Reklama

Reklama

VOD (1)

Soudem jmenovaná zákonná zástupkyně podvádí svoje klienty, a místo aby o ně pečovala, získává nad nimi absolutní moc. Její nejnovější oběť má ale v rukávu nečekané eso. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (595)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Ono se to na pohled nezdá, ale jde v podstatě o naplnění typického gangsterského schématu o cestě jednoho mafiána na vrchol a jeho následném pádu ve stylu Zjizvené tváře (přičemž oním mafiánem je hlavní anti-hrdinka, amorální a manipulativní lidská hyena převlečená za starostlivou pečovatelku), akorát je to zabalené do emancipovaného a satirického kabátu vhodného pro (post)moderní kinematografii 21. století. Mafián Peter Dinklage a jeho poskoci se jeví jako legrační a neschopní záměrně, představují totiž zastaralý model kriminálníků, kteří se krčí v ilegálním podsvětí a pěstují si auru úplatkářů, pašeráků a únosců usekávajících prsty, zatímco novátorská Rosamund Pike a její ženský gang působí navenek naopak jako legitimní dobrodinkyně a vyhřívají se na výslunní pod ochrannými křídly státní legislativy a justiční přízně. Svůj byznys ale neovládají tak jako klasická mafie navzdory špatnému systému, ale naopak s tím systémem spolupracují a zneužívají jeho slabin a film pak ukazuje i jejich konkrétní bezbranné nevinné oběti, takže se s nimi z podstaty věci nejde ztotožnit (což na konci dolehne jako na jedinou potenciálně sympatickou postavu s nějakým vývojem i na Dinklage, který prozře k horšímu a přidá se na stranu těch, jimž nelze fandit). Což bude asi pro kdekoho nepříjemné a leckomu to bude vadit (navzdory slabému zadostiučinění na poslední chvíli), stejně jako několik dost nevěrohodně působících okamžiků, které hlavní anti-hrdince několikrát zásadně nahrají do karet. Výrazné herecké výkony všech zúčastněných jsou nicméně jednoznačným plus. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Výborná je predovšetkým úvodná tretina, ukazujúca na prepracovaný systém inštitucionalizovaného cynizmu vo vzťahu k starým ľuďom. Stávajú sa z nich len schránky na ťahanie peňazí a majetku. Schránky slúžiace profesionálnym podnikateľom vo sfére sociálnej pomoci, kde na prvý pohľad niet veľmi na čom zarobiť. Na skutočné sociálne a spoločenské potreby dožívajúcich nehľadí takmer nik. Po sľubnom úvode sa film preklopí do viac-menej štandardného súboja, kde sa dvaja dravci snažia tromfnúť jeden druhého v súťaži, kto má väčšie gule. Záver ukazuje typické riešenie: najväčšie gule má ten, kto pochopí, že podstata úspechu tkvie v integrácii, nie v neustálych, nezmyselných a energiu i životy vyčerpávajúcich šarvátkach. Nuž a úplný záver sa, našťastie vracia späť k začiatku. Dávajte si preto, milí sociálni dravci a úplatní páni doktori, pozor na cynické manipulovanie a vyciciavanie starčekov a stareniek, lebo sa Vám to môže niekedy aj veľmi škaredo vypomstiť. Aspoň teda vo filme - ako správnej rozprávkovej ilúzii, že. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo mi tu výraznejšie vadilo, boli nesympatie k hlavnej hrdinke a jej charakteru, no ale zase na druhú stranu, veď to bola pointa filmu. Skôr vadilo rozuzlenie a to, ako si dokázala poradiť s ruskou mafiou, čo sa mi zdalo dosť pritiahnuté za uši. Ako príbeh však pobavilo aj napriek tomu. A Petr Dinklage.... skrátka super pánko. Na slabší nadpriemer akurát. 70/100 ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje Promising Adult Woman! Neotřelý námět s moderní definicí postav, chytrý souboj skalně silných eg, kde nikdo není anděl a každý zaslouží dostat přes hubu. Thriller i gangsterka, kterou ženská postava vede stejně suverénně jako Clint Eastwood Leoneho westerny, a zároveň trefné zrcadlo americké společnosti s autorským vložením. Rosamund Pike zde podává nejlepší ženský herecký výkon v anglicky mluveném filmu za poslední dobu - ne hloubkou, za kterou se udělují ceny, ale šperkováním každé scény chirurgicky přesnou mimikou. To ona je páteří tohoto odvážně pojmutého mixu žánrových prvků. Obsazení Petera Dinklageho působí nejdříve bizarně, ale postupně perfektně zapadne do karikaturistického konceptu filmu. Film, který mohl dopadnout jako ptákovina, ale díky skvělé režii a Pike se z něj vyklubal malý postmodernistický klenot. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zemřela bych?“ - „Prosím? To jsem neřekl! Stejně všichni umřeme, ne? Jen někteří dříve…zatraceně zdlouhavě a v bolestech.“ Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se Marla utrhne…anebo ne? Snímek mně připomněl, že jsem už nutně potřeboval pořádnou dávku zdravého, škodolibého cynismu…a toho mi tenhle film nabídl míru vrchovatou! Stejně jako originální téma, černý humor, špetku krimi thrilleru, spoustu těžko předvídatelných zvratů a výrazné herecké výkony (jakože Wiest a Dinklage byli výteční, ale to, co tu předvádí Pike…fyzicky jsem ji nenáviděl, jak skvěle tu mrchu zahrála). Více než půlku stopáže byla tahle nekompromisní hra stoprocentní, a to až do scény pod vodou, pak chytla směr, který mnohé zvrátil. Nejdřív mi tato změna kurzu příliš nevoněla, ale film si pro mě připravil ještě několik překvapení, která můj názor velmi rychle změnila. A to ke spokojenosti. Málem absolutní. A vzhledem k tomu, že je tu teď film navíc nezaslouženě v modrých číslech (což mi dost vadí), drobet nadhodnotím a dám mu slabší plný počet. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Netflix letos utratí za obsah 17 miliard dolarů

Netflix letos utratí za obsah 17 miliard dolarů

21.04.2021

Streamovací gigant Netflix pokračuje v trendu obřího utrácení za nový obsah. Nově bylo odhaleno, že služba hodlá v letošním roce zase vypláznout neuvěřitelných 17 miliard dolarů. Tedy stejně tomu… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Reklama

Reklama