Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává ve Francii 14. století a je o posledním, oficiálním, Francií posvěceném duelu mezi dvěma muži. Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou přátelé, ze kterých se stanou rivalové. Středobodem jejich pře je Marguerite (Jodie Comer), žena Carrougese. Tu Le Gris dle jejích slov napadne, ona ho veřejně obviní, jenže on tvrdí, že je nevinný. Carrouges začne bránit čest své ženy a výsledkem je duel s tím nejvyšším rizikem – smrtí. V případě prokázání nevinny Le Grise navíc Marguerite hrozí ještě upálení za živa. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (702)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rytíř Jean Ješitný ze Chovigny a panoš Le Gris z Misogyn v duelu o velikost svého ega a zahoření spanilé lady.. Středověká soap opera, ve které Scott obklopen zkušeným štábem prodává svůj rukopis z historických spektáklů (návrat ke kořenům The Duellists, arény gladiátorů či gravitaci šálící sněhové vločky) a způsobem vyprávění nechá diváka, aby se i prostřednictvím měnících se detailů popasoval s hledáním pravdy. První prisma Damona ostříhaného střepem působí trochu nesourodě a větší prostor dostávají spíš komparz s výpravou než postavy, nicméně v průběhu druhého si to začne sedat. Poslední hledisko s nenápadným razítkem „truth“ možná až příliš tlačí na pilu paralel ze současností, ale není to nic, co by při pranýřování patriarchátu a pokrytectví nešlo spolknout. Obzvláště, když závěrečné zběsilé mlácení do plechů udělá z Maximových aktivit v cirku jen nevinné kočkování.. Překvapil mě Affleck. Toho medieval Bruce Waynea bez zdrženlivosti a morálky dává s gustem a jistotou.. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Adam Driver a Matt Damon predviedli fantastické herecké divadlo. Akčných scén je pomenej, ale keď na ne príde, stoja skutočne za to. Mrzí ma ale, že v trojici pohľadoch hlavných postáv sa niektoré zábery takmer do detailu opakovali. Nazdávam sa, že v spoločných scénach mohol Ridley Scott hlavných hrdinov výraznejšie odlíšiť. S menším váhaním dávam plný počet. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslíte, že spíše než historickou figurku připomíná Affleckova imidž současného exhibicionistického výrostka z Miami Beach, a když neřešíte, že hlavní hrdinka má vedle všech těch close-minded zabedněnců vyšší emocionální inteligenci než většina současných spirituálních vysokoškolaček, vyjde vám z Posledního souboje vtahující reflexe témat současné společnosti, bizarně zasazená do historického komorního dramatu, který vám ve finále rozbuší srdce. Protože v něm jde o daleko více než jen o hrdost a vyrovnání si ůčtů dvou zemišů. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Tak právě jsem zažil v kině Poslední souboj! Panečku to byla podívaná, ten starej blázen Ridley to konečně po letech dokázal a nadělil opět neskutečný film a příběh! Sakra, nevěřím tomu, že jsem šel dva dny po sobě do kina (první den Duna) a zažil dvakrát kinematografii na nejvyšší úrovni. Je to šílený, ale taková euforie! Film má tolik silných zpráv relevantních pro dnešní svět, což je na historický příběh úctyhodné! Je to příběh o perspektivách, pravdě, o tom, jak je každý hridnou svého příbehu a o útlaku žen, ale tak krásným nenuceným způsobem. Dlouho jsem nebyl na konci filmu, tak napjatý, jak to dopadne, doslova jsem seděl na krajíčku sedačky a modlil se, ať to dopadne dobře, tak moc jsem byl znechucen bezpravím a tak moc jsem to prožíval a byl zažraný do těch postav a jejich příběhu. Nebudu říkat finální pocity, aby nikdo nevěděl, jak to vlastně dopadne, ale vřele doporučuji. Je škoda, že zrovna dva vynikající filmy stojí v kině proti sobě a že tento film moc lidí neuvidí. Užasný herecký koncert podtržen perfektní režií a scénářem. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott dáva aj po osemdesiatke. Fantastická, vynikajúco vyskladaná (tri pohľady na tie isté udalosti, ktoré sa líšia v kľúčových detailoch) historická dráma s výbornou stredovekou atmosférou, prvotriednym castingom (Adam Driver je ako vždy skvelý, ale taký Ben Affleck si tu strihol skvostného zhýralca a Matt Damon je na nepoznanie ako drsný bojovník) a nervydrásajúcim záverečným súbojom. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • Skutečný Jacques Le Gris (Adam Driver) byl pasován na rytíře jen pár okamžiků před soubojem. (vyfuk)
  • V jezdeckém souboji s dřevci má Jean de Carrouges (Matt Damon) na hlavě helmu s hledím. Od scény, kdy leží Jacques Le Gris (Adam Driver) uvezněn pod koněm, má však Carrouges helmu bez hledí. (Privatejoker)
  • Snímek si v pokladnách kin nevedl příliš dobře. Režisér Ridley Scott pak v jednom z rozhovorů za tento finanční neúspěch obvinil současnou generaci závislou na mobilech. Doslova řekl: „Současné obecenstvo bylo vychováváno pouze těmi zas*anými mobily. Mileniálové, kteří se nechtějí naučit nic nového, pokud jim to neřeknete skrz mobil.“ (NiWi)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama