Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Velká čtyřka (S13E02)

(epizoda)
TV spot 2

Obsahy(1)

Svět je pouhé divadlo, smrt je ale skutečná. Setkání dávných přátel obvykle bývá důvodem k radosti, tentokrát je tomu ovšem jinak. Inspektor Japp, povýšený mezitím na zástupce komisaře, slečna Lemonová a kapitán Hastings se scházejí na pohřbu svého drahého přítele Hercula Poirota a rekapitulují události posledních čtyř týdnů, které vedly k jeho předčasné smrti. Vše nasvědčuje tomu, že se geniální detektiv ocitl jen krůček od odhalení Velké čtyřky – tajemné skupiny zákulisních hráčů, jež se pokouší vehnat svět do další válečné katastrofy – a proto musel být odstraněn. Zdání ovšem může klamat a zastírat skutečnou podstatu věcí. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (75)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S13E02. Poirot je mrtvy. Velmi neotrely zacatek. A na jeho pohreb se sjizdi cela puvodni serialova "parta". Dej se pak vrati zpet a my zjistujeme okolnosti pripadu. Ten ma zda se politicke, ba mozna globalni pozadi. Vse se toci okolo Spolku miru a tajemne organizace Velka ctyrka, ktera zrejme taha za nitky smerujici k druhe svetove valce. Senzacechtivy novinar Tysoe citi solokapra a diky tajemnemu informatorovi se snazi zjistit vic. Poirot se ale dostane bliz nez bylo vhodne a je nutne ho odstranit. Tot v kostce zacatek teto epizody, ktera ma nadech Orientu a mystiky, nebot zakladatel Spoku miru je Cinan. Dej je zapeklity a pointu asi neuhadnete (i kdyz jsem cekal opravdu nejakou solidni konspiraci, vse muze byt zase uplne jinak). Skoda jen, ze stari kolegove vcetne Hastingse a Lemmonove se tu jen mihnou - vetsi roli tu ma inspektor Japp, bohudik za nej, velmi dlouho v serii nebyl. Take pohreb i smutek mohl byt vic dramatictejsi, pusobi to trochu plytce. A opet mi zde vadi dodatecne digitalni triky - uvod u Hastingse na farme smrdi zelenym pozadim a vybuch bomby pusobi take dost umele. Ale jinak je to klasicka Agatha, kdy podezrelych je nekolik a mrtvol taky :-) [pozn. k pochopeni deje: je zde zminovan Bulldog Drummond - je to fiktivni brit. literarni dobrodruh, jehoz pribehy byly oblibene v 20. a 30. letech; jakysi "predchudce" Bonda] ()

ifca88 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četla a tak jsem se těšila na nejakčnějšího poirota, jaký kdy byl...ale přišlo zklamání, sice si už přesně nepamatuju, jak to v knížce bylo, ale rozhodně to bylo nohem víc akční, Poirot opravdu předstíral svou smrt, ale na scénu nastoupilo jeho fiktivní dvojče, mělo jim jít s Hastingsem o život, když byli uneseni a měla se tam objevit i Poirotova platonická láska. Takže tohle zpracování mě dost zklamalo. Kdybych nečetla knížku, asi bych to viděla jinak, ale takhle dávám jen tři hvězdy (což se mi ještě u žádnýho Poirota nestalo). ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S13E02 - Strašně zdlouhavé až mě chvíli i přestalo zajímat, jak to je doopravdy. Nějak mi to bylo jedno. Začátek mě hodně navnadil, protože se vrátila stará dobrá parta Japp, Lemonová a Hastings, ale ti sem byli nastrčeni asi jen pro umocnění dojmu, že Poirot skutečně zemřel. Když už je přizvali, neměli je jen takhle využít. Pro mě to bylo jako vidět staré přátele a upřímně se mi i zaleskly oči. Jenže to byl začátek. Pak jsme se vrátili o pár týdnů zpět a koukáme, jak se to Poirotovi vlastně stalo. Velká čtyřka, hrozící válka, Čínani, šachy, herečka, každý má nějakého synovce, který nemá se zbytkem rodiny dobré vztahy - překombinované a ztrácela jsem se v přehršli jmen a klepů. Tuším, že by chemická látka na omámení a vyřazení z provozu ani nedovolila člověku udržet hlavu... nebo proč zrovna hlavu a zbytek těla ne? Nevím no, jako laik neposoudím, ale přišlo mi to nanejvýš divné. To bylo tak divadelně zpracované ten konec a celý ten motiv všeho, že ani 4* nedám. ()

mcamino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už od začátku mě tento díl prostě nebavil, což se mi u Poirota stalo poprvé, nicméně postupem času se to trochu zlepšilo a závěr jako takový to celé zachránil. Mám rád moderní filmy, ale pokud jde o Poirota, vyžaduji klasiku, a o té se tady nedá mluvit. Takže pro mě je to průměr, 3*, z toho jedna za závěr a druhá za to že je to Hercule Poirot. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všetci značne zostarli, len Poirot je bezo zmeny. Zvláda tak zvláštny, trochu komický útek hore schodmi a nemôžem pri takomto obrate pochváliť, ako sa tvorcovia nezvládnutým spôsobom inšpirovali Sherlockom. Príbeh vyznieva v záverečnom objasnení dosť pritiahnutý za vlasy vrátane motívu aj vykonania. Pochváliť sa dá atmosféra, ktorá je na túto sériu nezvykle čínsky temná. –––– Copak vy nehrajete šachy? – Ne, mně je mnohem bližší domino. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama