Reklama

Reklama

Síla psa

  • Velká Británie The Power of the Dog (více)
Trailer 5

VOD (1)

Obsahy(1)

Charismatický, ale despotický majitel ranče se chová krutě k bratrovi, který si domů přivedl novou manželku a jejího synka. Jenže pak se stane něco nečekaného. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (325)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Základní dojmy: Benedict Cumberbatch je skvělý herec s fantastickým hlasem, kamera byla výrazným kladem snímku a čas není ke Kirsten Dunst příliš vlídný. Oficiální obsah mě poněkud zaskočil; mě se nezdálo, že by byl Phil Burbank krutý. Jasně, byl to člověk, při setkání s nímž začaly člověku slzet oči a kudrnatit se nosní chloupky, uměl být řádně nepříjemný, ale krutý mohl připadat snad jen zhýčkaným mladším generacím, které rozpláče i to, když se jim rozváže tkanička. Hlavním nedostatkem filmu byl fakt, že mu jaksi chyběl děj. Byla to poctivá dvouhodinová nuda s občasným světlým momentem, která mě neměla čím nadchnout, na druhou stranu je pravdou, že mě ani neurazila. Tempo bylo vskutku pomalé, děj se mi jevil jako krajně bezobsažný a Benedict Cumberbatch to prostě zachránit nemohl; i on by potřeboval pořádný scénář, aby jeho snaha vůbec k něčemu byla. / Poučení: Pardon, ale Phil pro mě nebyl zlounem. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejzvláštnějších filmů, co jsem za poslední roky viděl. A že jsem viděl divnejch filmů. Ne, že by Síla psa nějak zásadně narušovala narativní struktury, pokud tím nemyslíme fakt, že je tu víc záběrů přírody než v běžném dokumentu National Geographic. To, čím je snímek Jane Campion zvláštní, je divákem vnímaná ztráta motivické kontinuity, resp. její rozrušování. Jednoduše řečeno: postavám vůbec nevidíme do hlav. To, co herci pronášejí, stejně jako distancovaný způsob herectví, dává divákovi pramálo vodítek k tomu, aby si byl jistý, jaké jsou úmysly a agenda dané postavy. Můžeme se jen domýšlet, co vedlo k tomu, že je Georgův vztah k jeho bratrovi tak napjatý, jestli začala Rose pít kvůli manželovi nebo kvůli Philovu teroru, proč se Phil začne najednou chovat k mladému Peterovi tak otcovsky (a posléze milostně) atd. Jisté je, že nad tím budete přemýšlet. Síla psa je filmovým zážitkem, který lze k máločemu přirovnat. A nutno říct, že si ho užijete jenom, pokud tenhle ultrapomalý film v průběhu nevypnete. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Power Of The Dog" asi je trošku návnadou pre tohtoročné oscary. Po tom ako som si to pozrel som zhodnotil, že nemá to veľkú dávku príbehu, miestami mie niektoré veci neboli jasné, no tie herecké výkony, to spracovanie a všetko okolo je zvládnuté skvele. Osobne si myslím, že najlepší moment prichádza v poslednej sekunde, pretože ten pohľad dáva veľkú dávku otázok, na ktoré nám ale nikto neodpovie. A je to zaujímavé. Pretože môžeme si to celé vyložiť úplne rôzne. Nevedel som ako mi bude sedieť Benedict Cumberbatch v tomto filme, no jeho výkon mu musím uznať. Okrem toho som sa počas scénok v druhej polovici filmu začínal aj o jeho postavu oveľa viac zaujímať. Kde však je problém s filmom (aspoň pre mňa), tak musím povedať, že neponúka absolútne nič, čo by nejako vysvetľovalo zmenu v Philovom správaní sa k Peterovi. Prečo sa rozhodol odrazu zmeniť úplne svoj smer konania? Čo ho k tomu viedlo? A okrem toho by som bol zvedavý koľko sa toho vlastne ešte aj ukrýva v Peterovi. A ako to prípadne bolo vlastne s jeho otcom? Z toho čo som videli som si s jeho postavou vôbec neni istý na čom sme vlastne boli. A scenáre mohli byť rôzne. Vo výsledku to ale má spád, dobré herecké výkony, no ako celok je to pre mňa trošku nedotiahnuté. MInimálne to mohlo ponúknuť viac odpovedí na moje otázky. Hodnotenie: B+ ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Otravné, nudné, bídně napsané, kamera i hudba pěkná. Benedict hraje, to jo, jen si říkám, jestli je ošklivější on nebo Kirsten, která to dává na uondanou šedesátku z Kolbenky. Krásu ani sympatický projev nepobrala nikdy, vím dávno, ovšem tentokrát se v obřidlivé cuchtovitosti překonala. Koukám na její datum narození, holka, holka... Piáno je Piáno, jinak mě tvorba paní režisérky míjí. Zlatá Zkrocená hora. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tváří se to jako western, ale western to není. Tedy ne v klasickém smyslu. Jane Campion záměrně zvolila typicky mužný žánr pro vyprávění příběhu, který se zabírá hlavně tím, co to vlastně mužnost je. Umět jezdit na koni, usoukat laso, pomáhat slabším, být vždy vůdcem? Definice mužnosti v podání Benedicta Cumberbatche je okázalá na povrchu, zato uvnitř je zoufale křehká. Zatímco jeho protihráč se jeví jako bledolící mimoň z Marsu, ale jeho přesvědčení o vlastním pohledu na svět je skálopevné a smrtící. Oba dva postoje značí, že hlavní protagonisté jsou maniaci. Jeden z nich si to aspoň uvědomuje. _____  Děj je zdánlivě poklidný až banální: farmář se ožení a nové osoby na ranč přinesou problémy, protože naruší staré pořádky. Žena v typicky mužském prostředí nemůže najít své místo. Ona ale není osobou, je spíš okolností, rozbuškou pro nevyhnutelný konflikt. Nic navenek dramatického se neděje, přesto se ukáže, jak krutou urážkou a ponížením může být i perfektně zahrané sólo na banjo. Napětí je pod povrchem, to v myslích se odehrávají ty nejstrašlivější bitvy a je zřejmé, že tento boj se neobejde bez krve a ztrát. Pomalé tempo psychologického dramatu právě proto obsahuje i značnou porci napětí. SHRNUTÍ: Tak na tomhle Západě Johna Wayna nehledej. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (15)

  • Názov filmu odkazuje na "Knihu žalmov", konkrétne 22. žalm, v ktorom je uvedené: „Zachráň mi pred mečom život, to jediné, čo mám, z moci psov.“ (Biopler)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Reklama

Reklama