Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

Wysch 

všechny recenze uživatele

Solidní náznak potenciální frančízy, kterou by mohl klidně spolu s šestnáctiletou hlavní hrdinkou táhnout Henry Cavill a vůbec bych se za to nezlobil. Dějové linky se ne vždycky podařilo dobře propojit, a vůbec ta jakože hlavní o hledání je zbytečná a místy dokonce otravná. Přesto je film sympaticky hravej, na můj vkus sice zbytečně feminizovanej a moderně korektní, ale protože a přesto, že nejsem cílová skupina, i zábavnej na hezkejch 70%. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli má cenu filmu primárně pro mladší teenagery vyčítat plakátový boj proti patriarchátu, to asi ani nijak nešlo a dokážu si představit, že i díky tomu to od Warnerů Netflix koupil, protože se to prostě skvěle hodí do dalšího emancipačního contentu na platformě. Nakonec je na tom asi nejlepší Millie Bobby Brown, která se snaží cukrbliky do kamery bojovat s tím, že scénář prostě nemá žádné nápady a opravdu vtipné si to dovolí být jen na konci pasáže s převlekem za vdovu. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Moc mě těší, že ta rozjívenost, kterou sliboval trailer, obrázky i sama Millie, tu je měrou vrchovatou. Pořád se něco děje, někdo někoho pronásleduje, případně něco bouchá, i když není vždy úplně jasné co a proč. Ono slavné příjmení je tak v názvu plným právem a nejednou nechává vzpomenout na Downeyho ztvárnění nejznámějšího detektiva. Bohužel u elánu a téměř potterovské nálady se začíná i končí. Motivace kohokoli kromě samotné Enoly, ať už se jedná o postavy úplně vedlejší, ale bohužel i o příslušníky rodiny Holmesovy, se dají vypovědět jednou větou. A to je buď prohra scénáristy nebo spíš adaptace samotné. I přes jasné zklamání se ale může jednat o sérii, ze které si vezmu když nic jiného, tak alespoň energii a dobrou náladu, původní potenciál ale mířil úplně jinam. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Enola Holmes" je ďalšie sklamanie z produkcie Netflixu. Na druhú stranu si hovorím, že sú asi jediní, ktorí ponúkajú stále nové filmy na pozeranie, takže v tomto smere som im vďačný. No keď si vezmete, že tento film mal ohromný potenciál byť vynikajúci, je smutné, že to výsledne dopadá takto. Ale najprv pozitívne stránky filmu. Millie Bobby Brown je veľmi šikovná v tejto role. Musí tu dávať do toho maximum a myslím si, že sa to vypláca. Ukazuje ako už ako celkom skúsená herečka a v tomto smere ju musím pochváliť. Film vyzerá celkom dobovo spracovaný a Harry Bradbeer ako kompetentný režisér, ktorý vie ako sledovať čo sa deje spoza kamery. Film má aj celkom svoj vlastný štýl komédie a spracovania, čo ma celkom bavilo. No mohlo sa tam toho dostať viac. Henry Cavill ako Sherlock je skvelý. Ale prial by som si ho vidieť viac. Helena Bonham Carter je skvelá. A takisto platí, že by som si ju prial vidieť viac. Na druhú stranu sa film volá Enola Holmes, takže chápem, prečo sa sústredí hlavne na ňu. Má to logiku. No potom prichádzajú mínusy. Jeho scenár a absolútne nevyvážený štýl. Povedal by som pravdu, že Mycrofta a všetky časti, kde chce Enolu poslať do školy slušného správania pre "dámy" by som z tohoto filmu úplne vystrihol von. To nie sú pasáže, ktoré ako diváci chceme vidieť. Hlavné je ale to, že vieme čo sa presne stane a ako to tam dopadne. Keby film skončí štýlom, že sa stala veľkou dámou a k prípadu by sa nedostala, všetci by sme boli šokovaní čo nám to tvorcovia naservírovali. Takže logicky to dopadne opačne. A je tu viacero momentov, ktoré sú predvídateľné. Búranie štvrtej steny celkom funguje, no myslím si, že to mohli využiť o niečo viac. Dáva to filmu svoj vlastný charakter a keby sa to využilo viac, bolo by to zaujímavejšie. Okrem toho záver je tak trošku chabý. Viac-menej sa jeden prípad uzavrie sám. A necháva to veľké miesto nevyužitého priestoru. Možno sa šetria na pokračovanie, no otvára to otázky, na ktoré nedáva odpoveď. A keď prídu nudné časti filmu, tak si skutočne uvedomujem jeho dĺžku a tempo. Ja som osobne sklamaný. Sledovanie bolo fajn, ale nič výnimočné. Hodnotenie: C+ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Filmove poteseni. Prepracovani typicke legendy Sherlicka Holmese. Tentokrat se zamerenim na nezname postavy: jeho inteligentni detskou sestru. Je zabavna, urputna a ma neuveritelny komedialni talent. Na me je to ponekud dlouhe. Místo kriminálky to je spíš romance s akcí a humorem. Notná část monologů zas a znovu, s vervou, která může odrazovat, podtrhuje myšlenku o nutnosti odmítat zastaralé genderové role a prosazovat nové. Také dialogy jsou přetížené výchovnými poznámkami o hledání vlastní cesty životem nebo o mužích, kteří nemají zájem měnit svět, jenž jim vyhovuje. Skutečně originálních nápadů je ve filmu poskrovnu. Podobně jako jiné tituly od Netflixu připomíná produkt poskládaný bez velkého rozmyslu nad tím, po čem diváci zrovna touží. Tedy například po akčních hrdinkách a estetice komiksů či videoher.Tvůrci si dávají záležet, aby od Enoly Holmesové přes nestřídmou dvouhodinovou stopáž nedokázal odtrhnout oči ani ten nejroztěkanější divák. Vedle netradičních úhlů kamery, energického soundtracku a zpřehledňujících změn barevného ladění si pomáhají animovanými sekvencemi nebo mezititulky jako z němého filmu. Vyprávění, postupně se rozbíhající do vedlejších kolejí, z nichž ne všechny vedou k uspokojivému cíli, ovšem není stejně dynamické jako vizuální styl. Místo aby příběh gradoval, rozpadá se na tonálně různorodé a kauzálně slabě provázané epizody. Spolehlivěji než ústřední tajemství, nakonec vyznívající trochu do prázdna, jej drží pohromadě a táhne vpřed výkon Millie Bobby Brownové. Šestnáctiletá herečka, proslavená rolí El ve sci-fi seriálu Stranger Things, je bezprostřední ve všech polohách a kostýmech. Nikdy neztrácí jiskru ani cit pro komediální timing. Její inteligentní, pozorná a tvrdohlavá hrdinka zůstává konstantně okouzlující vzdor tomu, jak nekonzistentní je vinou eklektického stylu a "freestylového" vyprávění zbytek filmu. Autoři film pojali jako feministický argument a jeho poselství nadřadili soudržné vyprávěcí struktuře a logice vývoje hlavní postavy. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Film je založen na knize „Případ pohřešovaného markýze“ od spisovatelky Nancy Springer. Ta napsala celkově 7 knih v celé sérii o Enole Holmesové a v češtině vyšly první dva díly. (lenochod6)
  • Chvíli po vydání plakátu k filmu si fanoušci nemohli nevšimnout jedné významné chyby. V pravé části, vedle Big Benu, je zobrazena budova zvaná Portcullis House, která byla uvedena do provozu v roce 1992, přičemž film se odehrává v 19. století. Na přebalu k soundtracku filmu již tato budova byla tvůrci odstraněna. (Muffino)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama