu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se na zámku Libochovice. (M.B)
  • Lano, po kterém šplhal Syřiště (Jan Skopeček), bylo přeříznuto hluboko pod okenním parapetem, vrah by tak hluboko nedosáhl a ani neměl důvod, když ho mohl uříznout schován v bezpečí pokoje. (sator)

Reklama

Reklama