foto

Annabeth Gish

  • nar. 13.3.1971 (46 let)
    Albuquerque, New Mexico, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Annabeth Gish se narodila 13. března 1971 ve městě Albuquerque v americkém Novém Mexiku, a její celé rodné jméno zní Anne Elizabeth Gish. Když jí byly dva roky, přestěhovala se s rodinou do Cedar Falls v Iowě. Její otec Robert Gish byl profesorem angličtiny na University of Northern Iowa a matka Judy Gish byla učitelkou na základní škole. Annabethina babička se sice jmenovala Lilian Gish, avšak se slavnou herečkou stejného jména z doby němého filmu nemá nic společného. Annabeth má ještě sestru a bratra.

Annabeth Gish je velmi vzdělanou ženou - vystudovala University Northern High School, promovala v roce 1989, poté si rozšířila vzdělání studiem na Duke University, kde získala titul BA.

Annabethina herecká kariéra se pomalu rozbíhala již od dětství, kdy od osmi let hrála v divadle v Cedar Falls. V polovině 80. let se zúčastnila konkurzu na roli Rose Chismore ve filmu KVĚT POUŠTĚ (Desert Bloom,1986), a všech 700 uchazeček porazila a hlavní role byla její. Dalším velkým mezníkem její filmové kariéry byla jedna z hlavních rolí v romantickém filmu MYSTIC PIZZA (1988), kde si zahrála po boku Julie Roberts a Lili Taylor. O rok později na sebe upozornila rolí v bristské komedii SHAG (1989) a hned poté v komedii MĚSTSKÝ POHÁR (Coupe de Ville, 1990, byl u nás uveden taktéž pod názvem Modrý cadillac). Annabeth se záhy stala herečkou poměrně vyhledávanou jak televizí (např. minisérie SCARLETT), tak filmaři - objevila se např. ve westernu WYATT EARP (1994), životopisném dramatu Olivera Stonea NIXON (1995), v dramatu Teda Demmeho NÁDHERNÝ HOLKY (Beautiful Girls, 1996) či ve snímku Bruce Beresforda DVOJÍ OBVINĚNÍ (Double Jeopady, 1999).

Velkou příležitostí byl pro Annabeth také televizní seriál AKTA X (X-Files), kdy se v letech 2001 až 2002 objevila v roli speciální agentky Monicy Reyes v celkem 23 epizodách. Televize má obecně s postupujícími léty na Annabethině filmografii stalé větší podíl, přesto se je stále k vidění i ve filmových projektech, diváci si ji mohou pamatovat kupříkladu z komedie SUPERSVŮDNÍCI 2 (Buying the Cow, 2002), romantické komedie SMYČKA (Knots, 2004), dobrodružného příběhu CELESTINSKÉ PROROCTVÍ (The Celestine Prophecy, 2006) a nebo z krimidramatu natočeném podle skutečných událostí TEXASKÝ KAT (Texas Killing Fields,2011).

Annabeth Gish miluje hudbu, tanec, turistiku, jógu, zajímá se také pomoc lidem a ohroženým zvířatům. V roce 2003 se provdala za kaskadéra Wadea Allena, se kterým se seznámila při natáčení seriálu Akta X, v lednu 2007 se jim narodil syn Cash Alexander Allen a v říjnu 2008 druhý syn Enzo Edward Allen.

Petr "peetriss" Michalik

Herecká filmografie

Filmy

2017 Grass Stains
Highly Functional
2016 Zlo nikdy nespí
2012 Americana (TV film)
Home Run Showdown
Mateřský instinkt (TV film)
2011 Pytel kostí (TV film)
Texaský kat
2010 Patricia Cornwell: V ohrožení (TV film)
2009 Americká děvčata: Odvážná Chrissa
2008 Doživotní trest (TV film)
2006 Beznaděj (TV film)
Celestinské proroctví
Dům na Bay Street (TV film)
Mojave Phone Booth
2005 Detektiv (TV film)
2004 Smyčka
Život v Liberty Street (TV film)
2002 Smrt v rodině (TV film)
Supersvůdníci 2
2001 Morning
Pursuit of Happiness
Salsa (TV film)
Vesmírný závod
1999 Different (TV film)
Dvojí obvinění
Jak přichází láska (TV film)
Láska až za hrob (TV film)
1998 SLC Punk!
Znovunalezený život (TV film)
1997 Pravé ženy (TV film)
Stav nouze
Supertajná zbraň
1996 Nádherný holky
Rukojmí (TV film)
What Love Sees (TV film)
1995 Nixon
Poslední večeře
1994 Wyatt Earp
1993 Císařovi hosté
1992 Lady Against the Odds (TV film)
1991 The Last to Go (TV film)
1990 Městský pohár
1989 Shag
When He's Not a Stranger (TV film)
1988 Mystic Pizza
1987 Hiding Out
1986 Květ pouště
Zachránce rodiny (TV film)

TV seriály

2018 Akta X (TV seriál)
Epizoda 1 (S11E01)
2017 Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
Who Needs a Guy (S04E07)
A Connection Is Made (S04E06)
Nowhere Man (S04E05)
další epizody (6)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Contrapasso (S19E03)
2016 Flaked (TV seriál)
7th (S01E07)
Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
You Are Not Safe (S03E08)
The Threshold (S03E07)
And She Was (S03E06)
další epizody (8)
Akta X (TV seriál)
Můj boj 2 (S10E06)
2015 Prolhané krásky (TV seriál)
Songs of Experience (S06E03)
2014 The Bridge (TV seriál)
Eidolon (S02E10)
Rakshasa (S02E09)
Lamia (S02E07)
další epizody (6)
Zákon gangu (TV seriál)
Papa's Goods (S07E13)
Suits of Woe (S07E11)
Faith and Despondency (S07E10)
další epizody (10)
2013 The Bridge (TV seriál)
The Crazy Place (S01E13)
All About Eva (S01E12)
Old Friends (S01E10)
další epizody (12)
Prolhané krásky (TV seriál)
Neporušíme ten kruh náš (S03E22)
Pro mě jsi mrtvá (S03E18)
2012 Bylo, nebylo (TV seriál)
Dítě měsíčního svitu (S02E07)
Prolhané krásky (TV seriál)
Odhalení (S02E25)
2011 Prolhané krásky (TV seriál)
Přes moji mrtvolu (S02E12)
Chci se přiznat (S02E11)
Družička (S02E10)
další epizody (5)
2010 Famílie (TV seriál)
FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (TV seriál)
Odpočítávání: část druhá (E22)
Vyjednávání (E20)
Sbohem žlutá dlážděná cesto (E18)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Parazit (S05E14)
2009 Parks and Recreation (TV seriál)
2006 Bratrství (TV seriál)
2004 Kriminálka Miami (TV seriál)
Nezdařené přistání (S02E21)
2002 Akta X (TV seriál)
Pravda (S09E19)
Slunečné dny (S09E18)
Vysvobození (S09E17)
další epizody (14)
2001 Akta X (TV seriál)
Pán much (S09E05)
4-D (S09E04)
Daemonicus (S09E03)
další epizody (9)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
1996 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Three Men and a Lady (S02E13)
1995 Courthouse (TV seriál)
1994 Scarlett (TV seriál)

Dokumentární

2004 X Files: The Making of 'The Truth', The

TV pořady

2004 Fashion News Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace