Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 8 (2001) (série)


Vražda v Mezopotámii (S08E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder in Mesopotamia (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 2001, 1 h 40 min

Obsahy(1)

Přijel sem objevovat dávno mrtvé světy. A čekalo jej tu setkání se současným zločinem. Je jen málo míst na světě, kde by se Hercule Poirot cítil hůř. Neuvěřitelné nepohodlí, domy bez elektřiny, ubíjející horko, obtížný hmyz, a hlavně všudypřítomný písek, který se člověku dostane i pod nátělník – ne, to opravdu není nic pro toho úzkostlivě pečlivého, čistotného a puntičkářského mužíčka. Ještě štěstí, že – když už jej náhoda zavála až do daleké Mezopotámie – tu potkal alespoň svého dávného přítele Hastingse, a že spolu s ním má možnost objevovat pro sebe dosud zcela neznámý svět. Svět vykopávek. Ostatně něco mají archeologové s Poirotem společného: i oni stejně jako on oživují minulost, hledají mezi smetím stopy dávných skutků a lidí. Lidí, kteří jsou už v tuto chvíli mrtvi. Ani Poirot ovšem při své první návštěvě archeologického naleziště netuší, jak brzy a jak tragicky se oba tyto jejich světy propojí. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

pravo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TO V TOMTO OKAMŽIKU NEVIEM, ALE FAKTY HASTIGS, FAKTY TO SÚ KAMENE, KTORÉ DLÁŽDIA CESTU, PO KTOREJ KRÁČAME. Exotická krajina, archeológia, Poirotova snaha o stretnutie, ale najdôležitejší je samozrejme zločin. Toto dielo Agathy Christie mám veľmi rád aj pre zaujímavý spôsob vraždy a motív vraždy. Hercule má tentoraz obtiažnu úlohu, keď okolnosti prípadu hovoria o nemožnosti spáchania vraždy a belgického detektíva posunie k riešeniu tohto obtiažneho rébusu až ďalšia tragická udalosť. ... BOL BY STE DOBRÝ ARCHEOLÓG PÁN POIROT, VIETE OŽIVIŤ MINULOSŤ. ... ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosféru knihy se filmové adaptaci podařilo zachytit úspěšně, mám ovšem jisté výhrady. Přidání epizody s Mercadem bylo naprosto zbytečné a vychrtlá paní Leidnerová měla do femme fatale opravdu daleko... Kdo však nečetl knihu, bude, jako obvykle, určitě spokojenější a méně kritický. I já však dávám palec nahoru, ačkoli s přimhouřeným okem. ()

Reklama

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirotův sen z Temného cypřiše a kyselinovou scénu z Vraždy v Mezopotámii řadím mezi nejděsivější scény z filmových adaptací Agathy Christie vůbec. Jinak opět jedna z nejlepších detektivek s Davidem Suchetem v hlavní roli, tentokrát navíc v exotickém prostředí a se silným humorným potenciálem. Poirot na poušti, no považte! :) ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další případ našeho starého dobrého detektiva se odehrává na archeologických vykopávkách na místech dávné Mezopotámie. A máme tu dvě vraždy, sebevraždu, Poirotův kouzelný odchyt komára a samozřejmě geniální vyvrcholení s patřičným komentářem. Jde o epizodu, kde sice chybí trochu toho vzrušení, ale zase je to poutavý díl od začátku do konce, žádné půlhodinové budování příběhu plné nudy. Díl má vše, co k Poirotovi patří až na dabing, který je opět původní z TV Prima s Petrem Kostkou a Miroslavem Středou, což mé velké nadšení nesklidilo. Prostě Kostkův Poirot je pro mně zcela nevýrazný. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pro Davida Sucheta bylo natáčení filmu dosud nejtěžším filmováním Poirota, jakého kdy zažil. Díky tehdejší politické situaci se namísto v Iráku, dřívější Mezopotámii, natáčelo ve vnitrozemí Tuniska. Exteriéry byly filmovány v římských historických sídlech, kde panovala nesnesitelná vedra a bez přestání zuřila písečná bouře. Zatímco ostatní postupně chytali hnědošedou barvu, on musel vypadat stále svěží, elegantní a bez jediné kapky potu. Asistenti se starali mimo jiné i o to, aby například jeho kalhoty nebyly zaprášené a jeho lakýrky se stále leskly. Pro toto natáčení měl vytvořený speciální oblek, který byl vybaven v zadní části kapsami vyplněnými umělým ledem. Jeho obvyklé vycpávky, jež navozovaly dojem korpulentnějšího vzhledu a jakéhosi hrbu a které sahaly od zadní části krku až k nohám, se staly v tomto případě snesitelnějšími. (avonetka)

Reklama

Reklama