Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Po příjezdu tajemného kněze na jeden ostrov se jeho obyvatelé stanou svědky zázračných událostí a děsivých znamení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (211)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý kousek. Tenhle seriál to bude mít u diváků hodně ale opravdu hodně moc těžké. A je to obrovská škoda. Mike Flanagan dělá všechno proto, aby to bylo osobité a jeho. Napsal si scénář, udělal si střih a celé si to zrežíroval. Flanagan se rozhodl, že to divákovi neusnadní, nic mu nedá zadarmo a dlouhou dobu ho nechá tápat, co se vlastně děje, jaký to má význam, a kdo představuje dobro a kdo zlo. Není to jednoduchá a odpočinková podívaná. Je potřeba se soustředit na dialogy, hledat v nich jistou symboliku, chápat zdvižený prostředníček všem náboženským fanatikům atd. Výborně to funguje jako kritika církve, a zároveň je to i parádní zamyšlení nad smrtí a samotnou vírou (v seriálu je několik zajímavých scén na toto téma). Flanagan zde rozjede velké myšlenkové tornádo, kde donutí diváky se zamyslet nad jistými absurditami našich životů. Celé to navíc podpořil výbornou kamerou (dlouhé scény kdy si postavy povídají, nebo se procházejí, netradiční úhly, kamerové oblety), vizuální stránkou, střihem a znepokojivou atmosférou. Z mé strany obrovský palec nahoru za skvělé herecké výkony. Kate Siegel a Zach Gilford mají výborně napsané scény a jejich herecká chemie je výborně zobrazena. Samantha Sloyan předvedla vynikající výkon a už dlouho jsem nějakou filmovou/seriálovou postavu nesnášel. Hamish Linklater je ve své roli parádní a krade si scény pro sebe. Hodně jsem si užil herecký koncert Rahul Kohliho, jelikož svou postavu zahrál skvěle. Jak už jsem naznačil, seriál není pro všechny. Je to pomalé, není to horor v tom pravém smyslu slova a to co seriál říká nesedne každému ať myšlenkově nebo formálně. Nicméně, pro mě je Midnight Mass (Půlnoční mše) parádní originální seriál plný přesahu a myšlenek. A toho si hodně cením. 8/10 ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, první tři díly jsou nuda. Seriál se z počátku vleče a než se dočkáme něčeho tajemného a hororového, jsme skoro v půlce. Náboženství, jenž přeroste v doktrínu, je děs běs. V pomalém tempu s depresivní náladou, svírající obyvatele pobřežní vísky, se odvíjí drama, které vyústí v až biblický konec. Porozumět rétorice příběhu, který se hodně opírá o kostel, nemusí být snadné. Tomu se přizpůsobil i děj, který je plný dialogů, kdy přítomný hororový prvek začne fungovat dost pozdě. Celé to drží hlavně obsazení. Nicméně po příběhové stránce je to postupně dost rozjetá zábava, která končí vcelku hororově. Finále jako takový paradox, kdy se z ostrova dostává novodobý Adam a Eva, kteří sice mohou znamenat naději pro ostrov a přežití, zároveň v sobě ale mohou nosit vir, co všechno zničí, bylo asi to uplně nejlepší. - "The more that we know, the less we bend." ()

Reklama

Antek 

všechny recenze uživatele

Ještě to zazní nejspíš mnohokrát, ale tahle minisérie je takové „Best Of Stephen King“, které mistr sám nekomponoval. Ba co víc, ani do něj sám nijak nepřispěl. Ospalé městečko, přemýšlení nad různými formami víry, střet morálky, tajemné zlo a jednotlivci, kteří jsou mu schopni čelit pouze a jen, když mu čelí společně. Z Flanagana se stal jakýsi horrorový Tarantino, který cituje, kde může (aniž by sprostě vykrádal). A i když je tam ta inspirace více než zjevná, „Midnight Mass“ obstojí samostatně jako silné drama s nadpřirozenými prvky, v němž dýchají nejednoznačné (jednoznačné je pouze zlo) z masa a kostí, kterým přes jejich obyčejnost (a v tom je právě ta síla) nelze jinak než fandit. Teto pomalu vymírající ostrůvek tedy rozhodně stojí za návštěvu, a nejlépe víkendovou, abyste mohli pořádně nasát všechny příběhové nuance a prožít opravdovou katarzi. Dospělý příběh v dospělé formě. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tradiční Flanagan. Začátek mě dost nadchnul, ale někde v polovině nadšení opadlo. Flanagan umí dobře ty úvody, atmosferu tajemna a zahady, ale na mě pak moc tlačí na melodrama, postavy neustále dlouze vykladaji o traumatech a nejlíp u toho brečí, nejlip víc postav naráz, tzv. hromadny brek. Navíc někde uprostřed se záhada celkem objasni a to rázem ubere na atmosféře o 100%. Taky už mi trochu vadí to jeho omilani stejných herců, obzvlášť Kate Siegel, holt ale je to jeho manželka, no. Herci jsou ale pořád až na výjimky přirození, sympatičtí. Tady se mi nejvíc líbil hlavní hrdina, pak kněz a gynekolozka. SPOILER: Make-up stareny byl prisernej! Fakt že jí hrála mladá holka přímo bije do očí. KONEC SPOILERU. A malinko mi u Flanagana vadí takovy jakysi "Emmerichovani," kdy některý postavy mi přijdou spíš jako na objednávku dnešnímu politicky korektnímu trendu, ať je tam nejlíp od každyho vyznani a orientace a rasy jeden zástupce, pusobi to vynucene a zde opět máme dvě lesby, už ve třetí jeho sérii, možná by to mohl příště zkusit s někým jiným. První Hill House nepřekonal, ale když se zde člověk prokouse temi plky,  má to něco do sebe, hlavně první půl hodina. Vypadá to ale, že tohle už jsou Flanaganovy trademarky, ale já přece jen pořád radši víc horor než to slzopudny drama. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Půlnoční mše není tak vstřícná k širšímu hororovému publiku jako série Haunting a spousta diváků s ní bude mít problém. Flanagan je výborný vypravěč a umí hledat napětí na polích mezilidských vztahů, což se mu zhruba první dvě třetiny série daří na výbornou. Potom vyloží všechny karty na stůl a divák zjistí, že víc než o náboženství a víru, jde tady především o to, ukázat, že umí zfilmovat knihu Stephena Kinga, kterou ještě ani on sám nenapsal. Ano, tato mše skládá poctu Kingovi všemi směry a jde jí to víc než dobře. Po Doctor Sleep další Flanaganův podařený "King". 80% ()

Galerie (111)

Zajímavosti (9)

  • Mapa v šerifově kanceláři je lehce pozměněná mapa ostrova Whidbey nacházejícího se ve státě Washington. (NiWi)
  • Na půlnoční mši je obraz Ježíše zakryt černou látkou. Jedná se o křesťanský zvyk, vždy před Velikonocemi zakrývat Ježiše. (NiWi)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (více)

Reklama

Reklama