Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Indiánský policista John Russell cestuje dostavníkem a při tom narazí na nečekané problémy. Kvůli svému původu se stává terčem posměchu a pohrdání ostatních cestujících. Jenže nikdo z nich zatím netuší, jaký obrat jejich cesta vezme. Brzy dojde k přepadení dostavníku bandity. A jediný, kdo si s nimi může poradit, je právě John… Hombre, vlastním jménem John Russell, je muž, kterého jako chlapce unesli Apači. Přestože se ho později ujal pan Russell, který ho vzal do svého domu a vychoval, mladík později opět utekl k Indiánům. Právě když čeká na stádo divokých koní, přijde k němu Billy Lee, kterého posílá Mendez. Chce s Johnem o čemsi mluvit. Když se John dostaví, dozví se, že jeho práce s koňmi už není třeba, protože dostavníky mezitím nahradily vlaky. Mendez mu ale zároveň oznamuje, že jeho adoptivní otec zemřel a odkázal mu malý penzion. Ten by měl Hombre nyní převzít… Když John dojede na místo, zjistí, že penzion vede žena jménem Jessie Brownová. Žije tu i Mendez a také Billy Lee se svou nespokojenou mladou ženou, která si manželský život rozhodně představovala jinak. Hombre hodlá dům prodat za stádo koní, Jessie tedy bude bez práce a i ostatní musí odjet. Bohatý doktor Alex Favor, který právě okradl indiány o velkou sumu peněz a chce se co nejrychleji dostat do Mexika, se svou manželkou chctějí najmout dostavník, protože vlak už ujel. S nimi mají jet i Hombre, Leeovi a Jessie, která musí začít nový život někde jinde. Na poslední chvíli se do dostavníku dostane ještě surovec a bandita Grimes – sebere lístek vojákovi, který si ho koupil před ním. Namyšlený Favor s manželkou po cestě pomlouvají indiány, a když se dozvědí, že Hombre žil s Apači, chtějí, aby jel na kozlíku s Mendezem, a nikoli s nimi uvnitř dostavníku. Cestou dojde k přepadení: Grimesovi kumpáni, z nichž jeden je šerif Frank, bývalý milenec Jessie, se chtějí zmocnit Favorových peněz. Jediný, kdo se zmůže na účinnou obranu, je právě Hombre. V přestřelce zabije Franka a druhého lupiče, zatímco Grimes bere Favorovu manželku jako rukojmí a odjíždí. Je jasné, že se vrátí s posilou a bude se opět snažit získat peníze. Ty si mezitím vzal Hombre, který je hodlá vrátit svým přátelům indiánům. Starý doktor Favor se pokusí zmocnit zbraně a vzít si ukradené peníze zpět, Hombre mu to ale překazí. Pak ho zanechá samotného uprostřed pouště… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

kinej 

všechny recenze uživatele

Je pár wsternů, které něčím vynikají nad ty ostatní a Hombre je jedním z nich. A to především díky scénáři, který jednak nabízí v době vzniku filmu ještě ne zcela obvyklé vrstevnaté vidění divokého západu a dále zajímavou skupinu postav, které nelze jednoznačně rozlišit na kladné a záporné a jejichž charaktery různě obstávají v událostech jimiž musejí projít. O přeromatnizovaném divoké západu tedy nemůž být řeč. Samotná dějová linie pak tyto atributy vtěsnává do zajímavého příběhu. Režie i herci jsou adekvátně kvalitní námětu. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nebudem klamať. Mám radšej Spaghetty westerny. Ide o takú veľkú srdcovku z detstva, že k iným Westernom mám tak trocha výhrady (ale pokiaľ ide o kvalitný film, nedegradujem ho iba kvôli tomu, že nemá Taliansku-Španielsku produkciu). K Hombre som sa dostal iba náhodou vďaka stránke CINEMAGEDDON. Zo začiatku ma moja nechuť kŕmila. Prvé minúty sú nezáživné, ba až nudné, dokonca sa to tlačilo do westernov typu B. No v momente keď sa hlavná postava (Paul Newman) ostrihala a vstúpila do dostavníka plného rôznych ľudí a peňazí, začal sa parádny thriller. Scenár napísaný vynikajúco. strhujúco. Príbeh celkom originálny, klišé sa vyhýbali. Púť, boj o vodu a finále pri baniach, to všetko spolu zo zápornou postavou, ktorá naháňala strach, bolo vynikajúce. Ako som spomínal, škoda toho začiatku inak nemám čo vyčítať. Poznámka na koniec: Mal som pocit akoby sa touto snímku inšpiroval aj samotný Tarantino. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Western, který si rozhodně zaslouží pozornost. Rasismus řeší s postavami, které jsou krásně přehnané a jsou většinou hyperbolou svých vlastností. Především pak postava Paula Newmana. To vše ale k tomu, aby měl příběh ten správný dopad a aby finále skutečně stálo za to s tím, jak je pomalu a téměř staticky, ale přesto skvěle gradováno. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Klasický western z pohledu Johna Russella, jehož dvojí původ mu poskytuje zvláštní vhled na rasové předsudky. [6,5/10] (20th Century Fox, Hombre Productions) (Barevný /// Produkce: Irving Ravetch, Martin Ritt /// Scénář: Irving Ravetch, Elmore Leonard, Harriet Frank Jr. podle románu Elmora Leonarda /// Kamera: James Wong Howe /// Hudba: David Rose) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit začátkem filmu, stálo ho to sice jednu hvězdičku,ale za to celý průběh filmu je jen další ukazka Newmanova hereckého mistrovství.Já ten film ani nepochopil jako nenávist k bělochům,ale k povaze bělochů. "On by jí měl zachránit je přece její manžel,ale neudělá to" . Dejte mě kudlu,to jediná co po Vás chci!" "Ne Vy toho chcete po mě mnohem víc" ! Jjasná ukázka !!Tak na konec filmu se nazapomene!! Jeden je nakonec frajer a druzí zůstavají pokrytci.Film co je zcela nad rámec westernu. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení kolidovalo s termínem předávání Cen Akademie. Martin Balsam (představitel Mendeze) byl tehdy zrovna nominován na Oscara pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli“ za film Tisíc klaunů (1965), ale neměl povolení natáčení opustit. Potají zmizel, aby se mohl ceremonie zúčastnit. Oscara získal. (džanik)
  • Film byl natočen na místech v Coronado National Forest v Arizoně, v dole Helvetia v Pima County v Arizoně, v Old Tucson v Arizoně a na Bell Ranch v Santa Susana v Kalifornii. Scény scénických stanic byly natočeny v Jean Dry Lake, Las Vegas, Nevada. (Zetwenka)
  • Bezohľadného Cicera Grimesa si zahral výrazný Richard Boone. Keď sa autor predlohy Elmore Leonard dozvedel, že Boone bude obsadený, bol presvedčený o tom, že dostane práve postavu Johna Russella. Tú však stelesnil Paul Newman. (classic)

Reklama

Reklama