Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Padá hvězda, přej si něco. Tak za prvé, aby to nebyla Velká medvědice Halina Pawlowská, protože by zámek a jeho přilehlé okolí stihl tunguzský osud. Pak si přeji, aby se venkovský učitel Kotek nedivil, že má peřinu od sádla a aby exhibicionista Janák, byť komplexnost postav zde byla v hlubokém zatmění, pokračoval v téhle střízlivosti a poetice hodné vánočního času. Sluší mu to. Teda ne tolik, jako Síriovi ze Šumperka. Jeho zářivá krása vzrostlá z cibule narcisu by zahanbila i Thranduila, který by měl nasednout na jelena a jet do hloubi Temného hvozdu zpracovávat fakt, že už není na světě nejkrásnější.. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasický vánoční prefabrikát, u kterého negativně překvapí retardovanost většiny postav a pozitivně občasně fungující vtipy. Na českou tvorbu je relativně pozitivní i neurážející vizuální stránka. Herecké osazenstvo ale ve většině rolích předvádí svůj standard. Je až zarážející, že většina českých herců jako by stále hrála stále jen sama sebe. Předpokládal bych, že v dnešní době by mohla mít česká televize při natáčení svých filmů trochu větší ambice než jen do plytkého námětu nacpat postavy určené jedinou vlastností, která je založena na tom, do jaké pozice je tvůrci potřebují dostat. Nicméně ten nápad samotný rozhodně není úplně špatný a několik dílčích momentů se mi i v podstatě líbilo. Jako celek je to snesitelné, ale jen těžko zapamatovatelné. Lepší než o vtipnou hlášku by bylo usilovat o silnou scénu. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit originalitu u této pohádky. Myslím si, že už všech těch Honzů, proncezen, zlých baronů, vodníků a čarodějnic má u soudobých pohádek dospělejší divák plné zuby. Ani nevím, která z posledních pohádek krom Čertího brka se mi líbila natolik abych si ji zapamatoval... Zimu co zimu sekají filmaři pohádku za pohádkou, ale je to na jedno brdo byť jsou výpravé a na chcechtáky se nekouká. Tady se šlo úplně jinou cestou a přiznávám se, že ten svět hvězd byl ztrvárněn zajímavě a pěkně. Dokonce jsem si všiml, že na rozdíl od Anděla páně, kde mrakové pozadí bylo statické se zde oblaka pohybovala. Terka hrála s nadšením a to její záření ve chvilkách jejího nadšení vypadalo až opravdově. Vtipný byl i sokol, který snad i skalní odpůrce přesvědčil o tom, že hrát umí. Německá princezna byla krásná a Kotek se svýma průzračnýma očima se do role venkovského učitele také dobře hodil. Nelze zapomenout na mrchu Aňu. Originální atmosféru hvězdné oblohy pak správně vánočně dotvářela pravá pozemská zima a myslím si, že je to hned znát, když herci mají červené nosy a kouří se jim při mluvení od úst oproti hraní v nafoukané pěně, která je sice bílá, ale sněhově vypadá jen z velké dálky. Bohužal mi ale občas nesedly některé dialogy a ani se mi moc nelíbily některé postavy jako třeba Trpaslík. A tak dávám jen za 3 hrsti hvězdného prachu. * * * ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Je módou všechno teď hejtovat a negovat a nic a nikomu není "hoch" a pitvat filmy pomalu už na molekuly.... Já nevím, jak kdo, ale pro mě je film hlavně odpočinková zábava..... A když že se stane, že mě film pohladí na duši, vyloudí úsměv a pozitivně naladí a jako bonus se odehrává v malebném prostředí, jako je tato pohádka..... No co víc si může přát!!!! A nějaké mouchy? Kdo by je řešil...... Já určitě ne.... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní som si spomenul a viackrát v hlave pospevoval obľúbený song Karla Plíhala: "Padaly hvězdy a jedna z nich slítla, mé milé přímo do klína. Jak byla žhavá, tak sukně ji chytla, a od sukně celá roklina. Teď už jen v očích jak tečka za snem, skomírá malý plamínek. Běžíme k hvězdě a oba žasnem: je to jen chladnoucí kamínek.". Takže to nemohlo, a nebolo vôbec katastrofálne. Práve naopak, zapadlo do vianočnej nálady. Okrem toho: Zobrazenie nebeskej dráhy ako vlhkého sna ilustrátorov jehovistických časopisov "Strážna veža" a "Prebuďte sa!", potešilo. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Leonie Brill o pohádce uvedla: „Jakmile jsem si přečetla ten příběh, hned jsem věděla, že do toho chci jít. Protože to není jen obyčejná pohádka. Je to příběh o pravé lásce a přátelství, který nám ukazuje, že v životě jsou důležitější věci než bohatství a společenské postavení. Každý by si ho měl pustit, protože má všechno, co dobrý film potřebuje: dobrodružství, lásku a spoustu kouzel!“ (SONY_)

Reklama

Reklama