Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně zapomenutý film. Přitom mistrovské dílo. Opět skvělá režie, tentokrát hodně umocněná dechberoucím výkonem tehdy 13letým Balem (nejlepší dětský herecký výkon jaký jsem kdy viděl). Například scéna bombardování tábora, kdy Jim fascinovaně sleduje ze střechy americká letadla a do toho ta překrásná Williamsova hudba - tuto scénu jsem si pouštěl už snad stokrát a vždy mě dostane. Moc se mi nelíbil český dabing hlavního hrdiny. Snad se jen mohla trošičku zkrátit ta část předválečná - i když chápu, že tu být musí, aby byla vidět změna, kterou ten kluk projde. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Spielberg tyhle příběhy umí vyprávět jako nikdo jiný (v tomhle případě dokonce tak dobře, že se divím, že nebyl oceněn zlatou soškou) a neuvěřitelným způsobem dokázal zachytit atmosféru druhé světové války z pohledu, který jsem snad ještě neviděl. Christian Bale hned svou první rolí ukázal, že od něj můžeme čekat velké věci a že to za těch dvacet let zvládl dokazují jeho dnešní role. Navíc John Malkovich a Joe Pantoliano tvoří vynikající dvojku a když se ukázal Ben Stiller nemohl jsem věřit vlastním očím. Je to docela zábava sledovat starší filmy s novými hvězdami. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Problémem velkofilmů často je, že mají hodně co ukázat a málo co sdělit. Kombinace Spielberg a Stoppard je však garancí kvality. Spielberg je expert nejen na okázalé a masové záběry, takže vizuální a celkově ta řemeslná stránka filmu jsou v naprostém pořádku. Stoppardův scénář zase Spilebrgovi nedovolil Spielbergovi zabřednout do přílišného sentimentálního patosu, kam se někdy rád uchyluje. Takže výsledkem je kvalitní podívaná, mající určitou vypovídací hodnotu o životě válečných zajatců v Japonsku. Chybí mu jen něco, co by mu dodalo nějaký vyšší rozměr, abych mohl dát 5. Nějaké vyvrcholení, poselství, zlom.V této podobě je vlastně jen popisem dobrodružné životní etapy jednoho malého chlapce. Film je rozhodně neprávem opomíjen. Skvělou rozporuplnou postavu zde vytvořil Malkovich a skvělý byl i mladý Bale, který možná tehdy hrál lépe než dnes. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $38miliónovTržby USA $22,238,696Tržby Celosvetovo $66,240,000"Videl, videl som to biele svetlo. Myslel som že duša pani Victorovej ide do neba." /Jim Graham, úrivok z filmu/ _Režisér Steven Spielberg sa pustil Ríšou slnka po prvý krát do režírovania trocha viac vážnejšej témy a tou je obdobie 2.svetovaj vojny, obdobie ktoré bolo najťažšie v období ľudstva. Spielberg nám už neraz aj priniesol srdce trhajúce príbehy z okupovaných miest ako bolo vylodenie v Normandii vo filme Zachráňte vojaka Ryana, či smutný pohľad na utrpenie židov v Schindlerovom zozname alebo dokonca trochu viac voľnejší film 1941, kde sa zaoberal vpádom Japonských vojsk priamo do Ameriky. Každý jeden z týchto spomínaných vojnových filmov má svoje smutné čaro ani v jednom sa zbytočne neopakuje , zakaždým dokázal upútať smutným príbehom. A to platí hlavne o tomto filme, kde sa stavia príbeh na osude mladého Jim Grahama v stvárnení začínajúcim hercom, ktorý nie je nik iný ako „famózny“ Christian Bale. Celý dej filmu sa točí len okolo postavy Jima ani na moment neodskočí inde, niečo podobné ako pri Vojne svetov ale pohľad na trápiaceho až utápajúceho sa Cruisa vo svojej úlohe nebol ani z ďaleka tak zaujímavý. Postava Jima prechádza pretransformovaním od mierne ustráchaného chlapca strateného v cudzej kultúre, na nebojácneho gurážou zanieteného dospievajúceho chlapca. Vo filme je badateľný moment keď časovo Spielberg poskočí o nejaký ten rok dopredu a z Jima je akoby iný človek či už vzrastovo alebo aj mysliteľsky. Pri takomto deji je potom vidieť že netreba bombastické vojnové prestrelky lebo ak ja zaujímavý príbeh a zanietené herectvo dá sa na tom postaviť, bombardovanie a prestrelky vojakov je tu len také pozadie filmu. A ku koncu filmu nám Spielberg poukáže na žiaru z nebies ukončiacu odpor Japoncov a ich následnú kapituláciu vo vojne, žiaru si Jim vysvetlí ako príchod božích anjelov pre zosnulú pani ale opak je pravdou, lebo atómová bomba nám priniesla niečo iné než svätožiaru z nebies. _"Dnes som sa naučil nové slovo. Atómová bomba. Bolo to ako biele svetlo na oblohe. Ako keď boh fotografuje."/Jim Graham, úrivok z filmu/ _Takže hlavná poklona patrí Christianovi, za to že v takomto mladom veku dokázal podať lepší výkon ako jeho filmový náprotivok Američan Basie vo filme v stvárnení hercom Johnom Malkovichom, Spielberg objavil v tej dobe jeden z najväčších talentov poslednej doby a dnes nám to Christian Bale neustále potvrdzuje spomeniem len filmy Equilibrium, Mechanik, Batman začína a naposledy Dokonalý trik – samozrejme že u kritiky bolo výborná odozva na tieto filmy ale u akademikov od Oscara pre istotu žiadna, neviem na čo čakajú. Zo známejších hercov si jednu vedľajšiu roličku odbil aj Joe Pantoliano či dokonca Ben Stiller. _ „ V Spielbergovej filmografii je asi Ríša slnka najmenej nápadný film ale o to viac prekvapujúci svojou vnútornou hĺbkou v ponurých útrapách zákernej vojny.“ ()

predators 

všechny recenze uživatele

Já to tušil, že mi ten chlapec někoho připomíná. Ať už svým vzhledem nebo svými excelentními výkony. S. Spielberg díky němu dokázal navodit atmosféru samoty mladého chlapce v právě započaté válce Japonska a USA. Sázka na tohoto 12-ti letého kluka se vyplatila, neboť i dnes po 20-ti letech patří ke špičce filmového průmyslu. Ale nejen jemu přálo štěstí a tak je Říše slunce odrazovým můstkem dnes nám mnoho známým tvářím. Možná někomu může vadit délka filmu, ale na to, co malý Jim prožil, je to pořád ještě málo. 82% ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Záběry ze Šanghaje se natáčely přímo ve městě, které si v tu dobu ještě zachovávalo svoji původní architekturu. Jako komparz se zúčastnili tisíce místních obyvatel i vojáci Čínské lidové armády. (Lumpy)
  • Obrovská malba na zdi, vedle které Jim (Christian Bale) vede kolo, je plakát k filmu Jih proti Severu (1939). (Džany)
  • Filmový debut Christiana Balea. (Kulmon)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama