Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná mordparta ze „čtyřky" řeší případ vraždy bohaté živnostnice z Libně. Další kriminální případ ze staré Prahy podle knihy Jiřího Marka "Hříšní lidé města pražského" natočil režisér Jiří Sequens v roce 1970. Podtitul filmu – krvavý vaudeville – vystihuje mírně ironický nadhled, s nímž autoři přistupují k řešení vraždy bohaté soukromnice z pražského předměstí. Hlavním podezřelým je mladý a elegantní dragoun Rudi Macháček. Ukáže se, že je to nastávající zeť libeňského policejního komisaře Zdychynce. Rada Vacátko však přijde na kloub i poněkud lechtivé záležitosti – švarný důstojník je výrobcem a dodavatelem „zboží" pro šarmantní a okouzlující andělíčkářku Dragičovou... Ve filmu se jako obvykle setkáte nejen s mordpartou z pověstné „čtyřky" – Jaroslavem Marvanem, Josefem Vinklářem a Josefem Bláhou, ale i s Vladimírem Menšíkem v roli komisaře. Jeho ženu hrála Stella Zázvorková, podařeného snoubence Josef Abrhám a záhadnou paní Dragičovou Květa Fialová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (160)

Una111 

všechny recenze uživatele

Příjemná podívaná! Skvělé výkony Josefa Abrháma, Stelly Zázvorkové, Josefa Bláhy a mnoha dalších pod taktovkou zkušeného režiséra! Zvláště oceňuji, že komické scény v žádném případě nepřecházejí do trapnosti a některé z nich jako by ani nebyly předepsané ve scénáři, ale vznikly spontánně při natáčení! Anebo tak alespoň působí a o to lépe, že? Taková je třeba scénka, kdy se Stelle Zázvorkové při jejím impozantním odchodu z ložnice zachytí klika v zástěře. Musela jsem si tuhle scénu pustit vícekrát a vždycky mne znovu rozesmála. - - - A co se předlohy Jiřího Marka týče, právě čtu jeho Panoptikum kriminálních příběhů a vychutnávám si skvěle vystiženou atmosféru 1. republiky, v mnohém tak diametrálně odlišnou od našich vyspělých pokrokových časů, že je to k nevíře! Například Partie krásného dragouna: Kdo z mladých by dnes věřil, že potrat byl tehdy zakázán a provozovaly jej tajně tzv. andělíčkářky, které za to byly stíhané a trestané vězením? Kdo by tomu věřil dnes, kdy v některých tzv. vyspělých západních zemích je možné zabít dítě až do poslední minuty před příchodem na svět a pokud dítě potratový zákrok přežije, je možné ho beztrestně zabít i už narozené tím, že se mu neposkytne žádná pomoc a nechá se bez ošetření umřít zimou, hladem a žízní?!! A to je nucen vykonávat zdravotní personál, ať s tím souhlasí nebo ne! Žijeme v krásných časech! Och, pokrok nezastavíš! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celovečerný snímok podľa cyklu Hriešni ľudia mesta pražského. Partie krásneho dragouna priam dýcha čarokrásnou dobovou atmosférou. Nápaditosť a napätie krimi vyšetrovania vraždy pani Zuzánkovej sú síce priemerné, ale o to viac snímok zaujme výbornými hereckými výkonmi, nádhernou hudbou, peknými farbami a pár humornými scénkami (hlavne v spojitosti s komisárom Zdychyncom - V. Menšík). 75/100 ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Banální historka, která vlastně není ani tak o pražské kriminálce, jako v úvodní části o Menšíkových eskapádách. Abrhám je v roli dragouna skvělý, Je fajn vidět lokace staré Dolní Krče, ale jinak je to jalové a utahané, včetně závěru, který jsem vlastně nepobral - bere on si tu ošklivou pro peníze, nebo musí nebo jak? Chybí mi tam větší údernost toho trestu Božích mlýnů. Obecně k těm celovečerním filmům mám spíše odtažitý vztah, nějak jim chybí to intimno seriálu, a jediným pozitivem na nich spatřuji ty tehdejší lokace, z nichž mnohé v Praze již žel nenajdete. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Film mám v oblibě jak kvůli jednoduché zapletce tak kvůli hereckým projevům Abrháma a paní Fialové. Ta svou postavu dokázala ztvárnit velmi zvláštním způsobem. Hned na paty jim šlape vynikající Menšík. Příběh dobře šlape a až podruhém shlédnutí jsem si všiml, že je vrah vidět hned na začátku na pouti. ()

ladanda 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru jedna z nejlepších detektivních komedií a zároveň i nejlepší zpracování ze všech Vacátkových případů. Film je jedním velkým hereckým koncertem, kde není třeba žádného z herců upřednostňovat nad ostatní. Prostě skvělá pohodovka, ke které se každý rád opakovaně vrátí. Jeden z nejlepších Sequensových filmů. Skvělá hláška: “pan poručík je rozpracován na více místech!“ ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Vladimír Menšík byl geniální improvizátor, vypravěč a bavič, takže svými historkami bavil i lidi na place. Zato Jaroslav Marvan působil prý na své okolí nepřístupně. Ostatně měl svou vlastní šatnu, kde o pauzách popíjel v poklidu červené vínko a Menšíkovy historky ho nechávaly chladným. (HawkeyP)
  • Josef Abrhám nebyl příliš nadšen, že musí v jedné ze scén vystupovat v dobovém spodním prádle a marně se snažil přesvědčit režiséra o jiném způsobu natočení této scény. (Witta)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama