Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

HAL 

všechny recenze uživatele

Sebevíckrát si můžu říkat jak je ten příběh jednoduchý, Révai neumí hrát a písničky jsou otravné, ale jednoduše nemůžu tomuhle filmu upřít to že v záplavě obyčejný českých filmů, které vypadají k nerozeznání stejně, je tento jediný výrazně obrazově stylizovaný a je vidět že jeho autor věděl co dělá a dokázal být originální i docela zábavný, díky bohu za to. A i ty písničky ve skutečnosti nejsou tak zlé - většina je odporná jen proto že jsou příšerně ohrané v rádiích, jinak by byly ve filmu docela fajn. 7/10 ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Mám to rád a viděl jsem to několikrát i v letním kině a je to už dlouho kdy to bylo poprvé, příběh je super neustále se tancuje zpívá a mě se to líbí a ta doba je dost slušně pojata takže chválím tenhle útěk a hlavně brejlatého slováka protože je borec. Kočky jsou super až na paní komornou ta mě fakt dostala fakt povedené. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Závěrem, který nastiňuje atmosaféru srpna 68, Renč lovestory povýšil na film, který stojí za zamyšlení. Filmařsky precizní propojení klipů s příběhem, hudebně skvělé retro 60. let, herecky výborní Norisová, Hanák, Němec. Závěrečné Terezino zoufalé mávání na Oldu odrráží lidské osudy tehdejší doby. V následném muzikálu rozpracována zajímavě udavačská postava průvodčího. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky jsou nadhodnocené, těsně po datu vzniku jsem tomu dala dvě. Ale po letech a po zkušenostech s českým, ale poslední roky i světovým filmovým muzikálem vylepšuji a přeháním. Vizuálně zajímavé, dobrý nápad s písničkami 60. let, děj je tradičně muzikálový, což není neobvyklé a ani objevné. Hudební provedení a hlavně pěvecké výkony vyzní trochu jalově, ale jak píšu, na tu bídu posledních 20ti let... ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Tohle je presne ten filmovy zanr, ktery na ceske scene chyby. Vzdyt od dob Noci na Karlstejne tu nebyl poradny muzikalovy film. Velice prijemna atmosfera a choreografie. Jen je skoda, ze u nas neni nikdo (krom Karla Svobody - ve chvili, kdy pisi tento komentar, jiz neni mezi nami), kdo by byl schopen napsat originalni hudbu. Avsak nikterak to neubira na pusobivosti. Herecky vykon ustredni dvojice neni nikterak oslnujici, vzdyt lepsi vykon ve filmu ukazali i hlavni osvetlovaci, ovsem jejich tvaricky a jejich zpev je omluvou prinejmensim dostacujici. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Ve scéně, kdy se holky loučí s Terezou (Zuzana Norisová) a přitom spěchají domů v dešti, Tereza má krásně učesané suché vlasy. Když však po střihu vchází do deště a začíná zpívat, jsou vlasy zmoklé. (skinny9)
  • Ve filmu se zpívá nebo je slyšet 16 písní. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)

Reklama

Reklama