Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $38miliónovTržby USA $22,238,696Tržby Celosvetovo $66,240,000"Videl, videl som to biele svetlo. Myslel som že duša pani Victorovej ide do neba." /Jim Graham, úrivok z filmu/ _Režisér Steven Spielberg sa pustil Ríšou slnka po prvý krát do režírovania trocha viac vážnejšej témy a tou je obdobie 2.svetovaj vojny, obdobie ktoré bolo najťažšie v období ľudstva. Spielberg nám už neraz aj priniesol srdce trhajúce príbehy z okupovaných miest ako bolo vylodenie v Normandii vo filme Zachráňte vojaka Ryana, či smutný pohľad na utrpenie židov v Schindlerovom zozname alebo dokonca trochu viac voľnejší film 1941, kde sa zaoberal vpádom Japonských vojsk priamo do Ameriky. Každý jeden z týchto spomínaných vojnových filmov má svoje smutné čaro ani v jednom sa zbytočne neopakuje , zakaždým dokázal upútať smutným príbehom. A to platí hlavne o tomto filme, kde sa stavia príbeh na osude mladého Jim Grahama v stvárnení začínajúcim hercom, ktorý nie je nik iný ako „famózny“ Christian Bale. Celý dej filmu sa točí len okolo postavy Jima ani na moment neodskočí inde, niečo podobné ako pri Vojne svetov ale pohľad na trápiaceho až utápajúceho sa Cruisa vo svojej úlohe nebol ani z ďaleka tak zaujímavý. Postava Jima prechádza pretransformovaním od mierne ustráchaného chlapca strateného v cudzej kultúre, na nebojácneho gurážou zanieteného dospievajúceho chlapca. Vo filme je badateľný moment keď časovo Spielberg poskočí o nejaký ten rok dopredu a z Jima je akoby iný človek či už vzrastovo alebo aj mysliteľsky. Pri takomto deji je potom vidieť že netreba bombastické vojnové prestrelky lebo ak ja zaujímavý príbeh a zanietené herectvo dá sa na tom postaviť, bombardovanie a prestrelky vojakov je tu len také pozadie filmu. A ku koncu filmu nám Spielberg poukáže na žiaru z nebies ukončiacu odpor Japoncov a ich následnú kapituláciu vo vojne, žiaru si Jim vysvetlí ako príchod božích anjelov pre zosnulú pani ale opak je pravdou, lebo atómová bomba nám priniesla niečo iné než svätožiaru z nebies. _"Dnes som sa naučil nové slovo. Atómová bomba. Bolo to ako biele svetlo na oblohe. Ako keď boh fotografuje."/Jim Graham, úrivok z filmu/ _Takže hlavná poklona patrí Christianovi, za to že v takomto mladom veku dokázal podať lepší výkon ako jeho filmový náprotivok Američan Basie vo filme v stvárnení hercom Johnom Malkovichom, Spielberg objavil v tej dobe jeden z najväčších talentov poslednej doby a dnes nám to Christian Bale neustále potvrdzuje spomeniem len filmy Equilibrium, Mechanik, Batman začína a naposledy Dokonalý trik – samozrejme že u kritiky bolo výborná odozva na tieto filmy ale u akademikov od Oscara pre istotu žiadna, neviem na čo čakajú. Zo známejších hercov si jednu vedľajšiu roličku odbil aj Joe Pantoliano či dokonca Ben Stiller. _ „ V Spielbergovej filmografii je asi Ríša slnka najmenej nápadný film ale o to viac prekvapujúci svojou vnútornou hĺbkou v ponurých útrapách zákernej vojny.“ ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Není úplně dobrým nápadem udělat hlavní postavou úplného kokota který nikoho nezajímá a není na něm nic sympatického, navíc vůbec nesleze z plátna, mnoho se toho kolem něj neděje, a trvá to dvě a půl hodiny. To nezachrání ani že ho hraje mladý Christian Bale, stejně doufáte že ho některý z těch japonských tanků přejede Příliš nevím co se tímto Spielberg pokoušel sdělit. Čínsko Japonská válka pohledem malého kluka zní zajímavě, jenže on to ani není dětský pohled, ale bizarní konstrukt zmateně a chaoticky kombinující komedii. válečné drama a občasnou snahu o artovku. Beru to tak že Spielberg potom natočil Schindlerův seznam jako omluvu za tenhle první nepříliš povedený pokus ze zajateckého tábora. Ale tak pořád o dost lepší než shitový 1941 , je fajn že u něj ty filmy z Druhé světové měly postupně velmi vzrůstající kvalitu. 