Reklama

Reklama

Kosmos: Možné světy

(seriál)
  • USA Cosmos: Possible Worlds (více)
Trailer

Epizody(13)

Obsahy(1)

Uvědomíme-li si nezměrnost času i prostoru, musí existovat bezpočet světů a nekonečno příběhů. Vydejme se na cestu poznání a nahlédněme do časů minulých i nadcházejících. Poodhrňme roušku tajemství a budoucnosti. (National Geographic)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (13)

Schody ke hvězdám (2020) (E01) 

Musím se přiznat, že úvod tohoto pilotního dílu považuji za neatraktivní až špatný a dost mě vyděsil, že budu 45 minut poslouchat jakési ničím nepodložené teoretické blábolení. Nakonec to naštěstí nebyla pravda. Letem světem jsme viděli příjemné opáčko historie zrodu života na zemi a vývoje člověka - v této části se asi nikdo nedověděl nic nového, ale příjemně se to poslouchalo. Nejvíce se mi rozhodně líbil ten ambiciózní experiment se zkoumáním života v souhvězdí Andromeda. Celkově vzato velmi zajímavý dokument, který mi bude pěkný pár dílů dělat více než příjemnou společnost. Obešel bych se snad jen bez těch zbytečných opičáren opičího průvodce. [80 %] ()

Pomíjivý půvab obyvatelné části vesmíru (2020) (E02) 

Díl zaměřený na hledání nového potenciálního domovu ve vesmíru. Nutno říct, že zde se pohybujeme vskutku ve vlnách hodně vzdálených hypotéz, které mohou mít reálné rysy teprve tehdy, až bude lidstvo schopné cestovat rychlostí světla. Nicméně mi to nijak zvlášť nevadilo. Dokument je hezky zpracovaný a působil jako taková příjemná relaxační pouť po budoucnosti. Snad jen tu občasnou eko agitku by si mohli tvůrci odpustit, moc mi to tam nesedí. [80 %] ()

Ztracené město života (2020) (E03) 

Putování po pravděpodobném prapůvodci veškerého organického života. Znovu podobně zajímavé a působivé jako předchozí epizody. V závěru mě velmi bavilo seznámení se s měsíci a planetami, kde by mohla být voda a přijatelné podmínky ke vzniku života. [80 %] ()

Vavilov (2020) (E04) 

Vynikající epizoda o nesmírně zlomové části lidských dějin - zformování a rozvoji zemědělství. Zajímavé objevy na poli šlechtění a genetiky (dokonce s českou stopou). Člověk vždy zamáčkne slzu, když sleduje velmi oddaného vědce, kterému je kvůli politickým píčovinám bráněno vykonávat vědu. Tento dokument mě prostě baví. Po technické i obsahové stránce je to prostě pecka. [82 %] ()

Kosmické propojení (2020) (E05) 

Tentokrát na nás čekalo podstatně více historie a podstatně méně vesmíru. Vůbec to však nevadilo, neboť se jednalo o historii extrémně zajímavou týkající se počátků výzkumu toho vůbec nejzajímavějšího orgánu v lidském těle, fuj, řeč je o mozku, vy zvrhlá hovada. Velice zajímavé bylo představení živočicha, kde se vůbec poprvé mozek zformoval. [80 %] ()

Člověk a bilion světů (2020) (E06) 

Jedinou výtku v rámci tohoto působivého dokumentu mám k tomu, že si v každé epizodě tvůrci neodpustí nějakou agitku. Tentokrát se úplně nesmyslně objevila vsuvka o rasismu. Jinak naprostá paráda. Od dokonalého zpracování, působivých animací až po nesmírně zajímavý obsah. V rámci této epizody jsem se vůbec poprvé seznámil s nesmírně zajímavým životním příběhem Carla Segana. K vidění bylo vypuštění první družice do vesmíru a více méně start souboje o dobývání vesmíru. Nechyběla ani trocha toho fantazírování o podobě vzdálených světů s šancí na život. [83 %] ()

Hledání inteligentního života na Zemi (2020) (E07) 

