Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Student práv z Yalu se vrací do rodného města v Appalačském pohoří, vzpomíná na minulost svojí rodiny a přemýšlí o vlastní budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (147)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Americká elegie je naprosto excelentní podívaná, která mě prakticky ve všech směrech dokázala strhnout, a ihned jsem tento filmový zážitek zařadil k těm opravdu vůbec nejsilnějším dramatům, co jsem měl tu čest kdy vidět. Už jen to, že se odehrává ve dvou časových rovinách, což je jedno z mých nejoblíbenějších zpracování, jsem velmi ocenil, a to ani nemluvě, jak obě tyto roviny jsou vážně neuvěřitelně výrazné a působivé. Celá zápletka se pak odehrává ve vyváženém tempu, příběh rodiny Vanceových disponuje téměř až lavinovitým množstvím nehorázně silných a vyhrocených scén, které vesměs nemohu označit jinak, než za strhující, perfektní, prostě zcela bezchybné, atmosféra je jednoduše dokonalá, neskutečně výstižná a naprosto mě vtáhla do veškerého dění a nechybělo ani napětí, v podobě nepředvídatelného vývoje děje, kde jsem čekal především na závěrečné rozuzlení, které mě též absolutně uspokojilo a jen potvrdilo maximální kvalitu celého filmu. Nad všemi těmito pozitivy ovšem vyčnívají ještě emoce, které mnou doslova lomcovali od první do poslední minuty a samozřejmě úžasné a neskutečně výrazné postavy, v nichž navíc excelovali veškerý herci, co se ve filmu objevili, takhle silnou sestavu ani nepamatuji, a především Amy Adams a Glenn Close okatě pomrkávají po filmových cenách, které by v případě jejich udělení byly více než zasloužené, ovšem jak jsem již zmiňoval, casting tohoto snímku je celkově zkrátka dokonalý, a to ať už opravdu sympatický Gabriel Basso, tak nadpozemsky krásná Freida Pinto, i talentovaná Haley Bennett, ti všichni tu podávají nezapomenutelné výkony. Americká elegie je tak zkrátka vážně dokonalá, silná, emoční pecka, podpořená strhujícím příběhem, dech beroucími hereckými výkony, prostě poklona a potlesk ve stoje. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Velmi působivá a zároveň velmi živoucí sonda do života americké white trash rodiny. Tohle Ron Howard opravdu umí - vtáhnout diváka do děje a odvyprávět pravdivý  příběh filmařsky poutavým způsobem, který vnímavého diváka nemůže nechat chladným - tím jak filmově dokonale hází příslovečné vidle do růžových přeludů amerického snu. Po zhlédnutí filmu celkem chápu onu (politicky motivovanou) podrážděnost kritiky zpoza velké louže, včetně hodnocení magazínu The Atlantic, který dokonce snímek označil za nejhorší film roku. Inu, pravda odjakživa popuzuje a onen americký způsob života "American way of life" začíná dostávat čím dál větší trhliny - viz podobně kritické snímky "Za každou cenu"(2012), "Fighter", "Za každou cenu" (2016),  či "Florida projekt". Skvělé herecké výkony podávají zejména Amy Adams a Glenn Close - kdyby jejich role nebyly vůči systému tak nemilosrdně kritické, oskarové pocty by je jistě neminuly. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší z milióna príbehov o chlapcovi z white trash vidláckeho prostredia z ktorého sa snaží vymaniť a vyštudovať práva na Yale. No a keďže o tom vznikol film, tak si asi dokážete predstaviť, či uspel. Natočené to je kvalitne a aj herci sa snažia, ale tá rodinka mi bola fakt nesympatická a ani hlavný hrdina si ma príliš nezískal, takže výsledok je pre mňa priemerný. 5/10. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Amy Adams je aktuálne jedna z top herečiek a vie si vyberať filmy. Tentokrát hrá drogovo závislú matku a hrá ju skutočne skvele. A k nej sa pridáva fantastickým výkonom aj Glenn Close. Ale samotné nadštandardné výkony mne nestačili, aby som tak mohol označiť aj samotný film. O smažkách sme videli mnoho, mnoho filmov a zapôsobili na mňa viac, ako tento príbeh. Skutočná udalosť, ktorá mi prišla tuctová. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Ron Howard a jeho sonda do života spodnej vrstvy amerického sna. Howard jednoznačne ešte má čo ponúknuť, herecky sa má o koho oprieť. Amy Adams a Glenn Close ovládnu svoje postavy, ako človek by ich obišiel na ulici asi riadnym oblukom, fakt podarená rodinka, odkazujúca na reálne osoby. Ten mladý chalan sa môže aj zblázniť aby im ulahodil. Slušná porcia nehostinného rodinného dramatu. /90%/ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (10)

  • Amy Adams a Glenn Close mají dohromady 14 nominací na Oscara, které se jim však ani jednou nepodařilo proměnit ve výhru. (oli009)
  • Zfilmováno podle autobiografie J. D. Vance. V roce 2016, kdy kniha byla vydána, se v USA stala bestsellerem. (Jolinar)

Související novinky

Nominace na Zlaté maliny 2021

Nominace na Zlaté maliny 2021

13.03.2021

41. ročník Zlatých malin, každoroční ocenění pro ty nejhorší a nejbizarnější filmy roku, se blíží a pořadatelé nyní oznámili své letošní nominace. Mezi těmi najdeme jak celoročně vysmívané filmy typu… (více)

Ron Howard a atentát na Castra

Ron Howard a atentát na Castra

05.02.2020

Režisér Ron Howard (Solo: Star Wars Story, Rivalové) si jako svůj příští projekt zvolil snímek The Fixer pro Paramount Pictures a Imagine Entertainment. Scénář k filmu napsal Tyler Hisel (seriál… (více)

Reklama

Reklama