Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (274)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Syrová dánská krimi s tak důvěryhodně realistickou atmosférou, že vás vtáhne do děje lépe a rychleji než naprostá většina obdobné americké produkce. Frank (Kim Bodnia), malý překupnický hajzlík a zlodějíček, se spolu s notně vymaštěným kamarádem Tonnym (Mads Mikkelsen) vcelku úspěšně a bezstarostně poflakuje po kodaňských ulicích a podnicích, ovšem jen do chvíle, než mu selže jeden větší kšeft a nebezpečně mu naroste dluh u partičky srbských chlápků, co si potrpí na férové jednání a nesnášejí křivárny a lhaní. On si sice třeba Radovan s vámi přátelsky pokecá o jídle, ale když mu jeho šéf Milo řekne, bez zaváhání vám otevře nožem koleno. Takže Frank by měl začít rychle shánět peníze... Jednoduchý příběh, ale skvostný scénář i režie. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Intenzivní sedmidenní spirála na dno koncipovaná jako výprava do žánrového světa, během které nic nejde podle plánu - v rovině žánru i děje – strhne svou bezprostředností, kterou vytváří dokumentárně stylizovaná kamera sledující postavy zpravidla v těsné blízkosti. Vizuální nekašírovanost umožňuje, aby hrstka sekvencí, které by v klasicky pojaté žánrovce byly předními atrakcemi (zbití zrádného kumpána, zabití feťáka apod.), splývala s ostatním děním do jednolitého záznamu anabáze dánského dealera. ()

Reklama

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Vynikající rozjezd série! První Refnův celovečerák a výtečně zpracovaný. Už z principu, že se o film postaral pan Refn, jsem od toho čekal hodně a taky se tak stalo. Neobvyklý příběh zaměřený do temné hloubky podsvětí drogových dealerů a nenávisti... Kim Bodnia na mě působil skvěle. Příběh se vyvíjí poměrně rychle a s ničím se nesere.. Hlavní postavy mi bylo dost líto, je vidět, že pan Kim Bodnia to dost prožil.. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Úplne obyčajný film z prostredia dílerstva drog. Ničím ma nejak zvlášť neprekvapil, keďže ide o 90. roky, je aj trochu tvrdší a postavy si dovolia to, čo by si dnes už skôr nedovolili. Taktiež sú v akcii ľudia z Balkánu, medzi ktorých najčastejšie destinácie patrili cez vojnu a po nej škandinávske krajiny. Typický slovník, typické činy a problémy, nič v dobrom prekvapujúce, ale ani nič slabé. Presne niečo takéto som očakával. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet DKK 6 miliónovTržby USA $4,440Tržby Celosvetovo $4,440▐ Tieto filmy o drogách a špinavom podsvetí mi nikdy moc nesedeli a hlavne podané v takomto surovom štýle, aj keď to má správnu dravosť nie je to pre mňa žiadna slasť, ale režisér Nicolas Winding Refn sa v tom ponurom štýle prezentácie príbehu asi pekne vyžíva podľa jeho filmografie. /40%/ ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • Scény byly natáčeny chronologicky, tak jak jsou uvedeny ve filmu. (Witta)
  • V restauraci, kde se setkávají Milo (Zlatko Buric) a Frank (Kim Bodnia), je fotka obklopena svičkama. Na fotce je Željko Ražnatović známý též pod přezdívkou Arkan, velitel polovojenské Srbské dobrovolnické gardy, srbský politik a jedna z nejvlivnějších postav srbského podsvětí. (Valmy23)

Související novinky

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama