Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na podobných fantasy pohádkách pro dospělé mi nejčastěji vadí, pokud se tvůrci snaží brát příběhy o nadpřirozených stvořeních (a nemusí to být pouze upíři) zcela vážně a stylizovat je do rádoby dramatu. Tohle však vůbec není ten případ, Ples upírů v sobě po celý čas má kouzelný nadhled v míře velmi diskrétní a já se hodně bavil jak nad samotným zábavným faktem, že v období plesů (zrovna aktuálním) upíři přerušili svůj zimní spánek, množstvím pěkných scén a hlášek, tak i nad hlavní postavou svérázného dědka-profesora (skvělý Jack MacGowran), který se spolu se svým studentem vydává do zákoutí strašidelného zámku na záchrannou akci. Už jenom úvodní hororový žertík se zvučkou studia MGM stojí za to! Co teprve nádherná výtvarná stránka... architekti, scénografové a kostýméři dali vzniknout velmi preciznímu podkladu a Roman Polanski (jako režisér i herec jedné z hlavních rolích) se svým štábem toho naštěstí ve svém snímku plně využil. Jedna z dobových žánrovek, ke které se určitě rád vrátím. ,,Nabruste si zuby!" :o) 90% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski patří bezesporu mezi velmi kvalitní režiséry a přestože je tento film velkým „milníkem“ v jeho tvorbě, jde o velice slušnou podívanou. Až mě udivují ty výkyvy v hodnocení na internetu. Zřejmě dost lidí nepochopilo tvůrcův záměr, nebo lépe řečeno jeho úmysly. Polanski dokonale skloubil hororovou komedii s parodií na upíří téma a to se vším všudy. Nějak se netajil, že si vypůjčil některé scény (momenty) ze známých upířích filmů a více méně zesměšnil všechna ta žánrové klišé, na které až dosud byli lidi zvyklí. Nešlo mu o to, aby se u jeho filmu lidé báli – to je potřeba zdůraznit především. Místo hrůzy divákům naservíroval slušnou porci správně ujeté podívané, až groteskních hereckých výkonů a přesto se tomu snažil zanechat i jistou formu „důstojnosti“. Mnohdy sice marně, ale právě proto si tento film oblíbilo tolik lidí. Navíc musím pochválit i vizuální stránku tohoto kousku – krajina, hrad, ale i ona krčma – to všechno v sobě mělo jisté osobité kouzlo. Osobně jsem se u toho opravdu nenudil, ba právě naopak. Co mě však na tomto filmu uchvátilo asi nejvíc, byla dvojice Sharon Tate - Jack MacGowran. 70% ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ak by som pri tomto Polanskom nežehlila, považovala by som tých 108 minút za stratený čas, nakoľko táto komediálna rozprávka s upírskou tématikou bol teda nesmierny priemer. Ako bol povedal profesor Abronsius voz sa pred kone zapriahať nemá, no a pozerať toto po ostatných Polanskeho filmoch je presne ten prípad. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Po delší době film v červeném, kterému jsem dal podprůměrné hodnocení. Důvodem je to, že tenhle film nefunguje ani jako komedie natož jako horor. Jednoduše nemá čím zaujmout. Možná, že kdybych tento snímek viděl v kině těsně po natočení (čili rok 1967) měl by na mně nějaký větší vliv. Bohužel je to filmové opotřebení opravdu obrovské. Na druhé straně má tak podivně zajímavou zimní atmosféru a pěkné kulisy, které zapříčiní že se na tento snímek bude těžce zapomínat. 40% ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě jak moc to má velké hodnocení! Za co sakra? Vždyt je to kýč a trapnost. Oba hlavní aktéři působí jak z gotesky, celé se to děsně táhne a vtipných momentů je tam poskromnu. Bát se není čemu, smát taky né, parodovat se tu taky neděje, tak co v tom mám hledat za krásu? To že je to starý a natočil to známý režisér z toho ještě nedělá dobrý film. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Sharon Tate a Roman Polanski si z počátku nepadli do oka a režisér prý nechal nezkušenou herečku jednu scénu opakovat až sedmdesátkrát. Po prvních neschodách se nakonec projevilo jejich vzájemné pouto a v lednu roku 1968 se vzali. Koncem tohoto roku přišla Sharon do jiného stavu. 9. srpna 1969 se pak Sharon Tate stala v osmém měsíci těhotenství obětí brutální vraždy členy tzv. Mansonovi sekty. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Česká verze muzikálu Ples upírů se hraje od roku 2017 na scéně Goja music hall na pražském Výstavišti. (NinadeL)

Reklama

Reklama