Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

curunir 

všechny recenze uživatele

Ako tu už bolo povedané, Medzi nebom a zemou je posledným a tiež i najslabším filmom Stonovej ,,vietmanskej trilógie". Beztak to však je veľmi dobrý a pozoruhodný film, už len preto, že vietnamské peklo okazuje z druhej strany a rozprávanie je omnoho poetickejšie. Základnou myšlienkou filmu je harmonický život človeka s prírodou, ktorého rovnováha je však dôsledkami vojny narušená, pričom hlavné postavy (prípadne len hlavná hrdinka) musia vždy niečo stratiť aby mohli zato niečo nové dostať. Stoneho nápad je neošúchaný, z daných troch filmov je preto Heaven & Earth najzaujímavejší a dá sa povedať, že i najmenej uslzenejší. To však ale nemení nič na tom, že krutostí vojny je tu ukazaných nadostač a najväčším nepriateľom Vietnamcov ani nie sú samotný Američania, ako skôr Vietkong. Na rozdiel od väčšiny sa mi viacej páčila skôr druhá polovica filmu kedy sa na scéne ukáže aj samotný Tommy Lee Jones. Dovtedy sa mi zdalo, akoby Stone poriadne nevedel čo má ukázať, chcel by rozprávať o všetkom ale o ničom poriadne. V druhej polovici aj nad vážnosť námetu Stone prekvapilo odľahčuje trocha počernejším humorom (mŕtvy nahý Jones - inak o jeho výkone sa už naozaj neoplatí baviť), na druhej strane očarenie Le Ly Amerikou ako priam zázračnou krajinou (nasnímanie scény v supermarkete) je myslím naozaj miestne. Nedá mi ešte nespomenúť krásu niektorých záberov hodných zarámovania (oheň s plameňometu na oblohe) a tiež uchvátnú Kitarovu hudbu (Zlatý Glóbus). Jeden z najosobitejších filmov aké doteraz Stone nakrútil. ()

