Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, proč je film odvyprávěný takovým způsobem, jakým odvyprávěný je. Úvodní "dospívající" půlhodina byla naprosto brilantní. Spielberg rozjíždí nekompromisní drama a ukazuje high class filmařinu. Jen si všimněte, jak působivě vystavuje během prvních 30 minut napětí. V momentě, kdy se však posouváme o nějaký ten časový úsek dál a hlavní hrdinku přebírá pod herecká křídla Whoopi Goldberg, mění se, pro mě zcela nepochopitelně, drama o rozdělení dvou sester na roztříštěné a nesourodé vyprávění o životě černošské komunity. Co hůř, dramatické momenty jdou zcela do pozadí a žánr chvílemi koketuje téměř s groteskou (hrnec spadne na hlavu, člověk propadne střechou atd.). Emoce a prožívání osudu hlavní postavy jsou díky tomu silně potlačené a z ambiciózního dramatu je bezkonfliktní limonáda bez většího režijního rukopisu velkého Stevena. Závěr, snažící se naplnit očekávaný oblouk, zas trochu nakopne ospalý a znuděný děj, ale rozpačitý dojem z celku moc nezachrání. Opravdu nechápu, jak se to mohlo stát. V úvodu jsem byl neskutečně nadšený, o 2 hodiny později již jen spokojený, že je konec. 6/10 ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Můj pátý Spielbergův film, většinou se mi do nich moc nechce kvůli délce, a první, kterému jsem udělil plné hodnocení. Proč? Protože i přes tu neuvěřitelně přepálenou stopáž, kterou má i tenhle, jsem se nezačal nudit, jako třeba u Schindlerova seznamu. Když už srovnávám tak tady Spielberg mnohem ohleduplněji pracuje s postavami a mladé (v té době neokoukané tváře) Whoopi a Oprah mě velmi bavily. Občas to možná působí jako příliš plačtivá rodinná drama, ale když si vzpomenete, čím vším si prošli, dá se pár těch scén se slzami nejen na krajíčku odpustit. Tohle se mi vážně dostalo pod kůži a děkuju Montymu, že mi film vybral do výzvy. :) ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Jen další z dlouhé řady Spielbergových majstrštyků, které ani nepotřebují komentář. Nevím, jak to ten člověk dělá, ale pokud divák vydrží 140 minut sedět jak přibitý u humánního konverzačního dramatu, tak to o schopnostech pana režiséra zkrátka něco vypovídá. Nebudu se rozepisovat o tom, jak je téma závažné a ušlechtilé, herci brilantní a příběh dojemný a lidský. Prostě si přečtěte obsah a krátce si představte nejkrásnější možný způsob, jakým ho zpracovat - a máte recenzi na Purpurovou barvu. I když každý to pochopitelně nevidí stejně.. 95% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Netradiční Steven, ale je to podobné jako Říše slunce, či-li velký příběh, ale pro mě ničím extra zajímavý. Herecké výkony jsou bezpochyby skvělé, například Danny Glover je opravdu k nepoznání od seržanta Murtaugha. Takže pro všechny diváky kteří ho znají jen jako otcovského strážníka nastane mírný šok. Film se místy vleče, ale zase na druhou stranu netlačí tolik na diváka jako například loňský "objev" Help. Poctivý 70% zážitek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Purpurová farba sa svojim spôsobom stala nadčasovým filmom. Dnes je určená pre všetky ženy, ktoré plačú nad ťažkým osudom žien v modernej spoločnosti. Hej, majú to ťažké, ale čo je to v porovnaní s tým, ak žijete v nedávnej minulosti na americkom juhu, ste žena, ste ku všetkému černoška a nie veľmi pohľadná. Neostáva vám nič iné, iba sa s tým zmieriť, alebo s tým bojovať. Spielberg natočil film, ktrorý by dnes mohol byť prehlásený za rasistický, lenže on je iba pravdivý a realistický. Bohužial v mnohých kultúrach je aj dnes podobné zaobchádzanie so ženami považované za normálne. Glover a Goldberg v najlepších rolách svojich kariér. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Celosvětová premiéra proběhla 16. prosince 1985 v New Yorku. (Varan)
  • Samotný film vyvolal veľmi protikladné reakcie. Hlavne černošské publikum bolo rozladené a znepokojené tým, že sa biely režisér pokúsil o realizáciu tak intímneho príbehu z ich života. (Tomco)
  • Natáčelo se od 5. června do srpna 1985. Točilo se ve státech USA – Severní Karolína a Kalifornie, a v Africe – konkrétně v Keni. (Varan)

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama