Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

teutates 

všechny recenze uživatele

"Len život dokáže napísať niečo také"... to už určite raz niekto povedal aaa mne nedalo to tuna nevložiť... čo dodať, pompézne, kruté a plné nádeje zároveň, malebné... menšia "epopeja", v podaní O.Stone-a klasika. Tommy Lee Jones v "najlepších" rokoch, aj napriek danému hodnoteniu mierne prekvapenie. 8/10 ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Do třičtvrtě filmu jsem byla nadšená, pak se snad stopáží, nebo najednou překotným dějem,nadšení někam vytratilo...hrozná škoda, i když Haing byla skvělá a Tommy Lee jakbysmet, i když se jeho role objevila vlastně až po uplynutí hodiny.Poslední čtyři minuty filmu,kdy jsem poslouchala něco na způsob budhistické nauky, to mě dorazilo....jsem trošku jiné povahy.Ale vlastně jsem shlédla zajímavý film, i když podobných příběhů na toto téma by se v knihách různých autorů našlo dost.Každopádně každá válka je krutá, smrt, žal a utrpení a Oliver Stone natočil chvályhodnou věc, takže i přes určité výhrady dávám čtyři. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nápad ukázat válku ve Vietnamu očima dospívající dívenky, postupem času samozřejmě ženy, a především Vietnamky, mi přišel zajímavý a sympatický. V mnoha ohledech se jedná o zobrazení zdařilé, přesto díky několika vadám ztrácí na možné síle dané důvěryhodností dění. Samotný děj je z tohoto hlediska v pořádku, ovšem jeho prezentace v mnoha momentech trpí. První, co bije do očí, je angličtina vietnamců. Snad v žádném jiném díle mi tak nevadila anglická mluva neangličanů. Americká je řeč, americký je přízvuk a co hůř, americké mi mnohdy připadá i chování, rodinné vztahy apod. Problém není jen v tom, jak Vietnamci mluví, ale i co říkájí. Mnohdy jsou to promluvy, jak z politického projevu. U členů Vietkongu je to v pořádku, u obyčejných rolníků... to se chce nadávat. Také mě dožíralo Stoneovo přehánění kontrastů, jmenovitě: mír x válka, chudý Vietnam x bohaté USA. Já pevně věřím, že rolníkům se jistě před válkou žilo lépe než za ní, ale bukolická idylka ve filmu, který si nárokuje autenticitu, nemá co dělat (maximálně jako osobní vzpomínka na "staré dobré časy"). Rovněž srovnání vyžrané, a zjevně ne extra chudé, americké rodinky, s nejchudšími rolníky, je, ač efektní, z mého pohledu lehce nefér. Podobných drobností lze nalézt ve snímku více. Silné ***. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Země nevlastní vinou tak hrozně nemocná a přitom tak nádherná. Jakoby všemi jejími bolestmi trpěl i každý její obyvatel, stejně jako Le Ly, jejíž nelehkou poutí životem nás ve svém dokonalém závěru vietnamské trilogie Stone provází. A nejen záběry krajiny doprovázené úchvatnou hudbou, ale hlavně všechny herecké výkony (jemná tvářička Le Ly téměř celá schovaná v ohromné tlapě Lee Jonese stojí za to vidět) mohou za hodně, hodně silný zážitek. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Líbí se, že co Stoneův film o vietnamské válce, to naprosto odlišný pohled a Heaven & Earth je pohled dost možná nejzajímavější a to proto, že je nejoriginálnější. Je to pohled na válku očima vietnamských vesničanů, konkrétně očima vietnamské dívky, která vskutku prožije příběh, který stojí za to vyprávět. Je to nádherný film. Ošklivý, surový, místy nepříjemný a přesto nádherný a to nejen překrásným audiovizuálem, ale i svým mírumilovným vyzněním. Krásná Hiep Thi Le je naprosto skvělá a přesvědčivá a překvapil i Tommy Lee Jones v pro něj dost atypické, ale dost možná nejsilnější roli. Oproti zbylým filmům Olivera Stonea pojednávajícím o vietnamské válce je Heaven & Earth rozhodně nejkýčovitější a nejmelodramatičtější, ale k tomu příběhu to i docela sedí. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Film věnoval Oliver Stone své matce. Svému otci pak věnoval film Wall Street (1987). (Monco)
  • Film je založen na knize Le Ly Hayslip "When Heaven and Earth Changed Places", která vypovídá o jejích zkušenostech z Vietnamské války. (D3VIL)
  • Hlavní postavu Hayslip Ly Le ztvárnila studentka Hiep Thi Le navzdory tomu, že neměla žádné herecké zkušenosti. Hiep se zúčastnila castingu stejně jako několik jejích přátel čistě jen pro zábavu a bez velkých ambicí. Během castingu byla pouze jedním z 16 000 vietnamských-američanů, kteří se účastnili castingu. (Posheidon)

Reklama

Reklama