Nebudu zapírat, u této epizody mi stál v pozoru po celých 45 minut. A není to nijak překvapivé, protože v této epizodě si tvůrci vzali na paškál 2 věci, které mě nekonečně fascinují - svět podhoubí a svět včel. Doposud zřejmě nejzajímavější epizoda, a to snad ani neopustila prostor naší planety. [90 %] ()

Obětování sondy Cassini (2020) (E08) 

Další poutavá epizoda, která nás tentokrát blíže seznámila s prstenci planet. Konkrétně především s prstenci Saturnu, který sonda Cassini kolem 20 let obíhala. Fotografie z této sondy jsou nádherné. Další část dílu je spíše smutná a ukazuje nám příběh dalšího Sověta, který namísto toho, aby mohl volně přispívat na poli vědy, tak byl nucen svádět boje s retardovaným režimem, či plýtvat svým talentem v zákopech. [82 %] ()

Kouzla bez lží (2020) (E09) 

Musím se přiznat, že tento díl mě závratně nenadchnul a to z toho důvodu, že si tentokrát tvůrci vzali na paškál téma, kde je spousta otazníků a nevysvětlitelných záhad a tak se celý odehrával v rytmu zázraků a nadpřirozena. Na tuto hru odmítám přistoupit, protože už historie mockrát ukázala, že to, co se jeví jako nevysvětlitelné a nadpozemské, se tak jeví jen a pouze proto, že dosud nemáme dostatek nástrojů, abychom určitým dějům porozuměli. Je tedy jen otázkou času, než kompletní obsah tohoto dílu bude rozcupován na padrť. Takže díl určitě zajímavý a znovu skvěle zpracovaný, ale vše co zde zaznělo beru s obrovskou rezervou a nepřikládám tomu pražádnou váhu. Stejně tak nevěřím tomu nesmyslu, že chování světla se mění v závislosti na tom, zda jej pozorujeme nebo ne. Mnohem větší smysl mi dává, že světlo ovlivňuje elektromagnetické záření přístroje určeného k pozorování, či jakékoli jiné záření či vlnění, které zatím neumíme dostatečně dobře detekovat. Tohle byl trošku takový pohádkový díl, co si budeme povídat. [78 %] ()

Příběh dvou atomů (2020) (E10) 

Musím zde souhlasit s kolegou vědcem. Tento díl úplně nemá jednotné nosné téma. Je to takové nesourodé povídání chvíli o Marie Curie-Skłodowské, potom skočíme omrknout výbuch sopky. A ta myšlenka s dvěma atomy mě nijak zásadně neoslnila. Určitě jeden ze slabších dílů, ale i tak stále paráda. [77 %] ()

Dozrání antropocénu (2020) (E11) 

Extrémně depresivní epizoda pohrávající si s myšlenkou, jak bude svět zničený za 20 let. (75 %) ()

Sedm zázraků nového světa (2020) (E12) 

Zcela jistě nejslabší epizoda, která nám ukazuje, jak vypadaly newyorské výstavy v době mládí Carla Segana či negříka Tysona. Nemůže chybět samozřejmě zamyšlení nad tím, jak budou vypadat v budoucnosti. Netřeba chodit kolem horké kaše. I při letmém srovnání tohoto tématu s tématy předešlých epizod je zde cítit znatelný pokles kvality a je nutno si přiznat, že tento díl byl tak trochu zbytečný a celkově se velmi opakuje. (50 %) ()

Stíny zapomenutých předků (2020) (E13) 

Jakožto nejlepší uživatel této databáze a nejlepší člověk ve vesmíru musím tady smeknout. Hodně filosoficky laděná epizoda, která si kromě vysvětlení principů vztekliny bere na paškál samotného člověka a zpochybňuje jeho roli na výsluní. Neskutečně mě bavilo, jak nesmírně šikovně zpochybňuje tato epizoda člověka snad ve všech měřitelných aspektech a hlavně vrství otázky. Kdo se lehce zajímá o psychologii, pro toho není tak těžké přijmout myšlenku, že jsme jen takové naprogramované biochemické stroje a od ostatních živočichů se zase tolik neodlišujeme, tedy minimálně ne v oblastech, kde bychom mohli být na něco hrdí. [95 %] ()

Reklama

Reklama