Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (239)

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Jakožto sportovní fanoušek jsem rád za každý takový film, který vznikne. Jenomže tenhle mi přišel jiný. Tenis je trefa do černého na tvorbu filmu, a to hlavně proto, že je to sport, kde na kurt míří kamera z každého úhlu. To dodává dostatek dobrých záběrů a můžeme to vidět na každém tenisovém turnaji v dnešní době. Příběh se však zaměřuje, jak už název napovídá, spíše na otce slavných sportovkyň než přímo na ně. Navíc z většiny sledujeme starší ze sester Williamsových, a to ani její kariéru jako takovou, ale jen její začátek a za mě je to osvěžující změna. Je skvělé vidět, jak velkou roli ve sportovních kariérách těch nejlepší hrají jejich nejbližší osoby. Jde o dobře natočený příběh, který ocení sportovní fanoušek a přitáhne i člověka, který tenis nesleduje. A ačkoliv v dnešní době můžeme takové příběhy vidět často (například u nás u sester Fruhvirtových) jsem rád, že vznikl film o zrodu šampionek, které jsou považovány za jedny z nejlepších sportovkyň vůbec. Kariéra těchto dvou žen je a bude výjimečná a pokud jejich příběh neznáte, doporučuji tento film vidět. 8/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Někoho tak tvrdohlavýho jsem v životě nepotkal. A to trénuju McEnroea." Sportovní pohádky mám rád. Tahle navíc vychází z reality a ty drobný nepřesnosti je třeba brát jako uměleckou licenci. Třeba to, že egoistickej kretén Richard je vlastně logistickej sympaťák. Nebo to, že věčně nakrknutí bratři Williamsovi jsou tady předváděni jako vyřehtaný holky. Ano, nikdy jsem je neměl rád a na každým turnaji jsem oslavoval jakoukoli jejich prohru. Ale ve filmu jsem jim fandil, protože byl evidentně natočenej o někom jiným, kdo se jenom stejně jmenoval. A já fandím každýmu, kdo se dokázal vyhrabat z ghetta a začal žít život běžnýho bílýho miliardáře. Navíc tam ani nebylo moc brečení kvůli tomu, jak bílí zmetci potomkům otroků pořád ubližujou. Měl jsem z toho takovej povznášející pocit a hrdost na to, že jsem černej. Teda nejsem, ale mohl bych být. Tohle je totiž dost motivační film na to, abych to dokázal. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina je parádna. Druhá sa už nesie v starých zaužívaných schémach tohto žánru. Preto ani to finále nie je také dych berúce ako by mohlo byť, lebo vlastne vieme, ako sa to celé skončí. Ale ak odignorujeme tento fakt, alebo ho prijmeme (záleží od vás) je to v zásade veľmi pútavý a veľmi umne vyrozprávaný príbeh (aj napriek tej šablóne). Saniyya aj Demi sú v úlohe Venus a Sereny perfektné. Čo ale najviac poteší je Will Smith, ktorému jeho úloha sadla. Všetko je v pohľade. Jeho chémia s Jon Bernthalom je skvelá. Film odsýpa a namiesto toho, aby vyslovene budoval napätie a nepríjemný pocit, snaží sa vyrozprávať poctivý príbeh o rodine, nádejí a všetkých tých hodnotových veciach. A to sa mu darí. Každopádne ten Willov výkon je určite tej oscarovej nominácie hodný. A dokonca mu prajem, aby ju premenil. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Není všechno rasismus, co se bělá. Hlavní postava však vidí rasismus téměř ve všem, co se mu nehodí do jeho plánu. A je tak postavou obtížněji stravitelnou, i když se film evidentně snaží jeho postoje mírnit a zobrazovat sympaticky. Přesto je jasné, že otec Williams byl nepříjemně umanutý, autoritativní a sebestředný. Na druhou stranu, co si zamanul, toho s holkami dosáhl. …….  Film nese všechny stopy „oscarového“ životopisného dramatu. Soustředí se pouze na rodinu Williamsovic a na pár trenérů. Na nudně snímané zápasy a homevidea rodinné pospolitosti Williamsových. Nikdo jako kdyby nežil jiný život než tenisový. Vše je podřízeno dřině vedoucí k budoucím úspěchů. Malá williamsovic tenisová monstra nakonec dosáhnou z nuzných poměrů a za ústrků svých neuvěřitelných cílů. ….. Jde o oslavný snímek bez větší invence, který má jako podprahovou linku boj proti rasismu a zdůraznění, jak dvě chudé dívky otevřely bílý sport bílých elit i ostatním etnikům. SHRNUTÍ: Tenhle snímek křičí už zdálky: Já chci Oskara! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Inteligentní životopisné drama pro celou rodinu. Tématicky líbivé, scenáristicky dobře čitelné a herecky skvěle zahrané. Je to sice výrazně více feel-good-vibe movie, než-li ambiciózní a syrové drama, avšak natolik zručně natočené, s tolika hodnotnými a zábavnými scénami, že to slupne většina diváků jako malinu. Will Smith předvádí jeden z nejlepších hereckých výkonů své bohaté kariéry. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • V roku 1994 bola svetovou jednotkou v rebríčku WTA Steffi Grafová, zatiaľ čo Arantxa Sánchez Vicario bola v skutočnosti svetová dvojka. (Pat.Ko)
  • Kvôli pandémií boli čítacie skúšky k filmu prostredníctvom Zoom. (belinko)
  • Najbežnejším spôsobom, ako určiť, kto podáva prvý v zápase, je roztočenie rakety. Každá raketa má v spodnej časti rukoväte nejaké logo, písmeno alebo kresbu, ktoré sa budú líšiť v závislosti od značky rakety. Hráč A zakryje spodnú časť rukoväte rakety a začne ju točiť. Hráč B si vyberie buď „big line up“ alebo „big line down“ (ak je raketa značky Babolat), alebo „M“ alebo „W“ (ak je raketa značky Wilson). Hráč B potom povie hráčovi A, kedy má prestať točiť, a výsledok točenia určí, kto ho vyhrá. (belinko)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama