Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (239)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Cítím z toho promrhanou šanci. Tvůrci zvolili cestu glorifikace všech zúčastněných, díky černé barvě pleti. Mít za fotra někoho jako Richard Williams muselo být velice náročné, ale film zobrazuje pouze minimum konfliktů. Holky mu to všechno žerou bez odmlouvání a stále se usmívají a jsou šťastné. Mno, třeba to tak bylo, ale dovolím si pochybovat. Navíc film i nastiňuje Richardovu temnější stránku, ale opravdu jen v malých náznacích. Přitom by to bylo o tolik lepší, kdyby šli víc na dřeň. Will Smith dobrej. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Instantný životopis, ktorý prakticky od začiatku do konca len tak sterilne a hlavne nezávadne kĺže po povrchu bez poriadnej dramatizácie. Len v dvoch scénach sa objavia nejaké temnejšie mráčiky. Jednu odbijú po pár sekundách a v druhej sa konečne trochu k slovu dostane aj nejaká iná postava ako ústredný hrdina.  V tej manželskej hádke sa aspoň na pár minút prejaví trochu hmatateľnej uveriteľnej ľudskej drámy a následne to znova zabŕdne do sterility a ani finálny zápas žiadnu gradáciu, či už emocionálnu alebo napínavú neprináša.  Väčšina filmu je proste Disneyovsky nezávadný príbeh pre celú rodinu, ktorý má zvýšiť hrdosť u černochov. Proti čomu nič nemám, len je vtipné, že do kina na to nikto neprišiel. Ani černosi. Tak neviem, či kašlú na hrdosť, na Smitha alebo na príbeh Richarda Williamsa a jeho zázračných dcér. A ani z hercov ma tu nikto neuchvátil. Smith ma celý čas jeden priblblý výraz otravného podomového predavača. Ostatní sú len do počtu. Strašne tu chýba pohľad dcér na tú tvrdú drezúru, ktorú zažívali. Jak to znášali. Stálo im to za to? Je to len jednostranne podaný film. Ale dobre, nech si Will konečne toho Oscara získa a už neotravuje v takýchto cajdákoch a konečne nech zase natočí niečo poriadne. 5/10. ()

Reklama

Garson 

všechny recenze uživatele

Richard Williams,otec několika dětí,který plánoval budoucnost svých dvou dcer už od kolébky a nakonec dokázal to co se většině otců i přes veškerou snahu nikdy nepodaří a to protlačit své dcery na výsluní.Věřil svým dcerám,věřil v jejich šanci uspět a proto celý tenisový svět a vše co se kolem něj točilo mu byl po nějakou dobu pouze rukojmím pro jeho nekonečné ambice.Jak to dokázal?Z historie která nám mnohokrát předvedla neuvěřitelné věci je známo,že úspěch nemá žádný strop, žádné limity a že i když je někdo velmi chudý tak nemusí přistoupit na první nabídku kterou mu někdo podstrčí.Film mě celkem bavil,ale jedna věc mi velmi vadila.Chápu jak je složité pro chudou rodinu s pěti dětmi dostat se na světovou úroveň,ale to pro všechny rodiny a né jen pro černochy.Celý filmový životopis sester Williamsových zastínilo neustálé zdůrazňování o ukřivděných Afroameričanech a o jejich zlých bílých spoluobčanech kteří jim neustále ubližují i když to byli právě běloši kteří jim vydláždili cestu k úspěchu a Serena si dokonce vzala i bělocha za manžela.Kvůli několikrát zmíněné rasové křivdě nemůžu dát plný počet hvězd i když herecky to bylo super a to hlavně díky neznámým hercům,ale Will Smith jako hlavní hvězda také nezklamal. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Trošku promarněný potenciál. Vlastně by se mi asi mnohem víc líbilo, kdyby se to více zaměřilo na obě dvě ségry Williamsů, ne jejich tatíka, který byl v určitých částech fakt na odstřel. Král Richard si po většinu doby udržuje poměrně slušné tempo vyprávění, přičemž Will Smith zde zcela bezesporu předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů celé své kariéry. Ta nominace na Oscara je zcela oprávněná. I přestože vlastně nejsem žádný znalec života obou tenistek, vlastně mě docela mrzelo, že film odšoupl tu mladší z nich tak trochu do pozadí, aby se primárně věnoval té starší. Textový epilog na konci, který ji zas vyzdvihuje do nebes, její nepřítomnost jen těžko nahradí. Sportovní film to vlastně zas až tolik není, spíše drama, které se zaměřuje na vztahy mezi jednotlivými členy rodiny Williamsů. Tudíž vlastně ani nějakého toho sportovního napětí, kterého si i já anti-sportovec často užívám, se divák moc nedočká. Posledních třicet minut ale velice pěkných, jen škoda, že velkou část doby film tak nějak divně pošlapával na místě. Lepší 3* ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Pravidelná dávka amerického patosu se vším, co k tomu patří. Je fajn, že se v případě sester Williamsových tvůrci rozhodli zaměřit na jejich otce, protože v rámci sportovních filmů je to zase něco trochu jiného a ta rodinná nálada filmu náramně prospívá. Možná i proto, že třeba samostatný film o Sereně by lidi vzhledem k jejímu současnému chování asi dost vytáčel (náznaky její osobnosti jdou vycítit i přes pozitivně laděný konec už i tady). Richard je paličák, má své chyby a je přehnaně ambiciózní. Ale minimálně v scénáři Zacha Baylina působí pokorně a jeho plán mu nakonec opravdu vyšel. Oceňuji i fakt, že je tady celkem slušně ukázáno také chování přemotivovaných rodičů, kteří ze svých dětí chtějí mít za každou cenu hvězdy. Je jen pár vyvolených, kteří se dostanou na vrchol. Má to své chyby, ale já podobné filmy miluji. King Richard si v kinech zaslouží rozhodně mnohem více pozornosti. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • Najbežnejším spôsobom, ako určiť, kto podáva prvý v zápase, je roztočenie rakety. Každá raketa má v spodnej časti rukoväte nejaké logo, písmeno alebo kresbu, ktoré sa budú líšiť v závislosti od značky rakety. Hráč A zakryje spodnú časť rukoväte rakety a začne ju točiť. Hráč B si vyberie buď „big line up“ alebo „big line down“ (ak je raketa značky Babolat), alebo „M“ alebo „W“ (ak je raketa značky Wilson). Hráč B potom povie hráčovi A, kedy má prestať točiť, a výsledok točenia určí, kto ho vyhrá. (belinko)
  • Scénář k tomuto filmu se objevil na Black Listu 2018, kde se každoročně nacházejí dobře přijaté scénáře, které nebyly zrealizovány. (TheSpearCZ)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama