Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vznikl sestřihem původní televizní série a jeho hrdiny jsou opět manželé Holanovi s dětmi Evou a Honzíkem. A samozřejmě také dvě chobotničky, které děti vymodelovaly z prapodivné podmořské hmoty. I tentokrát působí figurky, pojmenované Modrý a Zelená, svou nezvyklou živostí a neutuchající zvědavostí řadu zmatků, nejprve ve Lhotě, kde jsou děti na prázdninách u dědy, a potom na pražské Kampě, kde Holanovi bydlí. Andrea, která zpívá menší role v Národním divadle, a Honza, jenž pracuje jako řidič kamionu, právě prohrávají vážnou manželskou krizi. Honza už se dokonce odstěhoval do karavanu na dvoře. Děti jsou z rozkolu rodičů smutné a chobotničky se rozhodnou dát rodiče dohromady. Pochopí, že příčinou sporů jsou Honzovy cesty do ciziny a Andreino zpívání, a tak jim to chtějí překazit, čímž všechno ještě zhorší. Navíc způsobí v divadle i na Kampě řadu zmatků a pozdvižení. Samy se vzápětí ocitnou v nebezpečí, protože kolem začíná kroužit Georgeův vědecký tým, který pátrá po ztracené hmotě. Potápěč Andreadis je přesvědčen, že o ní děti vědí, a je jim stále v patách. Zachraňovat manželství Holanových a ještě se skrývat před Andreadisem, to je však i pro tak zázračná stvoření obtížné. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

MajkHany 

všechny recenze uživatele

Kdo by neměl rád vánoční klasiku o rozvrácené rodině před rozvodem, jejíchž dva smradi ukradli vzácný materiál profesionálním vědcům, aby si z toho postavili zelenou chobotnici s čepkou z mušle, místo aby se z toho stal zdroj energie, díky kterému by Praha nebyla závislá na kvótách energie daných sovětským svazem.. I když on by jim to pak asi stejně vzal Husák a postavil by si z toho malou sošku Lenina, která by házela blesky na imperialistickou Ameriku.. Ty smutné děti, které čelí nekončícím hádkám rodičů, ta pochmourná atmosféra rodiny v krizi, já si nedovedu představit film, který by lépe vystihl čas vánoc. Vlastně ano... ta prostitutka z prosluněné Kalifornie, kterou za pár tisíc dolarů prznil Richard Gere, to je ještě mnohem větší Ježíšek, u takových filmů prostě chceš nasávat kouzlo vánoc při pohledu na hořící svíčku a pojídat rybu bez hlavy, která zatím plave v polévce.. Ach.. když je čas vááánoc.. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -5* Jako husákovo dítě jsem formelákům neunikl a naopak jsem se těšil na každou novou reprízu. Začalo to Lucií a pak přišly na řadu chobotničky. Tento fantaskní svět, který byl kombinací dětské a vědecké fantazie na mě působil kouzelně a formoval mě. Navíc to všechno působilo utopisticky i tím, v jakých reáliích se film odehrával. Přece jen německý životní styl byl na hony vzdálený tomu českému a při to tam hráli čeští herci ;-). Vlastně všechno co jsem napsal o Lucii, postrachu ulice bych mohl zkopírovat sem, což nechci. Má to hodně společného a hodně se toho opakuje, ale mě se to líbilo snad stejně. Chobotničky jsou možná akčnější díky komandu, co je hledá. Opět vznikl seriál a nebo dvoudílný fílm. A opět nostalgicky tomu nechám plný počet hvězd, a snad nebudu působit moc infantilně ;-). Nakonec přidám k pěti hvězdičkám mínusko kvůli nižší originalitě.  [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

O druhém dílu Chobotnic platí navlas to stejné, co o prvním. Rodiče se opět hádali a chobotničky to řešily po svém. Dodnes si pamatuji to rozkrajování nábytku a piana a můj smutný pocit u sledování. Až při opakování po mnoha letech jsem zjistil, že původně šlo o čtyřdílný seriál a dva filmy byly až poté. Ten jsem neviděl a ani nevím, zda tam nebylo něco vynecháno, proto jej nehodnotím. Doma jsem měl dokonce i knihu, kterou jsem ovšem dostal až po filmech a nikdy jsem neměl chuť a potřebu si ji přečíst. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak asi před rokem jsem hodnotil první díl a strašně se divil, že jsem ho nehodnotil už dřív a až teď jsem zjistil, že nemám ohodnocený ani tenhle díl... A přitom bych přísahal, že tu to hodnocení bylo... Tak asi ne, no. Každopádně tenhle díl mi vždycky přišel horší, než ten první, ale tehdy jsem se u toho bavil celkem dobře a když to náhodou běželo v televizi, koukal jsem na to. Takže ze vzpomínek asi 3*, ale pro nějaké podrobnější hodnocení bych to musel vidět znova. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 6,7/10 | Rotten Tomatoes - ? | FDb.cz - 74,1% | "Chobotnice" o Vánocích v televizi ani nelze minout, když je Nova vysílá každý den ;) ... Jinak velmi podobné jedničce - průměrný snímek, skoro úplná absence pořádného humoru, film vytahují především uvolněné herecké výkony, mistrovské hlasy Filipovského a Bohdalky a v našich zemích tehdáč průlomové triky. Ale té vánoční atmosféry je tam opravdu poskrovnu! 60% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o druhou část celovečerního sestřihu čtyřdílného TV seriálu z původně čtyřhodinové stopáže, za oběť padla druhá polovina druhého dílu a první polovina třetího (prázdniny u dědečka). (BoredSeal)
  • Byt Holanových se nachází v Praze v ulici U lužického semináře. V záběru, kdy tatínek vychází z domu, je to dům s číslem popisným 100. Okna i balkón, ze kterého byl vyhozen klavír do Čertovky, se ale nachází na čísle popisném 94. (Gareth_Jones)

Reklama

Reklama