Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pohádka s temným příběhem. I ten hudební doprovod ho pěkně vystihnul. Nejdříve jsem považovala obsazení Pavla Kříže do role kováře Mikeše za vtip. Postupem času se ukázalo, že mu ta role sedla, i když teda nevypadá, že právě opustil posilovnu, hubeňour jeden. Petr Čepek byl taky velmi dobře zvolen do role čaroděje. Jako malá jsem se této pohádky bála. I v této době ji zrvona moc dvakrát nevyhledávám. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem měla raději statečného (byť s ohledem na prezentované řemeslo překvapivě hubeňoučkého) kováře Mikeše nežli nebojácného dřevorubce Ondru, který je hrdinou o něco málo mladší pohádky "Nebojsa" u roku 1988. Nicméně časy se mění - a tady a teď musím konstatovat, že je tomu právě naopak. Snad že Ondra je málomluvný introvert ... snad že jeho příběh zůstává částečně zastřen tajemstvím ... snad že obsahuje drobné hororové prvky - nebo že má hezčí pointu ... protože Ondra se naučil TOMU strachu, který se rodí z upřímné lásky - a bez něhož by náš život neměl hlubší smysl. Ať tak či tak, čtvrtou * statečnému kováři nakonec sebral roztodivný obr, či spíše jeho roztodivná hlava a roztodivné ruce, které se opravdu hrubě nevyvedly ... s úspěchem by mohly sloužit leda tak k odhánění špačků v třešňovém sadu. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších temných českých pohádek. Tajemný příběh podporován tajemnou, téměř až hororovou hudbou, která zhustí atmosféru a nenechá vydechnout očekáváním, co se stane a jak to všechno dopadne. Snímek má styl a čistě české pohádkové vyobrazení. Pavel Kříž tu zhostil pohodáře, kterého jen tak něco a někdo nezaskočí a ví si se vším rady. Jeho přátelé, kteří ho nakonec zradí tu krapet přehrávali, ale na druhou stránku tak vzniklo jisté vyobrazení jejich naivní povahy. A princezničky vypadají jako puťky, které pro samý smích by si snad ani nenamazali rohlík. No a pan král vyobrazen jako komická figurka a ne zrovna špatně. Hlavní 'padouch' v podání Petra Čepka si tu získává respekt. Jeho výstup je krátký, ale na skvělé vyobrazení temnoty a strachu zcela postačí. Mnohé děcké diváky ve spojení s už zmíněnou temnou hudbou skutečně postraší a tak jako odstrašující příklad funguje báječně. Vyprávění se nevleče a má i jisté výchovné tendence. Tato pohádka zkrátka patří mezi ty kvalitní a uznávané. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka s tajemnou atmosférou. Jediné co mi zde moc neštymuje, je obsazení Pavla Kříže do role Mikeše. Zahrál ho dobře, ale typově se na něho vůbec nehodil. Jinak bezchybný Václav Knot, Ján Króner a Vlado Müler. Petr Čepek byl démon, o tom není žádná řeč. V roli čaroděje jedinečný. Pohádku dělá též velmi příjemnou krásná hudba Petra Ulrycha. ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Tá hudba! Tá hudba! Magické filmové dielko, ktoré sa nestratí ani v 21. storočí v záplave efektami nabitých blockbusterov. Krásny príklad toho, ako možno vybudovať hororovú atmosféru hlavne pomocou zvuku a hudby. Žiaľ, zatiaľ čo hudobná stránka filmu ho tlačí nahor, niektoré ostatné aspekty filmu robia pravý opak. Kostýmy sú príšerné (kráľovský dvor). Vyzerá to akoby výtvarníčky zašli na exkurziu do textilnej továrne, pozbierali zvyšky, omotali nimi hercov a bolo hotovo. Podobne aj Čierny kráľ vyzerá ako sused od vedľa, ktorý rád chodí venčiť psa so škraboškou na nose. Petr Čepek vôbec nebol zlá voľba, no napríklad taký Radek Brzobohatý ako čarodej Mrakomor v Princ a Večernice, mi pripadal ďaleko viac strašidelný. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Větrný mlýn, který roztáčel Jiří Knot jako Matěj se nachází na kopci nad obcí Kuželov u Strážnice. (Stocki)
  • Král (Lubor Tokoš) slibuje třem nálezcům princezen dvě věci – ruku třech princezen a půlku království k tomu. Jedno království by šlo ale těžko rozdělit na tři půlky. (salahadin)

Reklama

Reklama