classic 

všechny recenze uživatele

3. diel - vietnamskej trilógie s filmovým názvom Medzi nebom a zemou, má spoločný súčet, v podobe jedného režiséra a scenáristu - súčasne, čiže OLIVER STONE. Bohužiaľ, záverečná časť, absolútne nemá to, čo dvaja predošlí, plnohodnotní zástupcovia daného žánru, Narodený 4. júla, z roku 1989 + originálna, pôvodná Čata, z roku 1986, ma naprosto fascinujúcim spôsobom zaviedli do určenej problematiky, ktorá sa týkala vojny vo Vietname, a jej následky na rôzne postavy v nej. Tentokrát sa pozerám na vojnu, z pohľadu dedinského vietnamského dievčaťa, ktoré si toho hodne prežilo. Strašne zle to pôsobí na diváka, keď má najmä režisér, aj scenárista, akúsi tvorivú krízu, ktorá mňa, v tomto prípade, značne znervózňovala... Ešte sa dá oželieť, čo sa deje doma v postihnutej zóne, ale po spoznaní sa s americkým vojakom, do ktorého sa táto slečna zamiluje, aj pod určitým nátlakom, a po samotnom príchode do spojených štátov, tak stačí sa pozrieť na 60 - 70 % scén z amerického prostredia, ktoré mi pripadali, že ich skomponoval nejaký retardovaný debil z pomocnej školy, a nie vynikajúci režisér Stone, ktorý práve za predošle dve časti, obdržal od americkej Akadémie, Oscary za réžiu. Často v týchto rokoch obsadzuje Lee Jonesa, ktorý nie je vyslovene zlý, ale je ho, skrátka už akosi priveľa... Naopak, HIEP THI LE, hlavná postava Le Ly, je oveľa uveriteľnejšia, ale ani ona, nie je úplne stotožnená so svojou rolou, hereckým výkonom chýba väčšia miera autenticity, to isté platí aj o samotnom snímku, ktorý má niekoľko zubných kazov, ktoré celkovo kazia výsledný dojem, ktorý je u mňa značne rozpačitý, lebo som si zvykol, že Stone to s Vietnamom myslí vážne, tu akoby sa ZASEKOL. Je to dlhý a nudný, strašne nezáživný, nepútavý film, ktorý ma na plnej čiare sklamal, a to som chcel ísť ešte s hodnotením o stupeň nižšie ! Veľká nespokojnosť sa dostavila, ako blížiace sa vianočné sviatky... ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"V jeho velké, drsné tváři bylo vše, co jsem na Americe milovala.." Naprosto skvělá filmová záležitost, která rozhodně nestojí ve stínu dalších dvou filmů Olivera Stonea, samozřejmě mluvím o filmech Četa a Narozen 4.července, tvořících dohromady triptych o válce ve Vietnamu, tentokrát opět z tak trochu jiného, byť očekávaného pohledu.. Tentokrát totiž sledujeme příběh těžce zkoušeného národa očima chudé Le Ly, nejmladší dcery "rolníka".. Rozdělení země, nechutná zvěrstva jednotek Vietcongu i samotnou Vietnamskou válku Stone servíruje sice dostatečně realisticky a syrově, jak už jsme si u jeho snímků zvykli, ale nadmíru přínosně také s důrazem na mluvené slovo, ať už v podobě Le Ly v pozici vypravěčky, byť právě tento způsob jakéhosi líného dovysvětlování mi většinou příliš nesedí, či případně samotnými dialogy, aniž by si liboval v přímém zobrazení toho všeho násilí a krutosti, což nabízí vítaný protipól zejména k již zmiňované Četě.. Nahlížíme nejen do historie, ale i do kultury, tradičních zvyklostí i buddhismu, což ovšem podle mě patří ke slabinám tohoto snímku, protože právě přetěžká duchovní linka táhnoucí se celým příběhem značně brzdí plynulost a svižnost filmu a zbytečně jej prohlubuje, ačkoliv je zřejmé jak je pro Le Ly důležitá.. Ani romantická stránka filmu obzvlášť díky podivně překotnému vrstvení scén jedné na druhou nedokáže z potenciálu, který skutečný příběh, jímž se Stone inspiroval, bezesporu skýtal, vyždímat maximum.. A tak nad vším ostatním výrazně vyčnívá snad jen famózní výkon Tommyho Lee Jonese, přestože jeho rozrytá tvář nedostala tolik prostoru, jak by se mohlo zdát, neskutečně magická kamera filmového malíře Roberta Richardsona a parádní soundtrack, pod nějž se podepsal známý japonský multiinstrumentalista Kitaró.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to vypadalo i na 5* a de facto v průběhu celého filmu se mé dojmy pohybovaly mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Válka ve Vietnamu z té opačné strany, z pohledu obyčejných lidí, vesničanů. Příběh o tom, jak se malá dívka z rýžového pole dostala do USA a čím vším si předtím i potom prošla. Příběh vojáka, kterého válečné hrůzy poznamenaly na celý zbytek života. Tímto vším je Nebe a země. Výborné herecké výkony všech herců, skvělá režie, příjemná hudba, silné scény a trochu přemrštěná stopáž, to jsou důvody k udělení 4*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plno lidí tu tvrdí, že tenhle film je nejslabším filmem Olivera Stonea z Vietnamu. Ono...jak se to vezme. Oliver Stone se totiž celý ten film rozhodl pojmout z druhé strany světa. Vypráví příběh o vietnamské rodině, která si někde uprostřed Vietnamu sklízí to svoje políčko, žije svůj obyčejný život a pak jim tam na rýžové pole vtrhne revoluce, tu protnou Francouzi a následně pole odklidí, aby ho připravili na Americkou invazi. Určitě to nebyla prdel a i v tomhle ohledu klobouk dolů, že se Oliver Stone rozhodl celou svojí vietnamskou trilogii pojmout ze všech hledisek tak objektivně, jak to jenom mohlo jít. Film tak kvalitně vytahují především nádherné záběry na úžasně kopcovitou vietnamskou krajinu. No a když už jich budete mít plné zuby, objeví se na scéně Tommy Lee Jones. To je řeč už o druhé půlce filmu, kde Tommy Lee předvede snad jeho nejlepší herecký výkon, co jsem kdy v životě viděl. Celé to do sebe zapadá a závěr je neuvěřitelně realistickou událostí, že divákovi až proběhnou po těle mravenci strachem a děsem, když si uvědomí, jak je křehká duše ve své podstatě lehká a ještě lehčeji manipulovatelná. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Oliver Stone věrně zachycuje ve filmu tzv. betelové zuby u matky hlavní hrdinky. Černo-červené zbarvení skloviny zubů a dásní je známkou intenzivní užívání drogy betel neboli pinang. Alkaloid uvolňující se do slin a krevního oběhu má dezinfekční a stimulující účinky. (Paserak)
  • Obchodnici ve zlatnictví, kde si Le Ly nechává ohodnotit své šperky, hraje skutečná Le Ly Hayslip. (D3VIL)
  • Film věnoval Oliver Stone své matce. Svému otci pak věnoval film Wall Street (1987). (Monco)

Reklama

Reklama