Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Vražda v Orient expresu (S12E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)

Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou, se jedné mrazivé noci stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho pasažéry, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v srbském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického obchodníka a jaký byl její motiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (207)

Maynard. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje druhý setkání s tímhle knírkatým dědkem. Už po tom prvním sem si slíbil, že nechci vidět další díly, ale nějak se mi tenhle dostal pod ruku. No, ten název je opravdu hodně známej, tak sem tomu prostě chtěl dát ještě jednu šanci. Aaaa, opět nic, opět mě tenhle dědek nikterak nepřekvapil. Celý příběh se odehrává ve vlaku (dost překvapivý, co? :o) ), takže žádná hezká krajinka nebo něco takovýho. Teď už si můžu s klidnou duší říct, že sem dal Poarótovi šanci, kterou ani na druhej pokus nevyužil. Je to divnej vyšetřovatel, kterej mi nemá co nabídnout. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Se sklonkem Poirotovy kariéry i seriálu jsem se právě na „Vraždu v orient expresu“ těšil nejvíc; ač jsem o jejím ději nic bližšího nevěděl, patří mezi ty nejznámější a své vykonalo i zdejší vysoké hodnocení. Tento díl je předně mistrovsky natočený, v duchu těch lepších z nových dílů. Prostředí Orient expresu se svou různorodou vznešenou společností, luxusem, krásnou ubíhající krajinou a obzvlášť stísněností je pro Poirotův případ jako stvořené; film překypuje tajemstvím, jež s sebou jednotliví cestující nesou, napětím, je temný a vhodně dramatizovaný (zejména hudbou). Má spokojenost však vyprchala úměrně odhalování zápletky; nečekal jsem, že právě takto ceněný příběh bude možná úplně nejvíc trpět tím největším nedostatkem Christiiných předloh - nesmírnou nepravděpodobností. Její míra je zde tak vysoká, že děj prakticky opustil pozemskou skutečnost a stal se spíš podobenstvím, což je jednak krajně nezvyklé (ale ne nutně špatné), jednak konkrétně zde pochybné. Zatímco soudní porota by měla (sic) rozhodovat nestranně na základě faktů, ta zdejší je na celé věci osobně zaujatá, koná z emocionálních pohnutek a její trest představuje hlavně odplatu; Poirot na jedné straně odmítá spravedlivý trest provedený prostým lidem, protože by se tím společnost navrátila do barbarského středověku, na druhé straně však hájí ukamenování cizoložnice zběsilým davem, neboť překročila zákon. Úvahy o morálce a pozemském/božím trestání do Christiiných příběhů nesedí a výsledek na mne působí nejvíc jako nepřirozený konstrukt, jehož účelem je nabídnout závěrečnou nesmírně dramatickou a efektní scénu váhání a těžkého rozhodování modlícího se (sic) Poirota. „Vražda v orient expresu“ tak je jedním z jeho nejzajímavějších případů, ku prospěchu jí to však příliš není. ()

Reklama

Landauer 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší a nejtemnější Poirot, kterého jsem kdy viděl. Skutečně se producenti mohli trochu pochlapit a pustit tenhle vynikající film do kin. Zasloužil by si to a já bych na něj stoprocentně šel. Už jen ten dramatický začátek! Ani u Dobyvatelů ztracené archy jsem nebyl tak rychle vtažen do filmu! Ze všeho nejvíc se mi líbilo, že tvůrci správně předpokládali notorickou známost díla a tedy i pointy, takže tu ani tak nejde o totožnost vraha, ale o to, jak se slavný detektiv vypořádá s problémem viny a spravedlnosti, který se mu zde postavil do cesty. Je jasné, že to otřese s jeho vnímáním světa. V tomhle místě také Vražda v Orient expresu nabírá nejvyšší obrátky. ()

Werichowka 

všechny recenze uživatele

Ke shlédnutí na Youtube. No, od plného počtu mě odradila náhlá změna detektivova charakteru... k horšímu. Postupem času se začal Agátě její výtvor natolik protivit, že z něj udělala arogantního moralizujícího pedanta, který se povahou jejímu ranému detektivovi silně vzdaluje. Proč jen se Suchet musel tak striktně držet předlohy? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic na světě se neděje náhodně. Takže není žádnou náhodou, že se důvtipný a geniální Belgičan objevil zrovna oné mrazivé noci mezi cestujícími v Orient expresu. Mám tenhle díl ze všech Poirotů nejradši, protože zde byl brilantní detektiv postaven před skutečně těžké dilema, které s ním pořádně zatřáslo a totálně ho rozhodilo. Nejsem v žádném případě škodolibá a nepřeuju mu nic zlého.To jenom dokazuje, že i on je pouze člověk a ne dobře namazaný stroj na vyšetřování nejrůznějších zločinů. Závěr příběhu donutí člověka přemýšlet a to je moc dobře. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu říká v 51. minutě pan Bouc (Serge Hazanavicius), že kněžna Dragomiroff (Eileen Atkins) se pohybuje uličkou vlaku jako bitevní loď Bismarck. To je ale nesmysl, protože román vyšel poprvé 1. 1. 1934, zatímco loď Bismarck byla objednána až 16. 11. 1935 a uvedena do služby 24. 8. 1940. Není tedy možné, aby se Poirot (David Suchet) bavil v Orient expresu o Bismarcku, který ještě nebyl ani objednán. (pjotri)
  • Zápletku příběhu autorce poskytla autentická kriminální událost té doby, a to únos a vražda ani ne dvouletého syna amerického pilota Ch. Lidbergha, hrdiny prvního sólového přeletu přes Atlantik. (annes)
  • Pro natáčení exteriérů scén, odehrávajích se v Istanbulu, posloužila Valletta, hlavní město Malty. (a.kopecka)

Reklama

Reklama