6/10 ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidně zpracovaná románová autobiografie britského spisovatele J.G.Ballarda stejného názvu - Říše slunce. Ballard strávil dětství v Šanghaji s rodiči, kteří tam pracovali. Malého chlapce tak hluboce zasáhl orientální a tolik rozdílný život této části Asie a zamiloval si jí. Při japonské invazi se ztratil rodičům a nějaký čas přebýval v opuštěných domech ve čtvrti diplomatů a obchodníků. Všichni bílí dospělí i s dětmi byli deportováni do japonských internačních táborů, kde panovaly velmi otřesné hygienické podmínky a kde byl velký nedostatek potravin obzvlášť ke konci války. Tam se malý Jim také posléze dostane s americkým okradačem mrtvol a šmelinářem (Malkovichem). Vzhledem k absenci léků proti tropickým chorobám si zde smrt vybírala na internovaných značnou daň. Šanci měl jen ten, kdo měl odvahu šmelit s japonskými strážemi. Film je podán pohledem malého chlapce, pro nějž má svět jiná měřítka a jež velmi brzy uprostřed války dospěje. Proto salutuje japonským letcům a někdy se chová podivně a nelogicky... Zároveň je pohledem na jednotlivé lidské charaktery, rozdílnost chování jednotlivých národů i sondou do života v internačním táboře pro civilisty. Je také obžalobou obrovského utrpení zejména prostých Číňanů, jejichž život pro Japonce měl cenu pouze jako pracovní síly pro stavby cest, železnic a letišť. Snímek rozhodně stojí za zhlédnutí, každopádně rozhodně doporučuji si přečíst knihu Říše slunce a její pokračování Přízeň žen. * * * * * ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Věčné dítě Spielberg za sebou má bohatou režijní filmografii - něco se mu povedlo, něco méně, ale "Říši slunce" řadím mezi to nejlepší, co v životě spáchal... do TOP 20 by se mi nejspíš vecpala. Příznivci ufounů s velkýma očima sice vyjdou naprázdno, ale mohou si užít zrod jedné hvězdy, bez které by nejen tenhle film byl poloviční. Juvenilní Christian Bale dokázal podat rozmazleného spratka a jeho setkání s nelítostnou realitou války líp než kdejaký ostřílený profík. Chvíli na pár facek, chvíli k politování, chvíli hodný obdivu, chvíli vyvolávající úsměv, chvíli euforii, takový byl Jim a já to budoucímu Batmanovi žrala i s navijákem, s celým prutem, rybářem i tou židličkou či lodí, na jaké seděl! Při pěvecké scéně se mi ježily snad i chlupy v nose (ačkoliv si nejsem jistá, jestli to Bale odzpíval sám). Pro dokonalý zážitek každopádně doporučuju sledovat film v původním znění, český dabing nebyl k hlavnímu hrdinovi zrovna přívětivý a kromě úplně jinak zabarveného hlasu intonuje někdy příšerně nepřirozeně. Mohla bych zmínit ostatní dobré herce (hlavně Malkovich), výbornou předlohu, skvělou výpravu, pěknou hudbu a působivé výjevy lidského ničení a zmaru, ale nač se namáhat, je to Bale, kdo tomuto snímku zabezpečil nesmrtelnost v srdcích diváků. 95% ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Sir Robert Stephens v rozhovoru pro BBC uvedl, že většina jeho scén byla z filmu vystřižena. (Morien)
  • Ve filmu se objeví jak skutečné letouny P-51 Mustang a Zero, tak jejich modely včetně bombardéru B-29 v měřítku 1:3 řízené na dálku. Jejich výroba zabrala 4 měsíce a mnohé byly při natáčení zničeny při nehodách. (Lumpy)
  • Záběry ze Šanghaje se natáčely přímo ve městě, které si v tu dobu ještě zachovávalo svoji původní architekturu. Jako komparz se zúčastnili tisíce místních obyvatel i vojáci Čínské lidové armády. (Lumpy)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama