Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

dobytek 

všechny recenze uživatele

V životě jsem nestál na lyžích a nemam rád sníh a zimu, takže film z prostředí lyžařskýho výcviku na mě působí spíš depresivně. Ani ty hlášky zase nebyly až tak úžasný. Navíc ze studentů působil jakž takž věrohodně akorát Píchal Uschránek. Ostatní nechutně přehrávali (zejména Duchoslav). Pro mě je to teda jen lehce nadprůměrnej film. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takový snímeček ze života. Doba 80. let mě minula, ale když tak zavzpomínám na svůj lyžák, tak to nebylo o mnoho jiné. Každopádně si myslím, že film mnohem více osloví přímé účastníky tehdejší doby než nás mladší. Neshledávám tudíž snímek žádným klenotem, ale spíše jen velmi solidně odvedenou filmařinou, která člověka rozhodně nenudí, a dokonce se několikrát zasměje. Nic víc, nic méně. Rozhodně je však snímek lepší než ty nynější sračky podobného ražení. Lepší 3 *. ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem před osmadvaceti lety a teď znova. Ne, že bych se zrovna na Sněženky chtěl vydat do kina, ale v autobuse Student Agency nešlo odmítnout. A já jen valil oči, jak je tahle hořká komedie aktuální. Mám doma -náctiletýho skoremVikyho a občas si říkám, že je můj syn a celá tahle generace se svým přístupem k životu v... háji. No - a při sledování Sněženek mi došlo to, co jsem už dávno zapomněl.. že to tenkrát, "za mne", bylo v podstatě úplně stejný. Samozřejmě, jako veselohra "Sněženky" nemají to tempo a drive nejlepších současných, ale je v nich opravdu hrozně moc životní pravdy... i o tom, jak jsou ti "nesnesitelní mladí" k nesnesitelnosti formování pokrytectvím a chybami nás o generaci starších... A práce režiséra s mladými v jejich malých roličkách je dokonalá. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

S odstupem času (mám stejný ročník narození jako film) už velmi oslabený zážitek. Přesto pár dobrých vtipů, trocha moralizování a především "konzerva doby" - oblečení, účesy, mluva atd. Za zmínku ještě stojí postava Radka - romantického a čestného snílka, který se tolik liší od svých pubertálních a prepubertálních kamarádů. Film jsem viděl s anglickými titulky, takže na závěr překladatelské okénko: Gee, such a member you have, Vicky! (podivné, že?) ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Sněženky nejsou zatížené normalizačním balastem (či se mu elegantně vyhýbají). Je to jeden z mála filmů o teenagerech, který vlastně nekončí dobře. Žádný ze vztahů, tak "pečlivě" budovaných třemi sympaťáky neskončí "sukcesem". Perfektní prupovíkdy, sladký obličej Radka Převrátila, psychadelický drak Karla Máchy a mastná patka Vikyho Cabadaje. Lascivní očíčka Mariky a hlavně zoufalstí z benevolence Hanky Veroniky Freimanové. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Scenárista Radek John prezradil, že charakteristika fyzikára Kardy (Radoslav Brzobohatý) bola inšpirovaná podľa neobľúbeného profesora z gymnázia a meno Karda dostal podľa chlapa, ktorý nechcel predať garáž a neustále naťahoval cenu. Ale aj Karel Smyczek jedného zo študentov pomenoval ako John a zhodou okolností mal tento gymnazista vizáž Johna Lennona. (Raccoon.city)
  • Rolu kotolníka, holdujúceho skôr alkoholu ako práci, si zahral filmový architekt Boris Halmi s ktorým si režisér Karel Smyczek spolupracoval už vo filme Nechci nic slyšet (1978). (Raccoon.city)
  • Od roku 1997 funguje v Plzni lyžiarska a snowboardová škola s názvom "Sněženky a Machři". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama