Reklama

Reklama

Sirotek: První oběť

  • USA Orphan: First Kill (více)
Trailer 1

Příběh zlovolné dívky Esther z hororu Sirotek dostává novou kapitolu. Vyšinutá žena Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Vysoce inteligentní, promiskuitní Leena je zlo v lidské podobě, trpí řadou psychických poruch a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí brilantním způsobem povede z blázince utéct a rozhodne se naplnit svůj neméně perfektní plán. Vydává se do Ameriky, kde se vydává za ztracené dítě Esther ze zámožné rodiny. To se jí podaří, ale její zmanipulovaný a vysoce spokojený život obyčejného děvčete se nečekaně zvrtne. Esther je následně vhozena do nervy drásajícího souboje se svou novou matkou, která je připravená udělat cokoliv a svou rodinu před vražedným dítětem ochránit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (204)

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Isabelle Fuhrman definitívne vstúpila do prvej zabíjackej ligy. Tá tvár, podľa potreby oscilujúca medzi malým dievčatkom a psychicky narušenou psychopatkou, to jej stvárnenie, mimika, pohyby... Naozaj z toho mrazí, klobúk dole. Najskôr mi Orphan "dvojka" pripomínal staré dobré VHS časy v štýle Stepfathera, alebo Mikeyho, také to votretie sa do rodiny, odstraňovanie ľudí, ktorí čosi tušia ap. Potom ale príde zvrat, ktorý som naozaj nečakal. K česti tvorcov treba povedať, že sa nezbláznili, a aj keď sa nájde čierny humor, neurobili z toho paródiu. Estherino vyčíňanie je od začiatku do konca surové, kontaktné a záver je pomerne veľkolepý, a dobre uzavretý. Je to natočené s chuťou, prehľadom, zábavne a občas nepredvídateľne, sídlo a zima majú svoju atmosféru a Isabelle Fuhrman to jednoducho dáva naplno. Nič mi nejako vyslovene nevadilo, nevšimol som si žiadne hnusné CGI gore, tvorcovia netrepú divákovi o hlavu rasovú a menšinovú vyváženosť a "prevaženosť", dá sa to, tlieskam. Vlastne si to rád pozriem niekedy znovu, čo je viac, čo môžem povedať o väčšine novších hororov, akokoľvek tento žáner milujem. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdepak. Ač se kameraman snažil sebevíc (hlavně optickými efekty, detailními záběry či rovnou dosazováním jiné dětské herečky), zakamuflovat skutečný věk hlavní hrdinky se mu zkrátka vůbec nepovedlo. Místy to totiž vypadá opravdu blbě. Pokud bych se od téhle skutečnosti dokázal oprostit (nedokážu, bije to do očí), stejně mi z tohodle prequelu vychází jen průměrný psychothriller, který si svou existenci obhájí pouze tím zábavným twistem v polovině filmu. Téměř geniální originál měl radši zůstat sám, bez pokračování. 50% ()

Reklama

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Jednička byla překvapení, jelikož nikdo nevěděl oč se bude ve skutečnosti jednat. Dvojka je prostoduchá recyklace již viděného, leč lehce poupraveného scénáře (stejně to nemění fact, že se jedná o prequel, takže finále pro hlavní "hrdinku" musí dopadnout dobře). Takže jsem se na to podíval vesměs jenom kvůli killum... No ale i ty stály za hovno (málo gore a většinou se jednalo o již tisíckrát viděné bodání nožem a to ocením fakt jenom v akčňáku, nikoli u hororu, žádná kreativita!). Stopáž je dostačující, takže jsem se i přes některá hluchá místa nenudil. Zkráceně řečeno: Jedná se o úplně zbytečné "předpokračování", ale díky úspěchu jedničky se na počinu vytěží a to tvůrci jediné měli v palici při psaní scénáře. Navíc režie je na podprůměrné úrovni. Asi jsem jedinej, ale Ester mi přišla už dost stará v ksichtě, nechápu, kdo by jí to sežral. Silnější dvě hvězdy dám za výkon Isabelle, jinak nedoporučuju. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je ta zápletka totálně praštěná, ale co očekávat od filmu, který se odehrává před prvním Orphan a hlavní dvacetipětiletou herečku staví opět do pozice dvanáctiletého dítěte. Všichni sice budou vyzdvihovat výkon Isabelle Fuhrman, za mě si ale První mord pro sebe totálně ukradla Julia Stiles. Hlava rodiny, co má koule. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Moja slabosť pre béčkové horory, aj keď v tomto prípade ide skôr o krimi, nie je žiadnym tajomstvom a tento štýl mi pravdepodobne utkvel v pamäti od prvej návštevy kina a filmu Dobrý synček. Film som pozrel spoločne so synovcom a čerstvý maturant to v závere už nedával, tak ho Ester iritovala. Predvídateľný dej prekvapil príjemným zvratom, alebo twistom, a v jednoduchosti je niekedy krása, film ktorý nás nekŕmil korektným odpadom má nakoniec 4*, aj keď je tu naozaj veľa momentov ktoré mu možno vytknúť. A z môjho uhla pohľadu sa nezhodnem z jednou z obľúbených užívateliek, už iba kvôli mne táto séria môže pokračovať, lebo tu je na čom stavať. Aj keď teda ozaj 35 ročná žena, ktorá sa hrá na 10 ročnú je trápnym momentom, ale zapli ste si niekedy Fasabuk? A komentáre pod fotkami 40 a viac ročným žien? Zmena profilovky, o aká si krásna, všetko najlepšejše, ďakujem cmuk smajlík 10x... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Začátek filmu se odehrává v Estonsku v psychiatrickém ústavu v roce 2007, pak krátce v Rusku a zbytek v nejmenované vesnici v Connecticutu na východě USA. (noelcoward73)
  • Z neznámých důvodů se na filmu nijak nepodílelo studio Warner Bros., které stálo za prvním dílem. O distribuci tohoto prequelu se nakonec postaral Paramount. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama