Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Bílá smršt' přibližuje vzrušující formou skutečný příběh dramatické plavby lodi Albatros v roce 1961. Tehdy se skupina mládenců z majetných rodin vydala pod velením zkušeného a drsného mořského vlka na roční plavbu Karibským mořem, aby si vyzkoušeli svou dospělost, odvahu a odolnost. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

castor 

všechny recenze uživatele

Tohle námořnické dobrodružství je prostě krokem stranou, ať se to někomu líbí nebo ne. Samozřejmě především s ohledem na jméno režiséra. Pohybuje se někde mezi naivním patosem a mělkým dramatem. Parta středoškoláků tady pod vedením zkušeného Jeffa Bridgese vyrazí na plavbu, kterou ukončí tragická zkouška dospělosti. Klišé střídá klišé, Ridley Scott zapomíná vyprávět, dočkáme se (na jeho poměry) málo vizuálna a můžeme se jen dohadovat, proč sáhl zrovna po takové látce. Skautská story má navrch jasně rozdělené role (srab, frajer, správňák.., vždyť to znáte), překvapit dokáže velmi sporadicky. Ti, kteří přežili, nikdy nezapomenou. My ostatní myslím velmi rychle. Slušná bouře (ač v obří vodní nádrži) už toho moc nezachrání. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když jsem v dětství viděl poprvé tento film, dost jsem si jej oblíbil. Nejen kvůli nádherné přírodě, moři a dobrodružství, ale proto, že jsem chtěl taky něco podobného zažít. Samozřejmě až na tu finální bouři. Dnešní mládež (většina) nemá už ani představu, co to je cepování odolnosti, soudružnost a odvaha – věční mamánci, kteří čumí od rána do večera do mobilů, objíždějí s rodiči obchoďáky, machrují na sociálních sítích a paří hry. Za mě nebyli počítače, mobily, konzole, tablety – děcka lítala venku bez rozdílu věku, někteří chodili do nejrůznějších sportů, kroužků, skautu nebo prostě jen do lesa za barák. Ridley Scott byl a pořád je machr mezi režiséry a neznám moc filmů, které by se mu nepovedli. A i tento kousek řadím mezi nadprůměrné záležitosti. Sice neoplýval excelentními triky, ale dobrodružný příběh se mi líbil, herecké výkony rovněž, cítil jsem z toho emoce i dobrou atmosféru, postavy se postupně rozvíjely a vždy se na tento film podívám rád znovu. Jasně bylo tu pár slabších pasáží, ale nad těmi dokážu mávnout rukou. Lehce nadprůměrná záležitost. 70% ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„Rok pred Titanicom sa potopil i Albatross, kde taktiež došlo k tragédii” ... ! I napriek tomu, že som sa pozeral na „výtvor” od tvorcu Votrelca a Blade Runnera, t.j. od renomovaného režiséra Ridleyho Scotta, nemôžem čestne prehlásiť, že by som NADmieru sršal blahom, ba naopak, pravdepodobne som zhliadol, hádam jeden z najhorších a najnudnejších filmov jeho bohatej kariéry, keď maximálne tak, jedine, takmer, záverečná sekvencia s „Bielou smršťou” , ma totálne vyviedla z častého zívania, ktorá je naprosto strhujúca a vyčerpávajúca, „ale mával som ten dojem a pocit, akoby sa nakrúcala v bazéne” ... Všetci herci sú totálne o ničom a o nikde, i ten, ktorého by si všetci poplietli s Michaelom J. Foxom. Legendárny Jeff Bridges sa môže snažiť, koľko chce, ak tu prakticky vôbec nič poriadne nefunguje ! PS : Najideálnejšie je film pretočiť tam, kde líčim, lebo inak budete mať sakramenské problémy vydržať až do koca. Je to filmové utrpenie, keď na všetkom je najhoršie to, že je pod tým podpísaný práve RIDLEY. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív musím napsat, že je tento snímek krásně natočený, některé scény jsou nádherné, jiné dech beroucí a k tomu i několik dost mrazivých.. Příběh plavby lodi Albatros je odvyprávěn sice v pomalejším tempu, ale já se nenudila ani minutu, sledovat ty kluky, kapitána, vzájemné vztahy a jejich vývoj mě upřímně bavilo.. Střet s přírodním živlem byl pro mě velice tísnivý a Jeff Bridges jedním slovem fantastický.. Zbytečně patetické tlachání v závěru odpouštím a rychle zapomenu, vytěsním.. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Na prvýkrá vynikajúci film.Potom som si však začal všímať jeho chyby.Scéna keˇsa Sheldonovci naposledy vidia je krásna ale atmosférou to dosť skáče.Keby to nebol Scott tak je to za 4*Skutočný príbeh námorného dobrodružstva, ktoré sa skončí tragédiou sa mal stať po obrovskom komerčnom fiasku skvelého Dobytia raja návratom do diváckeho povedomia. Všetko však dopadlo inak. Rozvláčne, patetické a až na malé výnimky bez atmosféry. Aj pri tomto skrz naskrz priemernom filme však Scott dokazuje, že dokáže byť skvelým realizátorom. Ústredná Biela smršť je napínavou, dojímavou a samostatne fascinujúcou scénou obsahujúcou momenty, ktoré dokážu chytiť za srdce alebo zrýchliť tep. Prichádza však až príliš pozde. Navyše po nej nasleduje, čo sa sentimentu týka, až príliš prepálený epilóg. Pred komerčnou katastrofou nezachránil túto snímku ani charizmatický Jeff Bridges, ktorého výkon patrí k ďalším kladom tohto prepadáku. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Loď Brigantina, nazývaná Albatros, jejíž osudy snímek zachycuje, se potopila 2. května 1961 údajně v bílé bouři. (Terva)
  • Natáčanie prebiehalo v Grenade, USA, Anglicku, Južnej Afrike a na Malte. (Danny88)
  • Původní hudbu pro tento film složil řecký skladatel Vangelis, ale nespokojený Scott ji odmítl. Vangelis svůj výtvor vydal jako řadové album pod názvem „Oceanic“. Poté složil a nahrál hudbu Maurice Jarre, ale Scott ji opět odmítl. Nakonec použil hudbu Jeffa Rony. (Locksley)

Reklama

Reklama