Reklama

Reklama

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (512)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejdřív si vzaly mé pochopení, pak si vzaly mé sympatie, ale to jim bylo pořád málo a tak si nakonec vzaly i moje srdce. Takhle umí krást jen největší frajerky na světě, jmenují se Thelma a Louise. Neodpustím si poznámku na (nejen ) zdejší pánské fráze o feminismu, zkuste se na tenhle film dívat bez svého ega. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Holky bláznivý, takovou srandu jsem snad ani nečekal. Teda jasně - tytyty za střílení násilníků, loupežnictví a strkání lidí do kufrů - ale bokem toho, nevinná zábava. Od Susan Sarandon řekl bych klasicky skvělý výkon, kdo mě překvapil byla svěží Geena Davis, která v tomhle filmu byla opravdu roztomile hot :). Byla to jízda, starej dobrej Scott, jak jsem ho dosud neznal takže za mě všechny palce nahoru a 10/10. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

V tomto snímku se sešlo hned několik osob, které si spolupráci v budoucnu ještě zopakovaly a stálo to také zato. Ridley Scott + Hans Zimmer a Keitel + Madsen. Thelma a Louise ukazuje proměnu dámské jízdy v útěk před zákonem. Postupem času začíná jít opravdu o život a je jasné, že tohle nemůže hrdinkám jen tak projít. Příjemná, leč dlouhá podívaná s perfektním hereckým obsazením, příjemnou hudbou, klasickým americkým prostředím a zajímavým dějem. Závěrečná scéna (následující část může SPOILEROVAT) působí jako pocta finální scéně Butche a Sundance. Nedostatek: Když Louise vystřelí do vysílačky v policejním autě, chytne vzápětí hlaveň pistole. Je však nepravděpodobné, že by na ni takto bez problémů udržela ruku (bez sebemenšího ucuknutí), jelikož ta musela být po výstřelu (resp. po dvou výstřelech) rozpálená. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Road-movie podle Ridleyho Scotta s rozumnou a drsnou Susan Sarandon a naprosto tupou a dětinskou Geenou Davis. Mrzí mě, jak je nutné, aby jedna postava vždy byla ta hloupá, naivní holka co skočí každému na špek a štve váš celý film (postava ne herečka, ta je mnohem lepší:)). Herecká dvojice je skvělá a přirozená. K nim stačí přičíst vždy skvělého Harvey Keitela a máte na čem stavět. Mladý Brad Pitt je už jen taková malá třešnička na dortu, který se snaží nezastavit, ale občas má pomalejší a nudnější pasáže. Vše je vynahrazeno v závěru, kdy se film zdárně dostává do svého konce s grácií a nadhledem. Nečekejte klišé, zde krom hloupé a chytré holky žádné nenajdete. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nikdy ma to nebavilo. Ridley Scott sa po filmoch Votrelec a Blade Runner rozhodol oddýchnuť si od veľkých a vizuálne náročných projektov. Paradoxne si k tomu vybral film dosť odvážny: ženskú road movie, v ktorej sú muži  nie príliš schopní policajti, devianti, násilníci, magori, v lepšom prípade sexuálne hračky. Z chlapov nakoniec najlepšie dopadol Michael Madsen v jednej z najnormálnejších rolí svojej kariéry. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (53)

  • Geena Davis původně velmi stála o roli Louise (Susan Sarandon). Dokonce kvůli tomu celý rok uháněla producenta a režiséra Ridleyho Scotta. Když se s ní konečně setkal, Geena měla připravený sešit s poznámkami a spustila dlouhý monolog, v němž vysvětlovala, proč by Louise měla hrát právě ona. Nakonec si však uvědomila, že pro ni bude lepší role Thelmy. (oli009)
  • Ve scéně, kdy je do vzduchu vyhozena cisterna, jsou výrazy v obličeji Susan Sarandon (Louise) i Geeny Davis (Thelma) opravdové. Ridley Scott chtěl, aby jejich výraz vypadal autenticky, proto záběr tak nastavil. Ony však poté zapomněly hrát, a tak se vše muselo točit znovu. (Kulmon)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno