Reklama

Reklama

Návrat Lew Harpera

  • USA The Drowning Pool
Trailer

Soukromý detektiv Lew Harper vězí po krk v problémech. Stará láska ho najala, aby objasnil zdánlivě rutinní případ vydírání. Při vyšetřování se dostane tak hluboko, že mu možná dojde dech nadobro. Paul Newman se vrací v roli bystrého detektiva, kterého si poprvé zahrál o devět let dříve ve filmu Harper. Ve snímku podle románu Rosse MacDonalda, režírovaném Stuartem Rosenbergem (Frajer Luke) uvidíte Joanne Woodward v roli neworleanské ropné dědičky, která se na něj obrátí s žádostí o pomoc. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

monolog 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem tu bazénovou scénu jako kluk viděl a od té doby se to snažím někde sehnat a teď to konečně bylo v telce. Kriminálka je to jak vyšitá z rodu kriminálek s velkým detektivem staré americké drsné školy. Začal to Dashiel Hammett, pokračoval Raymond Chandler a Ross MacDonald to efektně zakončil. Není to pokračování, jak by se mohlo zdát z názvu. Se starším snímkem Harper z roku 1966 to má společné jen postavu detektiva Lew Harpera. Ale Lew je tu naprosto jiný, méně cynický a zároveň chytřejší, takže otloukat se tak často nenechá. Prostředí i postavy tu jsou skvěle popsané a ta finální scéna v lázních, ne bazénu jak jsem původně myslel, je naprosto skvělá, přestože je to na první pohled deus ex. Jen je škoda, že tu atmosféru z MacDonaldových detektivek se jim na plátno převést nepodařilo tak jak v Harperovi. Zločin je všude, ale neuvěříte, že je to vysoce nakažlivá nemoc, které se už nezbavíte. Že starý zločin vede k novým, že to nikdy neskončí. Ale i tak dost kvalitní zábava. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Paul Newman se po devíti letech vrátil k roli detektiva Harpera, přičemž jedničku jsem si musel přečíst na wiki, abych si vzpomněl o co šlo. A s druhým dílem to bude po nějaké době podobné. Je to typická pomalá a  zamotaná detektivka, která se příliš dlouho rozjíždí a ve finále na Vás vyvalí smršť zvratů, které jsou ve stylu jedničky "všichni jsou vinní". Je tu v podstatě bohatá rodina - babička, matka, otec a teenagerka, naftař a jeho žena, dva poldové a řidič a každý něco skrývá, někoho zabije, nebo zařve. Moc mě takové detektivky neberou, prostě mě to nedokáže strhnout. Na druhou stranu natočené je to dobře, scéna ze zaplavovaného blázince je výborná a Melanie Griffithová tu v dalším filmu po sobě hraje v 17ti opět couru a ještě něco horšího. Stejně jako u jedničky 3*. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Harper je zpátky. A je ještě lepší než napoprvé. Začaly mu sice šednout vlasy, ale co na tom, když je pořád tím samým soukromým, stále otevřeným očkem, které nic nepřehlédne. Hlavní výhodou tohohle snímku je, samozřejmě když pomineme fantastického Paula Newmana, jeho scénář. Ve srovnání s prvním dílem je ještě více strhující, stejně zábavný, a díky scéně zatopení sanatoria se nejspíše navždy zapsal do mého soukromého archivu nezapomenutelných filmových momentů. Příběhu prospělo také to, že se odehrává v ponurém New Orleans, které mně osobně připadá mnohem atmosféričtější než slunná Kalifornie. Děj je jaksepatří zamotaný a z původní minizápletky s vyděračským dopisem se během několika desítek minut stane nefalšovaný závod o život(y), a to, že jsem ke konci už tušil, jak se věci mají, neznamenalo, že mě závěr ničím nepřekvapí. Čtyři a půl zaokrouhluji nahoru za to zmíněné sanatorium. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Soukrome ocko Harper (Paul Newman) prijizdi do maleho mestecka za nalehajici starou znamou, aby objasnil, kdo stoji za anonymnim dopisem, ktery obsahoval vyhruzky. Veci se komplikuji a nezustava jenom u dopisu. Prumerna detektivka se sympatickym obsazenim a hromadicimi se nejasnostmi, ktere nejednou konci tragicky. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vskutku poctivá kriminálka, která má v mnohých pasážích opravdu zdařilou atmosféru a dovede být i napínavá. Potěší nejen prostředí, v němž se odehrává, ale i hudba a pochopitelně Paul Newman. Pro mě je Návrat Lew Harpera srovnatelný s prvním dílem, ze kterého si pamatuji zejména bazénovou scénu s Mirandou. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu hraje i Newmanova manželka Joanne Woodwardová. (cariada)
  • Po filmu se pojmenovala americká metalová skupina Drowning Pool. (Fenk)

Reklama

Reklama