Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák) … (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (166)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce velmi povedené a už jen kvůli tomu tu pohádku nechci podceňovat, ale kromě zajímavého začátku se to strašně vleče jak šnek na silnici za jasné oblohy v poledne. Nejsem si jistý, jak moc za to může český dabing, ale zas tak velkou vinu bych na něj nesvaloval, ony jsou všechny karty odkryty poměrně rychle, vše se odehrává přesně tak, jak se dá ze začátku odhadnout a tak tu není žádný zvrat, překvapení a protože se to posouvá skutečně pomalu, chybí tomu napětí a je to prostě nuda. Podvodní svět není pořádně představen (To tam žijí jen ti tři? A co tam kromě vytváření lektvarů dělají? Proč odtamtud žádný příchozí člověk nemůže pryč?) a i když ten příběh není sám o sobě špatný, i tak moc nezaujme. Navíc Paní vod má schopnosti jak superhrdina, stačí fouknout a vše je rázem napraveno, takže se celý tenhle příběh vlastně skoro ani odehrát nemusel. A je to i divně vedené - chvíli to působí vážně a některé scény by v rámci slovenské kinematografie mohly být i v nějakém hororu, ale pak tu máme zase pokus o humorné scény, za kterými stojí především jeden z těch "vodních lidí". Ve finále to není ani jedno, ani druhé, takže i tak z toho mám poměrně rozporuplný dojem. Škoda, potenciál tu byl, ale nepovedlo se ho naplnit. O Vánoční hvězdě se mi z letošních pohádek líbilo víc, sice jen o chlup, ale i tak. Btw, herecké výkony mi tu přišli ve většině případů dost chladné... Lepší 2* ()

hero_bk odpad!

všechny recenze uživatele

Absolutně nekoukatelné. Všechny postavy jsou nehezké a nesympatické, poetika neexistuje, děj je téměř neexistující, všechny postavy se chovají podivně a nelogicky. Po takové šílenosti musí být člověk rád za nové české pohádky, protože ty slovenské jsou naprosto nesnesitelné... To nejhorší, co jsem letos viděl, fakt je mi líto Slováků, že toto museli trpět na Štědrý večer. ()

Reklama

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Lehce nadrůměrná pohádka se sympatickou princeznou (Darija Pavlovičová), spravedlivým a moudrým králem (Marián Mitaš) i slizkou manipulativní představitelkou zla (Zuzana Kánocz). Toto hlavní trio však hravě strčí do kapsy dvojka z vodní říše Linda Rybová, které to zde neskutečně slušelo a Petr Vaněk. Také potěšil Marián Labuda ml. a v miniroličce i Marek Zelinka. Děj byl klasickým soubojem dobra a zla. Zamrzelo ztvárnění vodní říše. Čekal bych jí, při dnešních možnostech, určitě zajímavější a také bych čekal výraznější hudební doprovod. Z této pohádky se asi nestane klenot pohádkového nebe, ale určitě je to jedna z těch lepších. Proto 3,5 hvězdy = zaokrouhleně tedy 4. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Nejslabší vánoční pohádka roku 2020. Příběh o živé vodě by přitom měl celou plejádu námětů na kvalitní děj, kdyby měl ale dobře napsané hlavní postavy. Ty tentokrát nemají kvalitní scenáristické vedení. Je to plejáda viděných postupů u jiných a lepších pohádek, bez vlastní tvůrčí invence. I to by ale nevadilo. Ostatně pohádky nemusí být originální. Zde ale nezajímavé postavy hrají herci, co ve výsledku nemají co hrát. Vedlejší charaktery se jen mihnou, aniž by zanechaly svou účastí vzpomínku či jakýkoli pocit v divákovi, který od jejich účasti čeká skládačku z níž vzejde finální dílo. To sice vznikne, ale jako nezajímavý příběh o vodě s pachutí, že to celé vlastně mohly postavy vyřešit jinak a lépe. Scénáristé si zde vybrali slabší chvilku a diváci na to opět doplatí. 45% ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Otřesná nuda! Už od začátku je jasné, že úrovní oproti štědrovečerní pohádce bude horší. Neoriginální děj, postavy nezajímavé a okoukané, zvraty stokrát viděné jakbysmet a celá pohádka působí mdlým a neosobitým dojmem bez jakéhokoli citu. Princezna je vcelku ošklivá s takovým myším/veverčím ksichtem. Podvodní říše je absolutně zbytečná a opět nudná. Proč ji jako nemohla nechat odejít? Důvod?? Slovensko-česká pohádka? Haló, kde je Česko?? Co já tak vím, tak jediná česká věc ve filmu, byl českej předabovanej herec a paní Rybová😑. VYHODNOCENÍ: ŠTĚSTÍ, ŽE TA POHÁDKA JE LEHCE ZAPOMENUTELNÁ, ASPOŇ SI JI NEBUDU MUSET PAMATOVAT! ()

Galerie (164)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení probíhalo také na hradě Červený Kameň a na Vodním kolovým mlýnu Tomášikovo (Slovensko). (SONY_)
  • „Nikdy by mě nenapadlo, že by mě někdo chtěl na princeznu, spíš bych to tipla na čarodějnici nebo čertici, ale byla jsem nadšená,“ uvedla Darija Pavlovičová. (SONY_)
  • „Hanka je velmi optimistická. Na vše nahlíží pozitivně. V žádné situaci si nechce připustit, že by bylo něco špatně,“ řekla o své postavě Darija Pavlovičová. (SONY_)

Reklama

Reklama