Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2010 | Tournerovi se povedlo geniální ztotožnění se s hrdinou ... ani nevím, jestli je skutečně taková škoda, že do hlavní role místo Roberta Mitchuma (který mi úplně nesedí) neobsadili plánovaného Bogarta. Douglas a dialogy jsou perfektní, akorát Greerovou můžete nasnímat sebelíp, ale nikdy mě ta ženská neokouzlí, což je zásadní chyba ... byť i moje. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

- "Neni mym stylem podrazet devcata. Je nacase se polepsit". Reziser Jacques Tourneur natocil skvostny film noir zo 40. rokov 20. storocia. Pribeh je genialny, a hned divaka strhne, takze nudit sa rozhodne nebude. Dialogy su maximalne prepracovane a na urovni, noirovsky spravne cynicke. Z hercov strhol vsetku pozornost na seba sympatak Robert Mitchum, ktory, pokial mi je dobre znamo, velmi casto /a mozno aj rad/ hral v noiroch. Mitchum bol pre mna proste noirova ykona, ziadny Hampry Bogart. Rovnako skvela je vsak aj la famme fatale Jane Greer. Dejova linia je na urovni, film velmi dobre a rychlo odsypa. Klasicky noirovske je cierno - biele vnimanie vo filme. Rezia Tourneura je na urovni, vidno ze sa do remesla rozumie. Takze dalsia vyborna noirovska jazda a pre mna sqely noir. 100 % ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Strašně mě fascinuje, jak majitel pumpy (čerpací stanice) suverénně u stojanů kouří a ještě ležérněji odhodí vajgla, kterého pak ani nezašlápne. No a tenhle pumpař žil před třemi lety v New Yorku. Krásný detektivní příběh ve stylu noir, vyprávěný hlavním hrdinou. Film o kráse, penězích, cti a smrti je protkán černým humorem a ironickými hláškami. DIALOG : Nenávidím ho, je mi líto, že nezemřel. ODPOVĚĎ - Dej mu čas......... CITÁT - Zbývající část dne se vlekla jako hlemýžď......... Určitě nic neprozradím když něco napíšu, ale i tak pozor možný SPOILER - Detektiv najatej aby našel jednu ženu se posléze do ní zamiluje, ona pak uteče a on jí dlouho neuvidí, pak se zase sejdou, ale to už je vše jinak. KONEC SPOILERU. CITÁT - Vždyť je to minulost......... ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tenhle americký zákusek mi doporučil scenárista Ed Brubaker v článku, kde se rozepsal o filmech, jenž inspirovaly jeho komiksový opus magnum Criminal. No panečku, to je něco. Tenhle noir se dá krájet. Cynický detektiv co z rukávu sype jednu údernou hlášku za druhou, kulometné dialogy, odzbrojující charisma všech zúčastněných (Kirk Douglas!), svižně cválající děj a bezvadný závěr. Takhle vypiplané scénáře dnes píše málokdo. S Bogartem by to asi bylo za pět. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bon noir mademoiselle Acapulco. Černé, velmi černé. Samé zvraty a zvratky. Až nakonec dojde k rozřešení podobnému jako u Buňuelova "Tajemného předmětu touhy". (Jinak bych ty filmy raděj nesrovnával.) Bum prásk a je konec. Navíc je film zajímavý i tím, že v podstatě podřadná vedlejší role (Kirk Douglas) může být výraznější než superhlavní (Robert Mitchum, jehož obsah a způsob mluvy mi nebyly zrovna vhod - odtud ty zvratky) Myslím, že si dám od černých filmů na chvíli pokoj a přejdu na černobílé, ve kterých se nemluví. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (23)

  • Film bol zahrnutý v roku 1998 do zoznamu 400 filmov nominovaných na 100 najlepších amerických filmov všetkých čias. (westerns)
  • Před Mitchumem byli osloveni na roli Jeffa John Garfield a Dick Powell. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama