Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (634)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski natočil film, který se stal kultovním v detektivním žánru. Role detektiva Jacku Nicholsonovi padla jak ulitá a společně s krásnou Faye Dunaway vytvořili super duo. Za povšimnutí určitě stojí role pro legendárního Johna Hustona. Jeden z nejlepších filmů 70. let, který z jedenácti nominací na Oscara obdržel pouze jeden za scénář..... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dost jsem to prožíval, hlavně to vedro. Po deseti minutách sledování filmu, jsem natáhnul v pokoji deku, namazal jsem se opalovacím krémem a nasadil slunečné brejle. Větší verdo jsem letos v létě snad ještě nezažil. A nejen to, letos v létě jsem neviděl ani lepší kriminálku, ani lépe hrajícího Nicholsona. Dá se říci, že nebýt tohoto filmu letošní léto by stálo za hovno. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

L.A. je pěkná díra, kde ve velkém kupují Poděbradku, nebo vodu destilují ze chcánek. A vše krom lži je tu "Přísně tajné". Nicméně, mluvit se tu umí, tudíž mi tahle konverzační detektivka bez mrtvolek hnijících pod domy připadala mnohem lepší, než mladší inspirace v režii Curtise Hansona. Už jen z úcty k tomu, co všechno museli pod Polanského bičem Nicholson a Dunaway vytrpět, dávám 4*. Někdy bych rád viděl film, kde by Nicholson osobně Polanskému rozpáral na sedmkrát nos, ale protože už Roman nežije v Americe, mohlo by se tak stát třeba v naší rodné kotlince a film by se jmenoval Romská čtvrť. A Nicholson by mohl hrát týpka, co vykupuje kradenou litinu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak toto dopozerať, to boli muky ako krava. A ani Jack Nicholson to nezachránil, ostatne veľmi tam nehral, nebolo ani čo. Kto má rád zdĺhavé detektívky, tak si pošmakuje. Ja som si skoro nudou odhryzol palec na ľavej nohe. Tu sa Roman Polanski vskutku nepredviedol. Snímka začína kúsok zaujímavo, čakal som len až sa niečo zomelie a rozbehne sa gangsterská prehliadka a niekomu rozmlátia tvár plnou dávkou zo samopalu Thompson, ale nedočkal som sa. Furt sa len tára a tára a nič z toho, žiadna akcia, proste nič sa nedeje. Aj tu sa niekto chcel hrať na noir, no ostalo len pri hraní sa. Jack Nicholson sa snaží, ale k úspechu to nevedie. A to som pridal jednu hviezdu za tú atmosféru 30.rokov. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě dokonalý žánrový film (krimi) s mrazivou retro atmosférou a jedním z nejlepších Nicholsonových výkonů. Co jsem na Chinatownu nakonec ocenil nejvíc byla právě jeho postava, kterou ze začátku vnímáme jako cynického necitlivého a vypočítavého detektiva bez špetky cti a postupem času nám Polanski dává stále hlouběji nahlédnout do jeho charakteru, abychom nakonec... Skutečně mistrovsky vystavěný film, ať už v zmíněném nahlížení postav či rozplétáním ústřední záhady. Zvěsti o jednom z nejproblematičtějších natáčení všech dob (především spory Nicholson/Polanski) se na filmu podle mě nijak nepromítli. "As little as possible." 90% ()

Galerie (150)

Zajímavosti (47)

  • Roman Polanski zakázal kameramanovi používat změkčující filtr a v záběrech strkal objektiv Faye Dunaway (Evelyn Mulwray) co nejblíže k obličeji. Přitom velmi dobře věděl, jakou úzkostí herečka trpí ohledně dokonalosti svého nalíčení, které mezi jednotlivými záběry kompletně obnovovala. (Siriuss)
  • Roman Polanski měl v určité fázi psaní scénáře potřebu dostat nějak příběh na chvíli do skutečné čínské čtvrti, a když se nápad nepodařilo ihned zpracovat, jeho posedlost postupně otrávila všechny ostatní. Scénograf Richard Sylbert na to odvětil, zdali by nestačilo, kdyby si Gittes (Jack Nicholson) v pár záběrech prostě objednal čínské jídlo. (Siriuss)
  • Scenárista Robert Towne čerpal inspiraci pro "vodní skandál" ze skutečné události, která se odehrála mezi roky 1900 a vrcholila roku 1906, kdy v období katastrofálního sucha, během něhož bylo kupříkladu zakázáno mýt auta, kropit trávníky a i záchody se směly splachovat jen párkrát za den, bylo vypouštěno do oceánu tisíce galonů pitné vody denně. To vše jen proto, aby občané dali souhlas s emisí obligací a mohl se tak vybudovat nový akvadukt. Tato kauza vešla ve známost jako "znásilnění Owensova údolí". (Nach)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Reklama

Reklama