Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

nash. 

všechny recenze uživatele

Tenhle Podraz po česku mě nikdy moc nebral, a tentokrát už mu nepomohla ani nostalgie ani punc klasiky. Naštěstí to nebylo dlouhé. Tofi je stále stejně nesnesitelný, jeho i Vaculíka stále hravě strká do kapsy Karel Augusta a i když je to lepší než třeba děsivý Ro(c)k podvraťáků, nemyslím, že bych se v kamarádem do deště ještě někdy chtěl potkat. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Při ukládání tržby do banky je Michal (Sagvan Tofi) okraden - a jelikož má strach, že bude nařčen z krádeže peněz, rozhodne se nic nehlásit ale sehnat peníze jinak. Za pomoci svého kamaráda (do deště) Tomáše (Lukáš Vaculík), seženou prachy od místního mafióza Adamce - ale ani ten se nespokojí jen se slibem, že mu je časem vrátí. A tak musí Michal s Tomášem zapojit svoji fantazii (a spoustu přátel), aby sehnali peníze pro Adamce, ale také potrestali Michalova šéfa Kadlece (Karel Augusta), který má na svědomí Michalovo přepadení ... Z dnešního pohledu už film působí tak trochu směšně (jak klukům všechno vychází - všichni jsou přesně tam kde mají být, všechno klape jak po drátku), ale ve své době byl tento film ikonou doby - a vystřelil Tofiho i Vaculíka do hereckých výšin (Tofiho i do hudebních - nejedna dospívající slečna měla právě Tofiho plakát ve svém pokojíku). Být film natočen dneska, tak už si jen klepu na čelo - ale takhle, pro připomenutí dob minulých (už jen vozový park použitý ve filmu je legendou) - proč ne.. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Ve své době jsem měl oba Kamarády do deště hodně rád. Mezi ústřední dvojkou Tofi + Vaculík to zkrátka neskutečně funguje. Čehož režisér Soukup využil a dle mě jim ušil role na míru. Příběh je mixem napínavého krimi a vtipné komedie, kdy je to dobře vybalancováno a u titulků vždy převládne dobrý pocit. Hudba v podání tehdejších hitovek tomu značně napomáhá. Je třeba přiznat, že moje hodnocení je možná více než jindy subjektivní. Objektivně by bylo možné vytknout dost věcí, ale já to neudělám a milerád dám lepší tři hvězdy. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Klasická česká komedie, na kterou se dá častěji dívat. Má skvělé herecké obsazení, kde krom Tofiho a Vaculíka zaujme více herců. Příběh je celkem dobrý, film má vtipné scény. Díky krátké délce filmu film nenudí. Discopříběh se mi teda líbil více, ale toto je také stará česká klasika na podívání. Hodnotím na 83% = **** ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nonstop pracovná morálka v poslednej šedivej dekáde komunizmu. Pre dobovú mládež to musel byť nehorázny hit, po ´89 už iba krotká vzbura, ešte aj dnes však skvelý film. KAMARÁD DO DEŠTĚ bodá socializmus do chrbta hneď viacnásobne - nielen dejom, ale aj jasným komerčným zámerom. Ako totalitná nápodoba amerických buddy vzorov je to neodolateľné, ako štúdia móresov vtedajšej spoločnosti trefné, a k tomu príjemne krátke, bohovsky svižné, zľahka zahrané, s prehľadom natočené a hlavne nenáročne zábavné.___ Trápenie s holkami a mladícke sny o cestách sú nadčasové. Aká náhodička to bola, že keď som to po rokoch znovu videl v autobuse, šiel som práve za 2 týždne do Paríža, kam tak túžil jeden kamarád, a o 2 mesiace na more, čo bolo snom druhého... ( a ešte aj s dievčaťom ! ) - no nežijeme to dnes ale v krásnom svete ! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Do úlohy historika umenia profesora Syřiště od začiatku chcel režisér pána profesora Ivana Vyskočila z DAMU. Lenže ten sa zubami nechtami bránil hrať v komerčnom filme. Ako režisér spomína dalo veľa práce ho presvedčiť. (Raccoon.city)
  • Hovorí sa, že titulnú skladbu k filmu ("Dávaj, ber") mal pôvodne spievať Lukáš Vaculík (Tomáš) so Sagvanom Tofim (Michal), nakoniec sa ale do sveta pustila len nahrávka s hlasom Tofiho, načo režisér filmu Jaroslav Soukup v jednom rozhovore ostro zareagoval: "Neviem, kde sa toto vzalo. Bol som v bratislavskom hudobnom štúdiu, keď sa tá pesnička nahrávala a spievali ju Lukáš so Sagvanom. Pravdou je, že Sagvan dominoval a Lukáš hral trochu druhej husle... K tej pesničke som potom s oboma natočil videoklip, ktorý niekoľko týždňov dominoval na prvom mieste vtedy populárnej slovenskej hudobnej súťaže Triangel." (Raccoon.city)
  • Píseň Dávej ber (1988) nazpívali původně Sagvan Tofi (Michal) a Lukáš Vaculík (Tomáš). Producentům se ale nezdál zpěv Lukáše Vaculíka a jeho hlas byl z výsledné verze písně nakonec odebrán, takže zpívá pouze Sagvan Tofi. (Lajty)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama