Reklama

Reklama

Steamboy

  • Japonsko Steamboy (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Animovaný velkofilm režiséra Katsuhira Otomo propojení dvourozměrné a trojrozměrné grafiky, vyrobený za pomocí plně digitálních technologií byl konečně dokončen. 10 let práce a rozpočet téměř 22 milionů dolarů dělá ze Steamboye nejdražší japonský animovaný film historie. Režisérova úplná oddanost celému projektu je zřejmá z každého filmového záběru. Vědecko-fantastický retrofilm se odehrává v prostředí viktoriánské Anglie. Hlavní hrdina filmu a zázračný vynálezce jménem Ray Steam získal tajemnou kovovou kouli, která obsahuje novou formu energie schopnou zásobovat celou zemi. Tenhle mladý muž ji však musí využít, aby bojoval proti zlu, zachránil svou rodinu a ubránil Londýn před zničením. Přepychové viktoriánské interiéry a elegance tvarů tehdejších strojů dovolily Otomovi vytvořit oslňující obrazové pozadí i samotné stroje. Více než 180 000 obrázků a 400 scén počítačové grafiky dělá ze Steamboye jeden z nejpropracovanějších animovaných filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

fmash 

všechny recenze uživatele

Hlavní slabinou Steamboye je megalománie. Co naplat, že grafici a animátoři odvedli neuvěřitelnou práci, když její výsledek byl hlavní pointou a zvrhnul se ve dvouhodinovou obrazovou orgii k nepřečkání? O podivných nesympatických postavách a jejich motivech nemluvě. Jo a paro-tryskový pohon, to sorry. Velikášská nuda. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, s úctou hľadím na určité edukatívne aspekty, resp. isté scenáristické vsuvky, ktoré dodávajú tomuto animovanému filmu akési všeobecné kritické myslenie a dôraz na vzniknuté problémy spôsobené nenažranosťou akože v mene vedy. Lenže charakterové rysy a príbehová stavba poodhaľuje dosť nevyrovnaný kooperatívny celok, ktorý funguje akurát tak v medziach science fiction, nie vedecko-historickej drámy. A keďže s existenciálnou vážnosťou, akou sa dielo prezentuje, kazia dojem napríklad nezmyselne fyzikálne privilégia hrdinov, rovnako ako miera ich inteligencie. A tu sa dá donekonečna plávať vo víre chýb. Jednou z najzásadnejších je trebárs polarizačné škatulkovanie rodiny, kde otec je výrazný, neústupčivý a zmagorený záporák, jeho synáčik naopak, onen nový Superman-Einstein, ešte k tomu v predtínedžerskom veku. Samostatnou kapitolou je vyzlečený dedo, síce niektoré jeho rady majú čosi do seba, v celoplošnom ponímaní však i prejav jeho postavy nápodobne skĺza do prahu slušného gýča. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velkoryse natočený animovaný velkofilm, který se dá považovat za dokonalou ukázku u nás jen hodně zřídka se vyskytujícího žánru steampunku. Režisér jde až k jeho kořenům a z oblaků páry, ozubených převodů, klikových hřídelí a složitých mechanismů jde až hlava kolem. Vizuálně je to omračující a Steamboyi by určitě mnohem víc slušelo velké plátno než televizní obrazovka. Steamboye v mých očích poněkud shazuje jednoduchý příběh, přemíra patosu, ušlechtilých frází a až moc přímočaře podaný konflikt ziskuchtivosti a militarismu na jedné straně a humanistických ideálů na straně druhé tam, kde bych u postav a jejich konfliktů ocenil víc odstínů šedi. Celkový dojem: 75 %. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý, má to myšlenku(i když docela jednoduchou), hravost a vysokou technickou úroveň ale na mě to bylo ke konci už moc natahované a hlavně tyhle stempunkové dobrodrůža nejsou nic z čeho by se mi dělalo těsno v kalhotách... Bavil jsem se, ale viděl jsem už hromadu chytřejších, zábavnějších, živějších a efektnějších animéček, které byly navíc levnější. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Tak Jules Verne opět dostal za ucho - za druhé ucho dostal Karel Zeman. Jeden z nejindustriálnějších filmů, co jsem kdy viděl. Občas si pokládám otázku exotiky - je pro japonskou kulturu tak exotická průmyslová revoluce nebo secesní nábytek? Jaká pohnutka vede takové skvělé filmaře a animátory tématizovat viktoriánskou anglii? Možná ze stejného důvodu se jako já divím... Steamboy je parádním parní pašák... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Bylo použito více než 180 000 jednotlivých nákresů. (Janko666)
  • V japonské i v anglické verzi filmu je postava Raye dabována mladou ženou. Jedná se o obvyklou praktiku. (Janko666)
  • S rozpočtem 20 milionů amerických dolarů se ve své době jednalo o nejnákladnější japonský animovaný seriál. (Janko666)

Reklama

Reklama