Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Dej mi ten foťák Calvine. Chci fotku jen vás tří. DĚLEJ DEJ MI TEN FOŤÁK!!! praví Mary Tyler Moore a přitom se usmívá takovým tím křečovitým způsobem. Příčí se jí být na fotce se svým synem, který mohl zachránit svého bratra. Bratra, kterého milovali rodiče více než toho "co ho mohl vytáhnout z tý posraný vody ven". Proto Conradovi nemůže přijít na jméno- on vlastně může za smrt jejího zlatíčka. A ona bohužel nepatří mezi ten typ žen, které ventylují své emoce skrze...co já vím, třeba krabky cigár denně, ale ona to v sobě dusí. A pak bouchne. Conrad mezitím bojuje se svými vnitřními démony a fuckuje matku jen ve své hlavě ("Haf! Haf!"). Všechno nakonec dospěje ve skvělý konec ze kterého budete mít husinu, stejně jako z úvodní chorálové písně... Někdo si může z tohoto filmu odnést jen to, že film je příručkou -Jak nevychovávat svého potomka- ti druzí (rozumější) si naopak vezmou to nejdůležitější. Ale to vám neprozradím, poněvadž kouzlo tohoto snímku spočívá práve v tom hledání... Robert Redford je magik! ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tahle rodina, která povrchově funguje na tom, že pod povrchem se všichni raději ignorují, aby nemuseli čelit faktu, že to nefunguje, mě před mnoha lety zaujala, a od té doby si jí v podání Redforda masochisticky promítám aspoň jednou do roka. Sama nevim proč to dělám, obsahově to není příjemný film a budete z něho mít pěkný deprese, ale ta forma je zkrátka hypnotizující. Takovýhle filmy vznikají ve zkušených rukou režisérových po mnoha letech zkušeností, Redford s timhle dokázal debutovat, což asi nikdy nepochopim. Pro mě se jedná o jeho nejlepší film a jeden z nejlepších filmů vůbec. ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Velice silny psychologicky snimek debutanta na reziserske sesli v podani Roberta Redforda a hned oskar. A myslim ze popravu. To co rozehrava hned v jeho prvotine nepatri zrovna do kategorie "tak to sjedeme na prvni zaber a deme domu !" Pan reziser nam ze zacatku, kdy se film pomalu rozjizdi, predstavuje jednotlive charaktery hlavnich hrdinu, aby nam posleze naserviroval poradne rodinne psychologicke rozpory ve vztazich mezi jednotlivymi cleny. No a to na prvotinu neni zrovna lehky ukol. A povedlo se a odmenou za to byli 4 sosky. No neni tohle sen kazdeho rezisera? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V ŽIVOTĚ SE STANE SPOUSTA VĚCÍ A LIDI JE OBČAS NEUMĚJÍ VYŘEŠIT...“ /// Složitej film o jednoduchejch věcech. O rodině, o strašících v duši, v hlavě a o svědomí. O tom, co všechno dokážeme držet ,,v sobě“ a bát se vyjádřit emocema nebo snad pocitama. A přitom někdy stačí jen obyčejný ,,MÁM TĚ RÁD!“ Takže vlastně film, kterej není tak úplně pro každýho. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1976 napsala Judith Guest jsem nečetl. 2.) Jsem spíš na ty rodinný dramata. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

easaque 

všechny recenze uživatele

komorní drama jedné středostavovské rodinky pomalu odkrývá vztahy jejich členů, kteří si po ztrátě jednoho z nich hledají k sobě znovu cestu. Herecky i příběhově to bylo nadprůměrné, ale bohužel nevýrazné a utahané zpracování stáhlo moje hodnocení na spodní hranici 3 hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Elizabeth McGovern študovala počas natáčania na konzervatóriu. Vedenie školy jej povolilo opúšťať školu len na víkendy. Bolo to prvý raz kedy táto škola žiakovi umožnila natáčať počas školského roka. (fishki)
  • Otec Timothy Huttona, herec Jim Hutton, zomrel ešte pred natáčaním filmu. Timothy neskôr povedal, že nevyužíval smútok zo straty otca pre depresie jeho postavy vo filme. (fishki)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

včera

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama