Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve Vysokých Tatrách se natáčí film podle skutečné události a jeho režisér (Josef Langmiler) věří, že přispěje k odhalení dosud neznámého vraha mladé dívky. Natáčení se účastní také Zeman a mladý slovenský kriminalista Gajdoš (Emil Horváth ml.). Atmosféra doby, kdy se vražda stala, ožije během natáčení natolik, že pachatelé znervózní a prozradí se sami. Po návratu do Prahy je Zeman jmenován náčelníkem pražské kriminálky... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásná kriminálka v krásném prostředí Tater navíc s krásným Kvietikem, no co víc si přát? Snad jen, aby mi Liškův Tou dolinou nezněl v hlavě spolu s Bláznivým dnem. Samostatně se jedná o moc hezké písně, ale jejich splynutí by nemuselo dělat dobrotu. K velkým pozitivům tohoto dílu patří nejen divácky atraktivní nahlédnutí pod pokličku filmařské práce, ale také slovní přestřelky mezi Zemanem a režisérem, které vrcholí filozofickou disputací v kolibě. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.......asi moja najobľúbenejšia....asi pre lokalitu Starého Smokovca a okolia....príbeh dobrý ,čaro dôverne poznajúcich exterérov,v podstate apolitické akurát ten Emil Horváth ml.....možno tak mal hrať a naplnil režisérove predstavy,ale pre mňa vo veľa momentoch vystupoval ako slovenský,dedinský bambulo.... ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Major Ján Zeman na osobnú žiadosť svojho nadriadeného plukovníka Pavláska odlieta inkognito zo stovežatej Prahy do majestátnych Vysokých Tatier. Natáča sa tam film o znásilnení a vražde. Je inšpirovaný skutočnou udalosťou. Zeman má za úlohu sa pokusiť popri filmovaní odhaliť skutočného vraha. Výdatne mu v tom bude pomáhať snaživý, slovenský poskok poručík Gajdoš, ktorého stvárnil Emil Horváth ml. Scénaristicky je to zaujímavé (film vo filme), potešili ma aj nádherné lokácie Vysokých Tatier a plusom je tiež i to, že jednu z hlavných úloh zahral charizmatický Štefan Kvietik. Tatranský prípad súdruha majora Zemana oceňujem troma červenými hviezdičkami. *** ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejoriginálnějších kousků české krimi vůbec (nejen vrámci série Případů majora Zemana). Děj se odehrává v roce 1965, což skvěle odpovídá i postavě režiséra a jeho zajímavým názorům a filmovým experimentům připomínajících tzv. novou filmovou vlnou 60. let. Režisér Sequens zde s odstupem celé dekády úspěšně navazuje na styl filmových detektivek 60. let Vladimíra Čecha, Jaroslava a Jana Machů či Petra Schulhoffa. Půjdeme-li taky po té ideologické linii, zůstává obdivuhodné, že z velké části propagandisticky orientovaný seriál zpracoval téma nové filmové vlny (z níž řada snímků ležela v době normalizace nemilosrdně uzamčena v trezoru) bez jakýchkoliv ideologických vložek vysoce kritizujících či zatracujících. Ovšem nejen z tohoto hlediska jsou Tatranské pastorále patrně nejkvalitnějším dílem série. Zavánějí osobitou atmosféru nádherných Vysokých Tater, lidových slovenských chalup a kolib (dnes již mnohdy nestojících), i zajímavého pohledu do zákulisí jak profese filmařů a procesu natáčení filmu, tak i práce tehdejších kriminalistů. Vynikajícím scénářem už podruhé přispívá Jan Otčenášek /Kvadratura ženy/, zvlášť dialogy Brabce (major) a Langmilera (režisér) ,,Dichtung und Werheit" jsou skvostné a plné krásných myšlenek nejen o filmovém umění a kriminalistice. V neposlední řadě film dělá herecké obsazení vedlejších rolích v zajímavé česko-slovenské kombinaci, kde sekundují mimo jiné výborní Kvietik, Romančík, Strnisková a Klemens. 100% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Otčenášek je jako scénárista podepsán pod dvěma díly majora Zemana a v obou případech se jedná o luxusní příběhy. Zajímavé je, že inspirací se pro tvůrce stala nevyšetřená sexuální vražda. V seriálu je v rozporu se skutečností nejen vyšetřena, ale navíc je prezentována jako nesexuální vražda (oběť se vyspala se svým milencem a teprve poté byla někým jiným zavražděna). Dialogy mezi Zemanem a režisérem jsou brilantní, nová postava Martina Gajdoše zde dostala větší prostor než v dalších dílech. Ze třetí desítky seriálu mám raději jen Poselství z neznámé země. Tatranské pastorále jsou podle mě skutečně kvalitnější než kultovní Studna a Mimikry. V neposlední řadě se jedná o jeden z nepolitických dílů seriálu (většina těch několika dalších apolitických je kvalitou mnohem horší než Tatranské pastorále). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (12)

  • Jan Teplý si zahrál v epizodě dvojroli, podezřelého Karla Hrdličku a herce Toníka, který ho hraje ve filmu. Pro rozlišení byl v této roli předabován Stanislavem Fišerem. (sator)
  • Pastorále je krátká pastýřská píseň. (sator)
  • Natáčelo se ve Starém Smokovci. (M.B)

Reklama

Reklama