Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná mordparta ze „čtyřky" řeší případ vraždy bohaté živnostnice z Libně. Další kriminální případ ze staré Prahy podle knihy Jiřího Marka "Hříšní lidé města pražského" natočil režisér Jiří Sequens v roce 1970. Podtitul filmu – krvavý vaudeville – vystihuje mírně ironický nadhled, s nímž autoři přistupují k řešení vraždy bohaté soukromnice z pražského předměstí. Hlavním podezřelým je mladý a elegantní dragoun Rudi Macháček. Ukáže se, že je to nastávající zeť libeňského policejního komisaře Zdychynce. Rada Vacátko však přijde na kloub i poněkud lechtivé záležitosti – švarný důstojník je výrobcem a dodavatelem „zboží" pro šarmantní a okouzlující andělíčkářku Dragičovou... Ve filmu se jako obvykle setkáte nejen s mordpartou z pověstné „čtyřky" – Jaroslavem Marvanem, Josefem Vinklářem a Josefem Bláhou, ale i s Vladimírem Menšíkem v roli komisaře. Jeho ženu hrála Stella Zázvorková, podařeného snoubence Josef Abrhám a záhadnou paní Dragičovou Květa Fialová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (160)

kingik 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný krimi příběh seriálového cyklu Hříšní lidé města pražského. Policejní rada Vacátko a jeho vyšetřovací tým tentokrát dostávají méně prostoru, než je obvyklé. Do popředí se dostává možná nepřekvapivě policejní komisař nezdolného Vladimíra Menšíka a také z vraždy podezřelý mladý poručík od dragounů Josefa Abrháma, v jehož neprospěch hovoří svědectví staříka. Poručík je snoubencem komisařovy dcery a ten nedopustí, aby měl ve své rodině vraha. Do vyšetřování se pouští na vlastní pěst a svoji verzi předloží vrchním vyšetřovatelům. A jak to všechno dopadne, se nesluší prozrazovat. Film je spíše hozený do komedie s krimi zápletkou ze staré Prahy, konkrétně z Proseka, která je tady přesvědčivě vyobrazena, a všichni herci odvádějí skvělé herecké výkony. Do toho hraje odpovídající hudební doprovod mistrovského Zdeňka Lišky. A vše to řídí s přehledem Jiří Sequens. Jenže když krimi, tak krimi, a když komedii, tak komedii. Asi tak. Tím chci naznačit, že sice obojí dokáže dobře koexistovat v jednom filmu, ale i když se fackující Menšík s Abrhámem těžko dají překonat, tak se snaha o vážné pojetí filmu vytrácí s každým komediálním výstupem zmíněných herců. 60% ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Třebaže patrně nejslabší příběh ze čtyř filmů s radou Vacátkem, s tímhle hereckým ansámblem (včetně Stelly Zázvorkové, která mi nikdy k srdci nepřirostla), s Liškovou hudbou a kamerou Miloslava Harvana naprosto neodolatelný. Nádherná filmařina z doby, kdy uměli scény zařadit (cvičení kavalerie a Menšík na kole) nebo natočit (domácí rvačka u Zdichynců) tak, aby se umocnil tvůrčí záměr (spíš fraška než detektivka). ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Celovečerný snímok podľa cyklu Hriešni ľudia mesta pražského. Partie krásneho dragouna priam dýcha čarokrásnou dobovou atmosférou. Nápaditosť a napätie krimi vyšetrovania vraždy pani Zuzánkovej sú síce priemerné, ale o to viac snímok zaujme výbornými hereckými výkonmi, nádhernou hudbou, peknými farbami a pár humornými scénkami (hlavne v spojitosti s komisárom Zdychyncom - V. Menšík). 75/100 ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Ako malý chlapec som mal pri titulkoch Hříšnych lidí vždy strach. Moc dobre sa na to pamätám. Ale neskonale mylujem tento seriál. Samozrejme, že som si nahral aj jeho filmové diely. Tento sa moc podaril. Menšík ako miestny komisár je úžastná postavička. Spolu s Abrhámom tvoria fantastickú dvojicu. Moc dobré.....85%. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru se jedná asi o nejlepší snímek z tetralogie TV filmů. Zaujme nejen vždy výborný Jaroslav Marvan, ale samozřejmě i neméně kvalitní Vladimír Menšík v roli policejného komisaře Zdychynce a mladičký Josef Abrhám v úloze poručíka "dragouna" Rudyho Hlaváčka. Líbila se mi i role krásné Květy Fialové v roli pí. Dragičové, jejíž výstupy dokázaly vykouzlit úsměv na tváři, ostatně jako i další scény hlavních aktérů. Ocenit musím i výbornou hudbu z dílny Zdeňka Lišky, která každému filmu dokázala dát ten pravý náboj a nefalšovanou atmosféru. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Vladimír Menšík byl během natáčení na protialkoholickém léčení a tak museli vždy tvůrci přemlouvat doktora, aby ho aspoň na pár hodin vždy pustili. (cariada)
  • Portrét prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který visí u pana rady Vacátka v kanceláři, je dřevoryt (z r. 1919) od Maxe Švabinského. (Idée_fixe)
  • Vladimír Menšík byl geniální improvizátor, vypravěč a bavič, takže svými historkami bavil i lidi na place. Zato Jaroslav Marvan působil prý na své okolí nepřístupně. Ostatně měl svou vlastní šatnu, kde o pauzách popíjel v poklidu červené vínko a Menšíkovy historky ho nechávaly chladným. (HawkeyP)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama