Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve Vysokých Tatrách se natáčí film podle skutečné události a jeho režisér (Josef Langmiler) věří, že přispěje k odhalení dosud neznámého vraha mladé dívky. Natáčení se účastní také Zeman a mladý slovenský kriminalista Gajdoš (Emil Horváth ml.). Atmosféra doby, kdy se vražda stala, ožije během natáčení natolik, že pachatelé znervózní a prozradí se sami. Po návratu do Prahy je Zeman jmenován náčelníkem pražské kriminálky... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Sexuální vraždy nejsou na to, aby se strašili lidi v biografu." Tak to už dneska neplatí, ale za do Honzova objasňování jednoho Pavláskova pomníku, to rozhodně platilo. Mě tedy Honza pobavil, když jako rebelující komparsista začal režisérovi narušovat logickou strukturu příběhu nebo když mně a Shelocku Gajdošovi začal vysvětlovat, že rozborem působení bramborových slupek nebo shnilých rajčat na chemickou strukturu papíru nelze vypátrat pachatele. Dneska už by to pánové s vatičkami určitě dokázali, ale já to mám radši po staru, po zemanovsku a po tatransku. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Otčenášek je jako scénárista podepsán pod dvěma díly majora Zemana a v obou případech se jedná o luxusní příběhy. Zajímavé je, že inspirací se pro tvůrce stala nevyšetřená sexuální vražda. V seriálu je v rozporu se skutečností nejen vyšetřena, ale navíc je prezentována jako nesexuální vražda (oběť se vyspala se svým milencem a teprve poté byla někým jiným zavražděna). Dialogy mezi Zemanem a režisérem jsou brilantní, nová postava Martina Gajdoše zde dostala větší prostor než v dalších dílech. Ze třetí desítky seriálu mám raději jen Poselství z neznámé země. Tatranské pastorále jsou podle mě skutečně kvalitnější než kultovní Studna a Mimikry. V neposlední řadě se jedná o jeden z nepolitických dílů seriálu (většina těch několika dalších apolitických je kvalitou mnohem horší než Tatranské pastorále). ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děj nás tentokrát zavede do Vysokých Tater, kde filmový štáb natáčí příběh podle skutečné události, která se zde stala před 10 lety. Byla tam tehdy znásiněna a zavražděna mladá dívka a pachatel je stále neznámý. Protože existuje možnost, že pachatel se kvůli natáčení vrátí na místo činu, na místo odjíždí i major Zeman. Má slíbeno, že když se mu bude dařit, čeká ho v Praze místo náčelníka kriminálky. Za kolegu, který si podal žádost o důchod. Na letišti na Zemana čeká mladý strážmistr Gajdoš, se kterým si ihned padnou do oka. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně slušný díl. Studna je sice ještě o chlup lepší, ale i zde se jednalo o nadprůměrnou záležitost. Nejen díky slušnému námětu o mrtvé mladé dívce v Tatrách podle skutečného případu, ale i celkovému pojetí samotných tvůrců. Podařilo se jim navodit zajímavou atmosféru, dopomohlo k tomu i pěkné prostředí a dobré herecké výkony. Konečně jsem měl tu čest vidět starého Růžičku – odvážlivce, který vlezl na božskou Helenku. Mladý slovenský kriminalista „Gajdoš“ mě sice zas až tolik neokouzlil, ale budiž máme tu novou postavu pro další díly. Škoda, že to Větrovec zabalil… ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.......asi moja najobľúbenejšia....asi pre lokalitu Starého Smokovca a okolia....príbeh dobrý ,čaro dôverne poznajúcich exterérov,v podstate apolitické akurát ten Emil Horváth ml.....možno tak mal hrať a naplnil režisérove predstavy,ale pre mňa vo veľa momentoch vystupoval ako slovenský,dedinský bambulo.... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (12)

  • Slovenská policie používá pro záznam výslechu cívkový magnetofon Sonet Duo, který vyráběl podnik Tesla Pardubice v letech 1959 až 1966. (sator)
  • Natáčelo se ve Starém Smokovci. (M.B)
  • Pastorále je krátká pastýřská píseň. (sator)

Reklama

Reklama