Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (239)

castor 

všechny recenze uživatele

Dvě legendy bílého sportu. A Will, který chce Oscara, ale dostat by ho neměl (respektive měl, ale za jiné role). Za svůj agresivní způsob hry od základní čáry dvorce posbíraly desítky grandslamových titulů. Vše ale nezačínalo tak vesele. Vyrůstají ve čtvrti s vysokou kriminalitou a chudobou, rodiče jim vštěpují disciplínu, pokoru a lpění na vzdělání. Dál od drog, od prostituce, od problémů. Hlavně otci slouží sukces dospívajících dcer jako náplast na život strávený na okraji společnosti. Výsledek naštěstí není přeslazenou limčou, protože právě tatík má plán. A toho se hodlá zuby nehty držet. A my se k němu propracujeme naprosto líbivým způsobem. Ano, otec s dcerami (kterých je pět, navíc díky jeho čipernosti mají nejméně sedm dalších sourozenců) vtipkuje, povzbuzuje je, sype z rukávu životní moudra, holky jsou samý úsměv, ale zároveň lehce naťukneme, že je tvrdohlavým pařezem s kontroverzními metodami. Ale vážně jen lehce, prostě nerýpeme, jak by se dalo (sestry Williamsovy to ostatně na kurtu uměly roztočit i jinak než tenisově). Na druhou stranu mě překvapuje, že pod producentským diktátem rodiny se na plátno dostala osa nasraný Will – pistole v ruce – kdosi byl rychlejší. Řemeslně je to každopádně paráda, užíváme si retro atmosféru i rychlý tenisový svět. Jen tomu chybí výraznější dramatické zauzlení. Prostě holky se derou vzhůru a směřují ještě výš. Pokud přijde nějaká bouře, vše se zase brzy uhladí. A vlastně ani rasismu (toho jsem se bál nejvíc) ve výsledku moc není. Smith zůstal věrný sportovní branži, pláče, dře, tlačí na pilu, je moc fajn, ale u toho (myslím nějaká ocenění) bych zůstal. Tři až čtyři hvězdy. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Instantný životopis, ktorý prakticky od začiatku do konca len tak sterilne a hlavne nezávadne kĺže po povrchu bez poriadnej dramatizácie. Len v dvoch scénach sa objavia nejaké temnejšie mráčiky. Jednu odbijú po pár sekundách a v druhej sa konečne trochu k slovu dostane aj nejaká iná postava ako ústredný hrdina.  V tej manželskej hádke sa aspoň na pár minút prejaví trochu hmatateľnej uveriteľnej ľudskej drámy a následne to znova zabŕdne do sterility a ani finálny zápas žiadnu gradáciu, či už emocionálnu alebo napínavú neprináša.  Väčšina filmu je proste Disneyovsky nezávadný príbeh pre celú rodinu, ktorý má zvýšiť hrdosť u černochov. Proti čomu nič nemám, len je vtipné, že do kina na to nikto neprišiel. Ani černosi. Tak neviem, či kašlú na hrdosť, na Smitha alebo na príbeh Richarda Williamsa a jeho zázračných dcér. A ani z hercov ma tu nikto neuchvátil. Smith ma celý čas jeden priblblý výraz otravného podomového predavača. Ostatní sú len do počtu. Strašne tu chýba pohľad dcér na tú tvrdú drezúru, ktorú zažívali. Jak to znášali. Stálo im to za to? Je to len jednostranne podaný film. Ale dobre, nech si Will konečne toho Oscara získa a už neotravuje v takýchto cajdákoch a konečne nech zase natočí niečo poriadne. 5/10. