Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Moc hezké zavzpomínání na staré dobré časy. I když jsem o něco málo mladší a tak se mě popisovaná doba a příběhy ne zcela mohly dotknout, ale kdo by neměl podobné zážitky z klukovského věku? Vylomeniny, vylomeniny a vylomeniny. Jenže..dost z nich bylo dobře míněno a ne zrovna stejným způsobem pochopeno. Bohužel. Dospělí holt nedokáží myslet jako děti. Bohužel. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala v osmdesátých dílech své hvězdné, vrcholné momenty, je nošením dříví do lesa. Aniž abych chtěl upadat do nadměrné nostalgie, musím v této souvislosti zdůraznit ještě jedno: plnohodnotný život jihomoravské vesnice. Význam školy, učitele, který si mohl dovolit přepych mravnosti a odmítnout doučování za peníze aniž by odešel ze školství pro fatálně nedostatečný příjem (rovnostářský komunistický polštář jinak rdousící společnost nesl i jeho). Činorodá mládež schopná dělat i jiné věci než se věnovat sobě samé k tomuto obrazu pochopitelně také patří. Protože podstatná část přispěvatelů-komentátorů prožívala v této době svůj dětský věk, vidí film, který se třeba od HOP, A JE TU LIDOOP! liší jen nepatrně, i v lepším světle, ačkoliv míra relativní topornosti a zřejmé tendenčnosti, která je v obou filmech obsažena, je vlastně stejná. Zkrátka, opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala také v osmdesátých letech své hvězdné, vrcholné momenty, je a zůstává nošením dříví do lesa. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

80. léta, ta byla pro český film pro děti a mládež úžasným obdobím, které se zřejmě už nikdy nevrátí!! Veselý, svěží snímeček o bandě pěti kamarádů, jihomoravských sedmáků, nesmělý venkovský učitel Jan Hartl a další vzpomínka na chvíle, kdy není zrovna k zahození si jen tak poležet a příjemně pobavit!! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Milá vzpomínka na mládí v pohodové rodinné komedii, kde kromě mladého nesmělého Jana Hartla mě moc potěšily v epizodních rolích Bára Štěpánová a Iva Hütnerová. Příjemná venkovská atmosféra, vtipné hlášky a slušné výkony dětských představitelů. Pozitivní film o klukovských rošťárnách by asi v současnosti nebyl už aktuální. Dneska by byl dozajista obohacen o alkohol, drogy a šikanu či prezentaci nahrávek učitele a žáků v trapných situacích na internetu. Takové úsměvné a přívětivé filmy už se dneska netočí. Škoda! ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

"To máte z toho, ze nechodíte do kostela." Přesně moje slova. Zatím nejbližší filmové místo (zdravím Švábonauta s Papájem). Nevím, pokolikáté už to vidím, ale zrovna zábavné to moc není. Kluci jsou někdy fajn, jindy docela otravní. Prostě z nostalgie a místa natáčení to dostane trochu lepší hodnocení. 3+* ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Letní kino se natáčelo v obci Roštín. (M.B)
  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)
  • Natáčelo se na Hodonínsku v obci Čejkovice. Ve filmu je možné vidět cedulku Čejkovice národní výbor. (M.B)

Reklama

Reklama