Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nasazený voják Markus se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické nehodě vlaku. Zdá se, že to byla pouze nešťastná shoda náhod, dokud se neobjeví matematický geek Otto se svými dvěma excentrickými kolegy Lennartem a Emmenthalerem. Otto také cestoval ve zničeném vlaku. A je přesvědčený, že za tím někdo musel být. Jak se hromadí stopy, Markusovi je jasné, že mohlo jít o pečlivě naplánovaný atentát, jehož obětí se nakonec náhodou stala jeho manželka. Komedie Anderse Thomase Jensena je moderní bajkou o solidaritě, náhodnosti vesmíru… a, no, o smyslu života. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (420)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

[VIDĚNO 18.3.] "Lennarte, chceš mě před spaním ošukat, aby se ti dobře spalo?" "Ne, děkuji. Zítra nás čeká dlouhý den. Potřebuju být v kondici." ______ Černá komedie 'Rytíři spravedlnosti' naprosto adekvátně zapadá do kategorie 3D - tzn. Delikátní Dánská Dramedie. Nejnovější hitovka Anderse Thomase Jensena je totiž famózní tragikomickou akční žánrovkou plnou fascinujících karikaturních postaviček, která na půdorysu skandinávského komediálního dramatu brilantně experimentuje s prvky nonkonformního kriminálního thrilleru, který si se lstivou gescí hraje s diváckým očekáváním, neopomene zahrnout leitmotiv rodinných etud, neštítí se explicitního vyobrazení násilí a brutality, razantně klade důraz na signifikantní severskou atmosféru, a excelentně paroduje akční žánrová klišé. A všeobecně i z hlediska stylizace jsou Rytíři spravedlnosti neskutečně vycizelovaný a poctivý filmový řemeslo, u něhož budou cinefilové instantně fapovat. A ačkoliv je snímek pojat jako svérázná metafora o významu náhody, druhé šance, a celkově fenoménu motýlích křídel, luxusnější evropskou delikatesu nejen na poli akčního filmu letos bezkonkurenčně neuvidíte.... Kéž by tak zábavných a konceptuálně originálních akčních tragikomedií vznikalo víc - páč finální westernová přestřelka byla tak ženiální, že naprosto s přehledem strčí do kapsy jakýkoliv americký vysokorozpočtový biják. Doufám v pokračování, protože týhle cynický sebrance dánských antihrdinů v čele s cholerikem Madsem bych klidně věnoval celou trilogii. Dáni umí, Mads Mikkelsen je gigachad. Nehorázná pecka toto. ______ "Nechápu to! Kdy přesně budeme potřebovat skládat zbraně?" "Můžou na tom záviset naše životy, Lennarte. Víš jak se tomu říká, že?" "Říká se tomu 'Naser si Emmentalere'! Kdyby jste mi řekli, že si budem něco skládat, zajel bych si místo toho radši pro nábytek do IKEI!" ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

„Musíš pochopit, že to chvíli trvá, než to začne dávat smysl. Chce to čas.“ – to platí naprosto o všem, co za něco stojí, a tak i o tomhle filmu. *** Co je náhoda nebo nehoda uvnitř společenského systému absurdně protkaného strukturálním násilím a plného více či méně zjevně poškozených obětí, v němž násilí už relativně samovolně plodí další násilí, a co je důsledek vědomého či dokonce záměrného jednání, za něž někdo nese odpovědnost – a odkud to v kauzálních řetězcích začít odlišovat? A nedává větší smysl začít se na to dívat ještě úplně jinak, než řešit, kdo za co může, a hájit si práva na vlastní alergie a nevstřícnosti? *** Film, takřka rozfrázovaný sledem elektrošoků, které divákovi chystá formou i obsahem, důvtipně rozebírá zárodečné podhoubí veškerého ubližování a poškozování, přičemž si formálně naprosto bravurně buduje obrovský nadhled nad příběhem už tím, jak se nenechá žánrově polapit, aniž by při tom divočení zároveň ztrácel kontakt se současnou realitou, a obsahově pak s tímtéž nadhledem divákovi nabídne – aniž by to působilo trapně edukativně, banálně nebo kýčovitě – i hojivý lék a katarzi. A to zažít je veliká radost, protože možnost prožití nefalšované katarze je dnes zvlášť u snímků reflektujících neutěšený stav lidské společnosti až příliš vzácná. *** (Světozor a pak znovu na B12 s Lí, O., R.. a J.) ()

Reklama

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracovaný a vybalancováný mix skvělé akce, napětí, emocí a hlavně humoru..Mads opět dokazuje, že je výborný herec. Skutečně výborný film, vřele doporučuji. Ta tamní produkce má neco do sebe a tyhle severské produkce mají rozhodně co nabídnout a Madsovi sednou mnohem víc než ty z Holého Údu, viz toto a Chlast ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kauzalita, no jasně! Je mi líto, i když se Jensen režisér i scénárista snaží a film má dánské obsazení snů, přemíra bizarních situací i nelogických vyústění (schovaných např. za rádoby poetiku) mě nepřesvědčila o výjimečnosti tohoto snímku a jen stěží, přes údiv a nudu, jsem se dostával na šedesátiprocentní hodnocení. I když Nicolas Bro hraje dobře na lesní roh. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Mads mi tu strašně připomínal, jak ve tváři, tak v chování Stathama. Vsadil bych se, že v americké verzi, by  hrál právě on. No každopádně, celkem povedený film, kde se střídá Komedie, Drama a Thriller, jak na kolotoči. Bylo to občas dost vtipný, smutný, napínavý, nechyběla ani lehce krvavější akce a je to celkem příjemně obsazený. Celou dobu jsem cítil z filmu nádech Vánoc a závěr mi to jen potvrdil. Čtvrtá hvězda právě za to finále, s krásným "Rapapampam" songem. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Emmenthaler (Nicolas Bro) v závěru filmu hraje na lesní roh americkou vánoční píseň „The Little Drummer Boy“ („Malý bubeníček“, původně „Carol of the Drum“ – „Koleda bubnu“), kterou v roce 1941 složila Katherine Kennicott Davis. Při komponování ji ovlivnila česká ukolébavka „Hajej, nynej“. Píseň byla poprvé vydána na gramofonové desce v roce 1951 rodinou von Trappových, proslavenou muzikálem „Za zvuků hudby“. (Korsak)
  • Katedrála na začátku a na konci filmu se nachází ve švédském městě Lund. (tomas_j)

Související novinky

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

16.11.2021

Studio Lionsgate si objednalo remake další evropské pecky – tentokrát velebeného dánského snímku Rytíři spravedlnosti. V původním filmu režiséra Anderse Thomase Jensena (O kuřatech a lidech, Adamova… (více)

Reklama

Reklama