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Je to síce strašne predvídateľné a neoriginálne (okrem finále, ktoré... nebudem spoilerovať), ale zas tvorcovia môžu kontrovať tým, že čo chceme, veď sa to tak naozaj stalo. Neviem. Nie som odborník na sestry Williamsové (ktoré to, spolu s Willom Smithom, aj produkovali). Takže fakt netuším, či sa všetko stalo tak, ako sa nás snaží presvedčiť režisér, alebo si to scenárista kde-tu jemne upravil (nechce sa mi veriť, že Richarda len tri sekundy delili od toho, stať sa vrahom). Ale hej, je to vlastne jedno. Dôležité je, že ako neoriginálne napísané to je, tak je to zároveň zručne natočené. Poteší soundtrack a napriek tomu, že je to svojím spôsobom temná dráma pojednávajúca o závažných témach (rasizmus, xenofóbia, policajné násilie, všadeprítomné a neustále podceňovanie, smrteľne nebezpečné geto), poňali ju vcelku optimisticky (ak dáme bokom zopár ponurých závanov), takže síce vidíme, že polícia bije občanov tmavej farby pleti, ale jediné, čo z toho vyplynie, je sedemsekundový detailný záber na smutnú tvár Willa Smitha a to, ako mlčky krúti hlavou. Nevravím, že mi to vadilo. Ani že mi to nevadilo. Konštatujem. Kasting sa vydaril: Jon Bernthal, vybavený jednoznačne najhorším účesom kariéry, taký bezradný nebol ani keď ako Punisher musel vystrieľať všetku mafiu v New Yorku a pamätajte na moje slová, že z Demi Singleton raz (a nebude to trvať zas až tak dlho) bude obrovská celosvetová hviezda. Je to dojemné i vtipné a áno, dozaista i dlhé, ale nemôžem povedať, že by som sa nudil. Tempo je vyvážené a svižné, keďže sa neustále niečo deje. V scenári ma potešilo, že sa nevyhýba ani drsnejším záležitostiam, ako je rozhovor v kuchyni (v ktorom sa naznačujú zaujímavé veci ohľadom Richarda), pokec so sociálkou alebo celkovo je otec sestier poňatý solídne kontroverzne, čo sa mi páčilo. Záverečné titulky potešili. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivec sester Williams, spíše naopak, když byly na kurtu fandil jsem opačné straně, nelíbilo se mě jejich arogantní chování a už vůbec ne způsob tenisu, ale přiznávám, že jsou ikony ženského tenisu a z tohoto důvodu jsem se na tento film koukl. Velmi mě překvapilo, že i přes dlouhou stopáž mě film vůbec nenudil. Hlavní překvapení jsem však dostal v hereckém výkonu Willa Smitha, jedná se totiž o jeho nejlepší hraní, opravdu táhne film, dělá postavu, umí pracovat s emocemi, ale přitom působí autenticky.Kvalitní filmový zážitek, kterému nakonec ty 4 vpálím i když je to na těsnotu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Někoho tak tvrdohlavýho jsem v životě nepotkal. A to trénuju McEnroea." Sportovní pohádky mám rád. Tahle navíc vychází z reality a ty drobný nepřesnosti je třeba brát jako uměleckou licenci. Třeba to, že egoistickej kretén Richard je vlastně logistickej sympaťák. Nebo to, že věčně nakrknutí bratři Williamsovi jsou tady předváděni jako vyřehtaný holky. Ano, nikdy jsem je neměl rád a na každým turnaji jsem oslavoval jakoukoli jejich prohru. Ale ve filmu jsem jim fandil, protože byl evidentně natočenej o někom jiným, kdo se jenom stejně jmenoval. A já fandím každýmu, kdo se dokázal vyhrabat z ghetta a začal žít život běžnýho bílýho miliardáře. Navíc tam ani nebylo moc brečení kvůli tomu, jak bílí zmetci potomkům otroků pořád ubližujou. Měl jsem z toho takovej povznášející pocit a hrdost na to, že jsem černej. Teda nejsem, ale mohl bych být. Tohle je totiž dost motivační film na to, abych to dokázal. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • Kvôli pandémií boli čítacie skúšky k filmu prostredníctvom Zoom. (belinko)
  • Na začiatku filmu Richard Williams (Will Smith) uvádza, že v roku 1977 zarobil iba 52 000 dolárov, ako keby to bola malá suma. V dnešnej dobe by to bolo ekvivalentom najmenej 250 000 dolárov ročne. (Pat.Ko)
  • Natáčalo sa na viacerých miestach v USA, predovšetkým však v Kalifornii. (MikaelSVK)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama