Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Makky 

všechny recenze uživatele

"Aké je to na druhej strane?" - "Pokiaľ je čo piť, na strane nezáleží." Rourke predviedol nový stupeň šialenstva (ožralstva) a hraje si svoj koncert. Na počudovanie Chinaski je tu vykreslený skôr ako stratený egocentrický imbecil, než ako charizmatický šovinista nenávidiaci sám seba ešte viac než druhých. Jeho písanie ide úplne stranou a divím sa, že také neskoršie Faktótum bolo omnoho výstižnejšie než tento film, na ktorý dohliadal sám Bukowski. No bez prihliadnutia na túto skutočnosť ide o skvelý náhľad do života alkoholika, ktorý pláve životom a luxus je pre neho klietkou. Čo by to bol za život bez šialenstva. ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Sobotní línej den si tak trávím doma u lahváčů, žádný plány na zbytek dne ani na večer a připadám si jako povaleč a troska. Jakej film by mi asi tak mohl ten den zkrátit? Jasně! Film o povaleči, trosce a alkoholikovi. Bukowski přece něco takovýho napsal a hlavní postava se jmenuje Chinaski jako ta kapela, co hraje "nech mě jenom hádat, jak jsi hebká na dotek" a navíc tam hraje Mickey Rourke!!! Tak jsem si to teda pustil. Hned v první minutě je tu barová rvačka a huba hlavního hrdiny od krve, super začátek. A je to fakt alkoholik. Jakože fakt fest vožungr. Žádná práce, nájem, hodnoty, rodina, partnerka, kamarádi. Jen whiskey s ledem 24/7/365 a úšměv na rtu. A je to vlastně hrozně fajn sledovat. Rourke oskarová role a Dunawayová mě bavila taky. ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem trošku v rozpacích jak tento velice zvláštní film ohodnotit. Nevím, zda je tak jednoduché zaškatulkovat Henryho Chinaskiho pouze jako člověka, pro kterého je pití smyslem života a víc to neřeší. Podle mě je ta myšlenka daleko hlubší, než se může zdát. Každopádně Mickey Rourke mě zde přesvědčil o svém hereckém umu daleko více, než třeba ve Wrestlerovi, který také nebyl úplně špatný. Tady to byl však vyloženě herecký koncert. Co se týče Faye se vzhledem maminy od rodiny, tam to byl snad ještě brutálnější skok k něčemu, co se pro daný obličej zdá býti snad až nepředstavitelné. Od Bukowskiho jsem kdysi četl nějaké povídky, a popravdě je to až moc velká síla na mojí konzervativní duši. Proto jsem čekal, jak tady má přemoralizovanost dostane za vyučenou a nestalo se tak. I se vší tou hrubostí musím říci, že tu stojíme před velice zvláštním způsobem jemným a příjemným příběhem, který je však spíše epického charakteru. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý film věrně vystihující Bukowskeho. Z Chinaskiho permanentně teče krev, málokdy vidí na obě oči, ale stejně je mu co závidět. Život ze dne na den, umění dostat se přes všechny starosti tím, že je jen lehce odmávne; a věru, není to žádná romantika, je to tvrdě zaplacená spokojenost. Málokdo by dokázal platit jako on, ale stejně by si to většina přála. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Charles Bukowski alias Henry Chinaski alias Mickey Rourke. Hrdina tohoto filmu je zlepencom týchto troch postáv a je to alkoholik a zatratenec ako sa patrí. Jediný film ku ktorému Bukowski napísal scenár ale bohužiaľ je na tomto filme vidno ako skvostne by sa vynímal na papieri a nie na filmovom plátne. Nie je vyslovene zlý len priveľmi uťahaný a priveľmi hluchý, čo je vec ktorú budete v Bukowského knihách hľadať podľa môjho názoru márne. Celkovo mi prišlo Factotum poetickejšie. Aj čo sa týka postavy Henryho Chinaskiho a aj v základnej myšlienke. V Barfly sa dostaneme do najväčšieho svinstva Los Angeles. Zo všadiaľ cítiť stiesnenosť, beznádej a drsný humor. V pozadí vám znie Mozart a vy sedíte na špinavej pohovke v spodkoch a ponožkách a držíte fľašu whisky. Schroeder sa s látkou vysporiadal tak ako sa patrí a naozaj s filmu cítiť atmosféru ako ju popisoval Bukowski, čo považujem plus. A tak tiež Rourke s ťahavým akcentom a nejakými tými frázami a Dunawayová v úlohe stroskotanca. Celkovo som im ale ten vzťah neveril. Opäť sme ukrátený o u Bukowského tak obľubovanú nahotu ktorá by tomuto filmu dodala reálnosť. Celkovo sú tu ale scény na ktorých som sa nasmial a tiež scény kedy som sa vyslovene nudil. Vzhľadom na to, že Bukowski je môj obľúbený autor a umelec dávam filmu 4* aj keď si objektívne zaslúži 3*. Spracovanie totiž ďaleko zaostáva za obsahom. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Byt Wandy se nachází ve stejné budově, ve které Charles Bukowski a jeho milenka Jane Baker Cooley (skutečné postavy zobrazené ve filmu jako Wanda a Henry) opravdu žili. Nikdo o tom nevěděl do té doby, než si toho sám Ch. Bukowski všiml. (facojurka)
  • Tetovanie na pravom predlaktí, ktoré nosí vo filme Mickey Rourke, je replika tetovania Bukowského na tom istom mieste. (toi-toi)
  • Spomienky na obdobie písania scenára, hľadania sponzorov a natáčanie Bukowski opísal v knihe "Hollywood", ktorá vyšla v českom vydavateľstve Pragma v roku 2002. (toi-toi)

Reklama

Reklama