Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit. Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlastný tieň sa dá prekročiť iba málokedy, najmä ak ho stále vrháte vy, v tomto prípade scenárista James DeMonaco. Každá Očista je ale trochu o niečom inom, respektíve využíva iné prostredie, prípadne prebiehajú voľby a tak podobne. Z tohto hľadiska je Očista navždy asi najlepšie premyslená časť série, len mala ísť do kín ešte v Trumpovej ére, ale to aj pokojne dnes mohla ísť, výsledky boli tesné. Nakrútené je to ale stále pre svoje nie až tak náročné publikum, čo je trochu škoda, na druhú stranu Blumhouse nie je megaštúdio a radšej nakrúti viac kúskov za menej peňazí, než by mal investovať do jedného. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

U každého dílu si myslím, že jsem se dostatečně obrnil a přesto vždycky nevěřícně zírám, jak se může někdo, kdo třeba může legálně řídit auto, podepsat pod něco tak strašlivě pitomýho. Rád bych řekl, že DeMonaca lze alespoň uznat v rámci toho, jak se mu daří držet prst na tepu doby a přizpůsobovat tu idiotskou SAtiRu aktuálním náladám (kritika bohatých v pokrizové době, rasové třenice v současnosti), ale z jeho strany tam ani není žádná snaha ty scénáře nějak zbrousit, z těch postav udělat alespoň něco nad rámec neživých paňáců či jinak zkoušet zahladit ten čistý fakt, že se jedná pouhý money-grab, parazitující na aktuálních společenských neduzích. A tady je ten problém - já vlastně nevím, jestli se na něj za to zlobit, protože já si myslím, že on nemá na nic lepšího kapacity. Mám být naštvaný na hloupého člověka u moci nebo na společnost, která si ho tam na základě jeho hloupých hesel zvolila? Stejně tak si říkám, mám nenávidět hloupého DeMonaca nebo diváckou obec, která způsobila již čtvrté pokračování nejnesmyslnější a nejupachtěnější zápletky, co kdy šla do kin? (nemluvě o tom, že technicky, od digitálních plamenů a krve až po příšerný color-grading, to vypadá jak totální Asylum). ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia prekvapili nielen novým prostredím (mexické pohraničie) a čerstvými ingredienciami (Indiáni), ale tiež inováciou zápletky („po Očiste“). Výprava je super (hlavne ranč), obete sympatické a záporáci šťavnatí (aj keď v tejto sérii sa často z obete stáva predátor a naopak). Opäť nechýbajú drsné, nekompromisné akčné sekvencie a fajn kasting (Will Patton, Zahn McClarnon). ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Očista tentokrát neskončila po dvanácti hodinách a v Americe vypuklo peklo. V ulicích jezdí vraždící magoři a likvidují každého, kdo se jim postaví do cesty. Povede se hrdinům najít místo, kde by mohli být v bezpečí, nebo i je pohltí Očista, která by neměla nikdy skončit? Pátý díl akčně-hororové série představuje nové prostředí a nové hrdiny, ale pořád sází na kombinaci lekaček a střílení v hořících ulicích měst. Okoukané to bylo už pár dílů zpátky, jenže tentokrát je to ještě o chlup hůř natočené. Fandové budou asi spokojení, protože ten úpadek oproti předchozím filmům není nijak zásadní, ale pokud jste měli v minulosti pocit, že už vám Očista stačila, klidně tu nejnovější vynechte. Najdete tam jen to, co tam bylo minule. Akorát to celé o chlup hůř vypadá a baví. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Možná zatím nejlepší ze série. Nejen Josh Lucas a Will Patton, ale i vyšší production values z filmu dělají docela nabušené dobrodružství. Samozřejmě temné a násilné dobrodružství, které se z idylkového prostředí texaského ranče divoce prostřílí až do takřka postapo prostředí jako od Snakea Plisskena. Ambicióznější jsou zde jak akční scény (dvě z nich jakoby pomrkávali na slavné jednozáběrovky z Children of Men), tak tematické léčení ran z trumpovské anti-mexikánské éry. Scenáristicky sympaticky a aktuálně vytěžujíc politicky pozoruhodný námět celé této série. Silné 3*. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Severoamerické tržby byly 44,5 milionu dolarů, celosvětové pak 77 mil. (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 18 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Reklama

Reklama