Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka atmosfére a príbehu dostatočne temný snímok. Škoda len, že som sa nedočkal viacerých prvkov, ktoré by tento film skutočne zaradili do slasher subžánru. Z môjho pohľadu ide totiž viac menej o thriller, než horor v pravom slova zmysle. Každopádne, solídny film o sériovom zabijakovi, ktorý si bez problémov udrží pozornosť diváka. Bavilo! - 65% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Evropské béčko, které sice krade, kde může, ale to vůbec nevadí. V první půli se množí vraždy a podezřelí, druhá půle je skoro nepřetržitá akce. Nic světoborného, režisér a scénárista v jednom si plní svoje sny - představit hrdinu ve stylu Dirty Harryho, natočit honičku lodí inspirovanou tímto přepisem knihy Alistaira MacLeana, či automobilovou honičku jako z Bullita, budovat napětí jako v Čelistech... Drží to pohromadě jen tak tak, ale nerozpadne se to. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hororově laděná kriminálka z dřívější nizozemské produkce působí i v novém tisíciletí docela netradičním dojmem. Obří zásluhu na tom má ono prostředí amsterdamských grachtů, ve kterých začne řádit tajemný zabiják, na něhož je i policie krátká. Fantom Amsterdamu je hlavně drsným thrillerem, ale nabídne i trochu humoru (ten obzvlášť v podobě dvou malých sourozenců) a nesmí chybět ani slavná honička na člunech skrz město. Zápletka nestačí nudit, pořád se totiž něco děje, hlavní detektiv je sympaťák a vraždí se tu poměrně často a efektně (viz proříznutí pipiny nožem skrz nafukovadlo). ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Fantom Amsterdamu" dobu svého vzniku nezapře, ale přes jistou naivitu jak zápletky tak zpracování si tento snímek dodnes uchoval atraktivitu minimálně pro ty, kdo mají rádi Amsterdam jako takový, protože atmosféru tohoto města (které se zas tak moc nezměnilo) vystihuje opravdu výborně (včetně toho obřího flašinetu, který se ve filmu několikrát objeví a jenž je dodnes nedílnou součástí amsterdamského koloritu). A kvalitně natočená honička grachty na motorových člunech má rozhodně také něco do sebe. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je spíše než čistokrevným hororem, ponurou kriminálkou s velice dobře propracovanou atmosférou. Divák si tak může nejenom užívat krásy holandské metropole, ale zároveň i u toho postupně rozplétat jednotlivé indicie, kterého dovedou až k záhadnému vrahovi. Nebude to však nic jednoduchého, věřte mi! Tvůrci si zde totiž pro nás připravili několik slepých uliček, do kterých se chytne nejeden z nás. Již samotný začátek nám nabídce velice zajímavý rozjezd, který udal velmi vysoké tempo až dokonce příběhu. Občas se zde sice vyskytly slabší pasáže, ale ty se dají hodit za hlavu, protože film jako celek funguje téměř dokonale. Vrahova identita nám zůstane utajena až do samotného konce, což beru jako obrovské plus. I proto se diváci musejí spokojit pouze s pohledem kamery, které zabírají přesně to co vidí sám zabiják. Režisér si dával dobrý pozor, aby nám neukázal ani kousek ze svého nejcennějšího pokladu. Tedy aby nic důležitého nevyzradil příliš brzy. Hlavně i díky tomu jsme si mohli vychutnat opravdu zajímavé mord scény, které rozhodně nebyly vůbec stereotypní a nudné. Ba spíše naopak. Taková scéna s gumovým člunem mi navždy utkví v paměti. Stejně jako honička ve člunech. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)
  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)

Reklama

Reklama