Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (625)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tradiční jihočeské nazírání na atributy české pohádky, to jsou veškerá archetypální plus, se kterými se Zdeněk Troška naučil žonglovat na výbornou. Zdání rekapitulace starého a osvědčeného bez výrazné aktualizace mu dodnes přeje lačné publikum nikdy neznavené pravidelnými reprízami. Jako na vánoční stromeček jsou zde pak navěšeni herci, tu noví, tu osvědčení, tu celebrity. Proč to ale nakonec celé drhne? Pro karikaturu, která se přese všechno do celku vloudila a to nejen v rozměru kníže pána a jeho věrného sluhy Žána. Hra strašidel je maximálně přepálená, stejně jako dávka bodrého chasníka a celého mlýna. Snad kdyby na omak nebylo vše tak rozjasněné a líbivé, snad by to bylo ideální. Jen ta Andrea Černá časem ukázala, že něco umí... ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Zjistila jsem, že tuhle pohádku dokážu pořádně ocenit až teď, když už jsem starší. Vtipům, které jsem jako malá tolik nebrala, se směji jako bych je slyšela poprvé. Není tam žádná záporná postava, nikdo koho by se dalo bát. Prokouknutelné triky, jako je zpětně puštěný vodník, člověk svým způsobem ignoruje. Něco jako, když pro vás někdo má překvapení o kterém víte, ale nechcete dotyčnému zkazit radost, tak i tak děláte překvapenýho. Navíc je zde tolik nezapomenutelných hlášek, který běžně používáme i doma, že nižší hodnocení prostě nejde. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, kdy tahle, dnes už letitá, pohádka byla nová - vánoční. Komentářů je tu hodně, ale přesto přicházím se svou troškou do mlejna. Jindřich miluje pohádky a příběhům, které jsou vyprávěny dětem, věří natolik, že je přesvědčen, že se mu podaří osvobodit některou z mnoha zakletých princezen, které se vyskytují všude a budou šťastně žít až do smrti. A svým způsobem se mu to podaří, protože Eliška ze mlejna bude panovat jeho srdci, jen chvíli potrvá, než si to Jindřich přizná. Jako hold české klasice vnímám scénu, kde se vodník a čert promění na Belzubu a Vodněnu - Holka nebo kluk? Pohádka má ještě další dvě strašidla, čarodějnici a knížete. A taky spoustu hezkých písniček a lišku pomocnici. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Troška se pokouší točit pohádky. Vždycky mu to nevyjde. Tohle je snad jediný případ, kdy to jakž takž vyšlo. V celku dobrá zápletka a příjemné scény se sympatickými postavami. Rozhodně jedna z těch dobrých moderních pohádek a jedna z nejlepších pohádek 90. let ve, které je občas i nějaký fajn vtípek. Mám ji v celku rád. Silné 3 hvězdy. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, mám Élišku s Jindřichem raději než Jasněnku s Jírou. Komerce nekomerce na mě to působí jako balzám. Nádherná krajina, krásnej mlejn, čert s vodníkem, kníže pán s Žánem a jejich zapamatovatelný písničky patří k mým evergreenům. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (38)

  • Ve scéně, při které Jindřich (Radek Valenta) s Eliškou (Andrea Černá) běhají na boso po lese, dostali jejich představitelé nápad nalepit si na chodidla náplasti, které by zmírňovaly bolest při každém kroku. Nápad samozřejmě nevyšel, a tak při běhu létaly náplasti všude možně okolo, jen na chodidlech nezůstávaly. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama