Reklama

Reklama

Drama Bílý pes je působivou ságou o rasismu. Mladá hollywoodská herečka Julie Sawyerová se ujímá krásného bílého německého ovčáka, jehož v noci srazila autem. Jednoho dne ji do té doby mírumilovný pes zachrání život tím, že krvelačně napadne a zabije násilníka, který se jí vloupal do domu. Lucy záhy zjistí, že byl pes vycvičen k útoku na lidi tmavé pleti. Radí se se zvířecím trenérem Carruthersem, který ji nabádá, aby nechala psa utratit. Pak ale vstoupí na scénu samorost Keys, trenér, který se už dříve neúspěšně pokoušel učinit výcviku podobných psů přítrž... (Cinemax)

(více)

Recenze (58)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě silné.. Dost mi to připomíná pologeniální můvíčko Orca (killer whale, 1977), jehož kvalit White dog sice nedosahuje, ale ta tragika šílenství zvířete (podkreslená Morriconeho melancholiemi) se pod kůži zaryje podobně působivě.. Problém je snad jen v tom, že jakkoliv krásnej pes prostě není kosatka, aby utáhnul sám celý film. Winfield sice parádně sekunduje, ale ani v černobílém tandemu se nedá úspěšně "zlomit" příběh který je sice zcela prostý, ale aby opravdu působil, musí být odvyprávěn pomalu, monotónně, po kapkách... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Rasistický pes, ktorého sa rasizmu snaží zbaviť černoch? To je nápad za milión človeče, toto vymyslieť, som za vodou. K tomuto filmu, ktorý vznikol len rok po mojom narodení, mám snáď len dve výčitky: WTF moment so zabitým černochom (to už bolo vážne cez čiaru, trocha si ponadávali, ale potom pokračovali v cvičení ako keby nezabil chlapa, ale kocúra) a zvláštny koniec, kedy pes úplne bezdôvodne a bez vysvetlenia znenávidí bielych? Pochopil som to správne? Hm, vlastne nie, vôbec som to nepochopil, sorry (zaujímavá je teória, že si „zrazu“ spomenul na svojho bieleho majiteľa, ale to mi príde ako blbosť minimálne preto, že ho podľa Winfieldovej teórie nemal mlátiť biely majiteľ, ale najatý černoch). Inak ale skvelý nápad so skvelými a sympatickými hercami v čele s Paulom Winfieldom, ktorého všetci poznáme asi len ako detektíva z Terminátora. Myslel som, dúfal som, že za svoj výkon získal Oscara, takže som po skočení na net bol smutný z toho, že nebol ani len nominovaný. WTF 2. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Bílá, bílá, bílá, bílá komu by se nelíbila... No tomuhle hafanovi se bílá líbí určitě. Běda ale jak mu ukážete černou nebo spíš černocha. To je totiž rasista každým svým chlupem. Což záhy zjistí i herečka a jeho dočasná panička. Nemá však srdce dát ho do útulku a tak hledá pomoc. A jak odnaučit psa rasistu? No přeci u černocha. Jenže né nadarmo se říká, že starýho psa novým kouskům nenaučíš. A tak je možný, že tenhle boj je už dávno předem prohranej. Za mě neskutečně působivý drámo který jsem hltal od první do poslední minuty. Film kterýmu prostě musím dát plnej počet hvězd. Hudba mistra Morriconeho je jen třešničkou na dortu. PS. Zase se ukázalo, že největší svině jsme o5 mi lidi a němá tvář za nic nemůže. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temné drama o psovi, který není bílý jen zvenku, ale i zevnitř, je působivé dodnes. Hlavním motivem je snaha přecvičit bojového psa, který útočí výhradně na tmavou pleť. Pokud to zprvu naivní Julie postupně vzdává (a řekl bych, že s ní i leckterý divák), pak cvičitel Keys vítá příležitost konečně přijít na způsob, jak podobně vycvičené psy předělat. Jenže psi si veškerá příkoří života až příliš dobře pamatují, a ne nadarmo se říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Zajímavý je pohled na vedení tehdejších psích útulků, kde si s nežádoucími jedinci hlavu nelámali - vhození za živa do pece nebyl problém... Kromě výcviku dojde k několika konfliktům, z nichž drsné je napadení řidiče nebo chodce snažícího se ukrýt v kostele. Jistou sílu má i setkání Julie s původním majitelem. Kdysi se mi asi líbilo více, hodnocení ale s klidem ponechám. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tklivě, až pod kůži zažírající se hudba Ennia Morriconeho nevěstí nic dobrého. Celou dobu filmem prostupuje a pevně drží diváka v pozoru. Film zpracovává téma rasismu a lidské bestiality. Chudák pes, který za nic nemůže. Julie pracuje jako herečka a na silnici po cestě domů srazí bílého ovčáka. Ujme se ho a po času zjišťuje, že byl pes vycvičen k útoku na černochy. Zajede s ním za odborníkem a ten se snaží psa jednotlivými kroky převychovat. Trenér je totiž černoch a už dříve se neúspěšně pokoušel "bílé psy" napravit. Sympatická hlavní hrdinka Julie v podání Kristy McNichol mě hodně připomínala Millii Bobby Brown (Eleven ze Stranger things). Pár scén je opravdu výjimečně silných, včetně konfrontace Julie a majitele, který psa vychoval, nebo samotného závěru. A zase slyším tu Morriconeho smutnou hudbu..... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Na pozici režisera byl zvažován i Roman Polanski, který tou dobou čelil obvinění z neužití nezletilé. (J.A.K.)
  • Na DVD film kvůli obavám studia z toho, že bude interpretován proti původnímu autorskému záměru (jde o kritiku rasismu, ne o jeho obhajobu), oficiálně vyšel teprve v roce 2008. (ČSFD)
  • Film byl natočen za 43 dní. (hladass)

Reklama

Reklama