Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 7

Recenze (289)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Krásný dobrodružný příběh. Postava draka je vtipná, nechybí ani zvířecí parťák se svými vtipnými a roztomilými grimasy. Animace, atmosféra a grafika je naprosto dokonalá. Opravdu nevěřím vlastním očím kam se ta animace dostala, klobouk dolů. Co se mi ale moc líbí je to, že úplně vynechali romantickou linku, že ukázaly nezávislou hlavní ženskou postavu, která s pomocí přátel zachránila svět. To se mi moc líbilo a víte co, na konci mi přišlo, že by se Raya klidně mohla dát dohromady s Namaari. Chápu, že je asi brzo to cpát do pohádek pro děti, ale trošku jsem to tam vycítila, že to mohl být tvůrcův záměr, což mě potěšilo. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Podobne ako v prípade Moany a Coco je aj táto Disneyovka svojim spôsobom originálna. Síce vychádza zo základných štruktúr, ktoré sú tak typické pre hrdinskú cestu, ale zároveň nenásilným humorom a to ako dospelo pristupuje k látke pôsobí aj napriek farebnosti a roztomilosti celkom sviežo. Jedná sa o presne ten typ animákov ku ktorému si budete nachádzať cestu postupne a ktorý vám s ďalším pozretím bude odkrývať premyslený príbeh a zároveň fantasticky vytvorený fikčný svet. Počas pozerania som si hovoril, že by som v tom svete dokázal pobudnúť kľudne ešte hodinu, a prial som si aby tie vzťahy dosahovali až Shakespearovských rozmerov. Tento druh animákov môžem. Neprichádzajú tak často, ale rozhodne majú v sebe odtlačok akejsi nadčasovosti. Ďalšia rozprávka ku ktorej sa oplatí vrátiť. A Howard ponúka hravý a svižný soundtrack plný príjemných tém a motívov. ()

Reklama

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Raya mala na mňa ako diváka dvojaký účinok. Na jednej strane mi pripomenula, ako veľmi mám rád animáky, na strane druhej mi ukázala, že aj v rámci tých, sa môj vkus mení, a teda najmä sa mení postupne môj vek. Za to apokalyptické ladenie a teda istý temný tón (ktorý na môj vkus sem tam kazil rádoby vtipný drak) prižmúrim očko a hodím aj 4tú. Pixarovky sú stále niekde úplne inde a čím som starší, tým jasnejšie mi to je. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Walt Disney Animation Studius přináší po snímcích Odvážná Vaiana, Raubíř Ralf a internet a Ledové království II ten dosud nejdospělejší film, který staví na lidské důvěře, jež bývá společností vnímána jako symbol slabosti a naivity. Zatímco lež a zrada jsou považovány za atributy síly a moci. Na základě těchto dvou antagonistických prvků staví Raya a drak souboj dobra se zlem. Raya  a drak využívá a vykrádá řadu celosvětově známých a úspěšných filmových sérií svého studia, ať již jde o zábavný způsob vyprávění ve stylu Indiana Jonese, podobnost světa s hlavní představitelkou Rey ze sequelové trilogie Star Wars či rozdělení lidstva na kmeny, jako tomu bylo u Black Panthera. Film zároveň vzdává poctu Hajao Mijazakimu a jeho Princezně Mononoke, jelikož se snímek též na obecné úrovni zabývá soužitím člověka a přírody. To vše v kombinaci s dechberoucími vizuálními efekty a animací mimického výraziva, stírající takřka hranice s realitou, tvoří oku lahodící koktejl nového a neprobádaného světa, který má chuť divák ještě mnohokrát navštívit. Pokud jste fanouškem jednoho z výše uvedených snímků a nebo máte třeba jen rádi draky, je Raya a drak filmem pro Vás. Za mě poctivé čtyři hvězdy. 👍 (18.04.2021) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nádherné a fascinujúce. To je pre mňa "Raya & The Last Dragon" v skratke. No to je málo slov, ktoré mám chuť k tomuto filmu povedať. Okrem veľkého množstva skvelých vecí, ktoré sem Disney priniesli (ktoré ešte rozoberiem) pre mňa film vyhráva v dvoch elementoch. Postavy a posolstvo. Je fascinujúce sledovať Rayu, ako sa snaží na svojej ceste napraviť to, čo sa roky dozadu pokazilo. A ako rozhádané ľudské klany prinavrátili katastrofu, ktorá bola prečo 500 rokov. Jej vzťah s Namaari je pre mňa asi highlightom filmu. Pretože prináša dostatok skvelej akcie, uveriteľných dialógov a hlavne je tam cítiť to, že sú z nich nepriatelia na život a na smrť. A pritom obe reálne chcú len to najlepšie pre svojich ľudí. Lenže chcieť dobro pre svojich ľudí, je často aj kameň úrazu drvivej väčšiny problémov, ktoré dnes máme. A to sa už dostávam k tomu druhému elementu. Posolstvu. Žijeme vo svete, kde ľudia po sebe neustále kričia, riešia svoje problémy cez sociálne siete, majú pocit, že ľudia s inými myšlienkami sú ich nepriatelia a dokážu sa vrcholovo urážať a nenávidieť a mať pocit, že sú ovce a podobne. A tento film nám krásne hovorí, že musíme sa naučiť si dôverovať. A nezrádzať dôveru. Pretože keď budeme vedieť jeden druhého počúvať a budeme si vedieť dôverovať, budeme oveľa silnejší, ako keď budeme každý mať svoju vlastnú bublinu alebo vlastné pieskovisko. Takže toľko k najväčším plusom. Čo ďalej? Nádherné animácie pozadí. Tento svet vyzerá tak skutočne, tak nádherne a na niektorých miestach aj tak smutne. Ale vždy je to svet, o ktorom by som chcel vedieť viac. 2D časti v úvode sú perfektné Postavy vyzerajú skvele. Sisu má skvelé reakcie a niektoré vtipy vo filme podľa mňa excelujú. Záver (bez toho, aby som spoiloval) je pre mňa emocionálne strhujúci a silný. A je krásne vidieť, že veci sa opäť dajú na poriadok. Ukazuje to dobré ľudské stránky no rovnako aj zlé ľudské stránky. Ukazuje to, že nie vždy má svet len jedného vinníka. Možno by som mohol akurát skritizovať, že určité momentky sú veľmi predvídateľné a videli sme ich už viackrát. Ale podľa mňa to neovplyvňuje ani neničí film v ničom zásadnom. Pre mňa skvelý počin od Disney, ku ktorému dúfam, že sa niekedy ešte vrátia. Lebo tento svet by som chcel vidieť znovu. Hodnotenie: A ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o třetí animovaný film společnosti Disney, který je produkován v poměru stran 2.35:1. Další dva zmíněné snímky jsou Duše (2020) a Frčíme (2020). (Kuzmik)
  • V průběhu celé tvorby filmu se lidem z produkčního týmu narodilo celkem 42 dětí. Překvapivě ani jedno z nich nedostalo jméno Raya. (Najlvin)
  • Původní datum vydání filmu bylo 25. listopadu 2020, ale kvůli pandemii covid-19 byla premiéra přesunuta na 12. března 2021. (ČSFD)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama